Új gamer noteszgépekkel rohanja le a piacot az Alienware

Érkezik a világ első bővíthető noteszgépe, plusz számos egyéb újdonság is.

Új gamer noteszgépekkel rohanja le a piacot az Alienware

A Dell égisze alá tartozó Alienware rengeteg újdonsággal árasztotta el a piacot, amelyek között a „Legend” dizájn köré épülő Area 51m noteszgép is helyet foglal, ami igazából az ikonikus Area 51-es PC mobil leszármazottjának tekinthető. Az Area-51m ráadásul a világ első olyan noteszgépe, ami bővíthetősége révén időtállóbb is lesz, mint a nagy átlag, hiszen nem csak memóriát és adattárolót, de CPU-t és GPU-t is lehet benne cserélni. A különleges notebook mellett egy m15 és egy m17 sorozatú gamer konfiguráció is érkezik, plusz a népszerű „G” sorozat is átesett egy vérfrissítésen.

Area-51m, a világ első totálisan bővíthető gamer noteszgép

Galéria megnyitása

A Legend arculat köré épülő notebook a legmodernebb hőelvezetési és hűtési technológiákat gyűjti csokorba, hogy tuning esetén is stabilan, megbízhatóan működhessen. A méret csökkentését a háromcsuklós pánt segíti, ami a strapabíróságra is jótékony hatást gyakorol, plusz az AlienFX világítást is frissítették, hogy az összkép még lenyűgözőbb lehessen.

Galéria megnyitása

A magnéziumötvözetből készített ház 410 milliméter széles, 402,6 milliméter mély, vastagsága pedig 27,65 és 31,2 milliméter között változik, ahogy az elejétől a hátulja felé haladunk. A 4,4 kilogrammos masina egy 17,3 hüvelykes képátlójú, vékony kávával ellátott kijelzőt kapott, ami többféle változatban is érkezik: a kínálat a 60 Hz-es Full HD paneltől indul és a 144 Hz-es Full HD modellig terjed – mindkettőhöz kérhetünk G-Sync támogatást. A 144 Hz-es panel esetében extra, hogy a Tobii szemkövető technológiáját is integrálhatják a keretbe, ha kérjük, akár G-Sync támogatás nélküli kivitelben is.

Galéria megnyitása

Processzorból háromféle opció van (i7-8700, i7-9700k, i9-9900K), amelyek közül a két drágábbik mellé a Call of Duty: Black Ops 4 licencét is megkapjuk, ha a Dellnél vásárolunk. A processzorok LGA-1151-es foglalatba illeszkednek, így elméletben a később érkező LGA-1151v2-es modellek is helyet kaphatnak majd az alaplapban, amennyiben a szükséges BIOS frissítést is rendelkezésre bocsájtja a gyártó. Rendszermemóriából akár 64 GB-nyi is kérhető, méghozzá DDR4-es So-DIMM modulok formájában. A GPU szerepét eleinte GeForce GTX 1070-es és GeForce GTX 1080-as modellek töltik be, de ahogy az RTX 2070-es és RTX 2080-as modellek is elérhetővé válnak, automatikusan ezekre cserélik a régi egységeket. Adattárolókból összesen maximum hármat kérhetünk: két darab M.2-es PCIe NVMe kártyát, akár RAID 0 módba kapcsolva is, valamint egy SSHD-t, azaz egy hibrid merevlemezt. A legdrágább opció két darab RAID 0 módban dolgozó 118 GB-os Optane M.2-es SSD-t, valamint egy 1 TB-os SSHD merevlemezt tartalmaz, amely 8 GB-nyi NAND Flash tárhellyel gyorsítja az adatátvitelt.

Galéria megnyitása

Az új noteszgép Killer Wireless 1550-AC kártyával érkezik, ami Bluetooth 5 és 802.11ac WiFi támogatást nyújt, méghozzá 1,73 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség mellett. A csatlakozók közé egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenet, egy 2,5 Gbps-os Ethernet port, három darab USB 3.0 Type-A, valamint egy Thunderbolt 3-as Type-C port sorakozik, plusz az Alienware Graphics Amplifier Port sem hiányzik a sorból, ami külső videokártya csatlakoztatására szolgál. A tápellátást két külső tápadapter biztosítja, akkumulátorból pedig egy 90 wattórás példányt kapunk.

Galéria megnyitása

A tápegységek 180 és 240, illetve 180 és 330 watt teljesítményt nyújthatnak attól függően, melyik konfigurációt választjuk. Az Alienware 51m már kapható kereskedelmi forgalomban, alapára 2599 dollár.

Alienware m17 és m15

A bővíthető 51m mellett két egyéb újdonság, az m17 és az m15 is tiszteletét teszi a piacon. A két friss modell szinte csak méretben különbözik egymástól: az m17 egy 17,3 hüvelykes kijelzőt kap, vastagsága 23 milliméter lesz, az m15 ezzel szemben csak 15,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkezik és mindössze 21 milliméter vastag.

Galéria megnyitása

Képátlótól függetlenül mindkét noteszgép Full HD felbontású IPS panelt használ, ami 60 Hz-es vagy 144 Hz-es képfrissítési rátával dolgozhat. Processzorból akár Core i9-8950HK modellt is kérhetünk hozzájuk, a rendszermemória pedig 1x 8 GB, 2 x 8 GB vagy akár 2 x 16 GB is lehet. Az adatok tárolását egy M.2-es PCIe NVMe SSD-re és egy 1 TB-os SSHD-re bízhatjuk. Videokártyák terén a kisebbik noteszgép GeForce GTX 1060 és GeForce GTX 1070 MaxQ választékkal büszkélkedik, a 17 hüvelykes m17-eshez azonban már GeForce GTX 1080-as videokártyát is választhatunk, ha szükséges. Ahogy az 51m-nél, úgy ebben az esetben is automatikusan az új RTX generációra frissül a kínálat, ahogy elérhetővé válnak a friss videokártyák.

Galéria megnyitása

A Full HD Alienware webkamerával ellátott újdonságok Killer Networks E2500-as GbE vezérlővel érkeznek, WiFi terén azonban már különböznek. Az m15 egy Killer Wireless-1550-es kártyát kap, ami 802.11ac WiFi és Bluetooth 5.0-s támogatást egyaránt nyújt, míg az m17 egy Qualcomm QCA6174A típusú kártyával rendelkezik, ami a 2x2 802.11ac WiFi támogatás mellett csak Bluetooth 4.2 támogatást ad – a BT 5.0 opcionális.

Galéria megnyitása

Az m15-ös modelleken egy HDMI és egy Mini-DisplayPort 1.3-as videó kimenet, három darab USB 3.1 Type-A port, egy Thunderbolt 3-as csatlakozó, valamint egy 1/8”-es TRRS audió csatlakozó sorakozik. Az m17-es modellen megtaláljuk ugyanezeket a csatlakozókat, plusz egy extra fejhallgató/mikrofon csatlakozót is rejt a kínálat.

Mindkét notebook 6 egyedileg programozható RGB LED világítási zónával érkezik és Alienware AlienFX mSeries billentyűzetet kaptak. Az m15 alapára 1379 dollárról indul, az m17 esetében pedig 1649,99 dollárt kell előkészíteni, ha megelégszünk az alapmodellel.

Frissülnek a Dell G sorozatának tagjai

A Dell G sorozatúnoteszgépei elsősorban azokat veszik célba, akik megfizethető, mégis erős gamer notebookra vágynak. A G5-ös családban csak 15,6 hüvelykes, a G7-esben azonban már 15,6 és 17,3 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott modellek is lapulnak, amelyek opcionálisan 144 Hz-es képfrissítési rátával, illetve G-Sync támogatással is elérhetőek. A frissítettmodelleknégy- és hatmagos Coffee Lake-H processzorokkal érkeznek (i5-8300H és i7-8750H), amelyekhez modelltől függően 1 x 8 GB-nyi vagy 1 x 16 GB-nyi rendszermemória társul.

Galéria megnyitása

A videokártyák között egyelőre csak GeForce GTX 1050 Ti és GeForce GTX 1060-as megoldások lapulnak, utóbbiaknál viszont az új modellek érkezésével a friss generációra cseréli a kínálatot a gyártó. Az adatok tárolását ebben az esetben is M.2-es PCIe NVMe SSD-re, illetve 1 TB-os SSHD merevlemezre bízhatjuk, valamint a 2x2 802.11ac WiFi és a Bluetooth támogatásról sem kell lemondani. Utóbbiról a G7 17 sorozat esetében Killer Wireless 1550-es modul gondoskodik. A vezetékes hálózati kapcsolatért minden esetben egy Killer E2500-as vezérlő felel, ami 2,5 Gbps-os Ethernet kapcsolatot kínál.

A videó kimenetek között egy HDMI 2.0-s és egy Mini-DisplayPort csatlakozóttalálunk, de rendelkezésre áll még egy Thunderbolt 3-as Type-C csatlakozó, egy 2 in 1 SD/MMC memóriakártya-olvasó, három darab USB 3.0 Type-A port, egy RJ-45-ös 2,5 GbE port, illetve egy fejhallgató kimenet is. A legvékonyabbak a G7 15-ösök lesznek a maguk 19,9 milliméteres vastagságával, míg a G5 15-ösök már 23,7 milliméter vastagok, a G7 17-esek pedig 25 milliméteres értékkel bírnak. Újításként az összes modell kap négy zónára osztott RGB LED háttérvilágítással ellátott billentyűzetet, az akkumulátor szerepét pedig egy négycellás, 60 wattórás integrált megoldás tölti be.

Galéria megnyitása

A G5 15-ös család alapára 999,99 dollár, míg a G7 15 esetében 1099 dolláros, a G7 17 esetében pedig 1379,99 dolláros induló árral kell számolni. Érdemes kiemelni, hogy a G5-ös és G7-es család legolcsóbb modelljei csak GeForce GTX 1050 Ti videokártyát kapnak, amit később nem frissít a gyártó új generációs modellre, ez az opció ugyanis csak a drágább, GeForce GTX 1060-as videokártyát tartalmazó példányoknál lesz érvényben.

A gamer közösség kívánságára frissült az Alienware Command Center és Arena alkalmazás

Az Alienware a közösségtől kapott visszajelzésekre válaszul több mint 30 ponton frissítette saját fejlesztésű központi kezelőfelületét, az Alienware Command Centert. Ezentúl a játékosok minden területen testre szabhatják a játékélményt: a rendszer és a perifériaeszközök világításától az energiagazdálkodáson, a hővezérlésen, a túlhajtáson és a hangzáson keresztül a tartalomrendezésig.

Galéria megnyitása

Hasznos extra, hogy az Alienware Command Center mostantól a videokártya túlhajtását (és alulhajtását) is lehetővé teszi. A beállítások rendszerszinten valósulnak meg, és együttműködnek a processzor, illetve a RAM tuningjával, valamint a hűtéssel is. A felhasználói felület fejlesztéseivel mostantól egyszerűbben használható az Alienware Command Center.

A CES kiállításon bemutatott Alienware Arena alkalmazás elérhető iOS és Android rendszerekre, és teljes PC játékok exkluzív kódjait is tartalmazza. Ezzel a játékosok értesítéseken keresztül juthatnak hozzá bárhonnan játékkódokhoz, bétaverziók kódjaihoz és DLC-khez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap