Új FPGA, 100 GbE vezérlő és 802.11ax WiFi kártya az Inteltől

Az Intel rengeteg új terméket mutatott be, amelyek többsége az üzleti felhasználók számára készült.

Új FPGA, 100 GbE vezérlő és 802.11ax WiFi kártya az Inteltől

Az Intel az 56 maggal rendelkező Xeon processzor mellett számos egyéb olyan terméket is bemutatott az elmúlt néhány órában, amelyek elsősorban az üzleti felhasználókat veszik célba. Az újdonságok között találunk egy új FPGA generációt, egy új 100 GbE vezérlőt, valamint egy noteszgépekbe és egyéb konfigurációkba szánt bővítőkártyát is, ami 802.11ax és Bluetooth 5.0-s támogatással vértezi fel a rendszereket.

Új FPGA az Inteltől: jön az Agilex

Galéria megnyitása

Az Intel egyre többet profitál a 2015-ben felvásárolt Altera technológiáiból, ugyanis a vállat hamarosan piacra dobja a Stratix FPGA sorozat utódjául szánt Agilex családot, amelynek első mintapéldányai már az idei év harmadik negyedévében elérhetővé válnak. A 10 nm-es gyártástechnológiával készülő újdonságok a Stratix 10-es családhoz képest akár 40%-kal nagyobb teljesítményt, illetve akár 40%-kal alacsonyabb fogyasztást is produkálhatnak, attól függően, melyik szempont a fontosabb. A termékek modelltől függően akár 40 TFLOP/s-os DSP teljesítmény elrésére is képesek, de ezzel együtt a legújabb technológiákat is támogatják, így meglehetősen ütőképesek lehetnek a célszegmensekben.

Galéria megnyitása

Alapvető felépítés terén a Stratix sorozathoz hasonló megoldásokkal van dolgunk, amelynek központi részét maga az FPGA (Field-Programmable Gate Array) képezi, amihez vásárlói igényektől függően különböző külső egységek kapcsolódhatnak, méghozzá az Intel EMIB technológiáján keresztül (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge). Az összetevők között HBM memória, 112G-s kommunikációs vezérlők, PCIe 5.0-s vezérlők, illetve akár CXL interfész is lehet, ami ugye a PCIe 5.0 alapjaira támaszkodik. Extraként a speciális célhardver még az Intel Optane DC Persistent Memory technológiáját is támogatja.
 

Galéria megnyitása

A hálózati eszközök, felhő alapú megoldások, beágyazott rendszerek és üzleti rendszerek számára készített újdonságok konfigurálható DSP-jével FP32, BFLOAT16, FP16, illetve INT8 számítási feladatok egyaránt elvégezhetőek, sőt az INT2 és INT7 közötti tartomány is használható, ami főként a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terhelésformákhoz passzol. Az új FPGA lapkákból háromféle sorozat készül, ahogy az a fenti képen is látható, mindhárom eltérő szegmenseket vesz célba. Az F, I, illetve M sorozatú modellek ebben a sorrendben jelennek meg, érkezésükre pedig még a harmadik negyedév folyamán számíthatunk. Árakról nem esett szó.

800-as sorozatú 100 GbE vezérlők is érkeznek

Az Intel jelenleg többféle 10 GbE és 25 GbE vezérlőt is kínál az adatközpontok üzemeltetői számára. Néhány éve 100 Gb-es Omnipath alapú megoldásokat is bemutatott, amelyek mellé hamarosan érkezik a második generáció, méghozzá megduplázott sebességgel. A vállalat ezzel egy időben azokra a vásárlókra is nagy figyelmet fordít, akik az Omnipath helyett inkább a klasszikus Ethernet kapcsolatokra vágynak: őket az Intel 800-as sorozatú vezérlői veszik célba.

Galéria megnyitása

A Columbiaville kódnévre keresztelt vezérlők a 100 GbE sebesség mellett néhány újítást is hoznak, így a sebesség és a késleltetés az adott igényeknek megfelelően alakulhat. Ebben egyrészt az ADQ, másrészt pedig a DDP technológia segít – mindjárt elmondjuk, melyiknek mi a lényege, dióhéjban.

Galéria megnyitása

Az ADQ, vagyis az Application Device Queues funkció segítségével maguk az alkalmazások kezelhetik a hálózati csomagok prioritását, illetve útvonalukat is, majd a szükséges információt az Ethernet vezérlőnek továbbítva az az igények szerint teljesíti majd a kérést. Az ADQ jóvoltából a fontos csomagok elsőbbséget élvezhetnek és kevésbé forgalmas úton juthatnak célba, mint az egyáltalán nem fontosak, így hatékonyan ki lehet aknázni a hálózatban rejlő lehetőségeket, a fontos csomagok pedig rendben és időben megérkezhetnek rendeltetési helyükre. Hasonló megoldást persze már a konzumer piacon is láthattunk, gondoljunk csak a Rivet Networks hardveres megoldásaira, illetve a különböző cégek prioritás alapú csomagkezelő szoftvereire, amelyekkel a videó stream vagy éppen az online játékok csomagjai kaphattak elsőbbséget például a háttérben zajló letöltéssel szemben.

Galéria megnyitása

A másik technológia, vagyis a DDP (Dynamic Fevice Personalization) már elérhető a 40 GbE sebességű vezérlők megjelenése óta, ám mostantól új modell szerint dolgozik. A DDP lényegében lehetőséget ad egy programozható protokoll létrehozására a hálózati infrastruktúrán belül, amellyel fokozható a biztonság, valamint gyorsítható az útvonalválasztás is. A DDP jóvoltából az Ethernet vezérlő a felhasználó által meghatározott protokollt és fejlécet használva bővített funkcionalitást biztosíthat a rendszer számára. Ez az adattitkosítás, illetve a sávszélesség és késleltetés terén jöhet különösen jól. A vezérlő ezen keresztül elemezhet egy bejövő csomagot, vagy éppen összeállíthat egy kimenő csomagot is, hála a benne található beágyazott futószalag elemzőnek. A rendszer jóvoltából a csomagot az útvonaltábla használata nélkül küldheti tovább feldolgozásra egy gyorsítónak, vagy éppen tovább küldheti egy következő hálózati csomóponthoz is.

Az Intel 800-as sorozatú 100 GbE vezérlőinek technikai paramétereivel kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket a gyártó, így nem tudható, milyen csíkszélességgel készülnek a termékek, valamint TDP keretüket is homály fedi. Annyi biztos, hogy a 800-as sorozat tagjai sima vezérlőként és PCI Express bővítőkártyára szerelt megoldás formájában egyaránt elérhetőek lesznek, megjelenésükre azonban a harmadik negyedévig várni kell.

Új Optane sorozatú és QLC NAND Flash alapú üzleti SSD-k is bemutatkoztak

Az első újdonság az Optane SSD DC4800X, ami a korábbi P4800X-hez képest gyakorlatilag csak egyetlen újítást hozott, ami bizonyos területeken nagyon nagy jelentőséggel bírhat: két PCIe portot használhat egyszerre, ami azokhoz a PCIe összekötőkhöz jöhet jól, amelyek redundáns adatsávokkal dolgoznak. Ezt  a funkciót, vagyis a kétportos használatot a NAND alapú üzleti meghajtók többsége támogatja, ám az Optane sorozatban ilyen megoldás eddig még nem volt.

Galéria megnyitása

A dupla portos működésnek köszönhetően két darab PCI Express 3.0 x2-es link áll rendelkezésre, ami javítja az adatok elérhetőségét. Ilyesmire csak bizonyos misszió-kritikus rendszereknél van szükség, vagyis a felvevőpiac nem tűnik túl nagynak, ám a jelek szerint így is érdemes kiszolgálni a megrendelőket. Viszont míg a P4800X sorozat mind U.2-es, mind pedig bővítőkártyás kivitelben elérhető, addig a D4800X esetében csak a Hot-Swap támogatással rendelkező U.2 formátum profitálhat a dual port támogatásból, illetve a később érkező EDSFF formátumú megoldás is, amennyiben készül ilyen.

A második új termék, pontosabban új sorozat már az SSD DC D5-P4326-os típusjelzést viseli és főként hatalmas adattároló kapacitásával próbál majd érvényesülni a piacon. A 7,68 TB-os P4320-as modell mellé érkező P4326-os meghajtók sorrendben 15,36 TB-os, illetve 30,72 TB-os adattároló kapacitással rendelkeznek – ez a felhasználó által is igénybe vehető tárhely méretét jelöli. A nagyobbik modell csak EDSFF E1.L formátumban készül, vagyis az Intel korábban bemutatott Ruler koncepcióját viszi tovább – egyébként onnan jött a Ruler név, hogy az új SSD-k keskenyek és hosszúak, mint egy klasszikus vonalzó. A kisebbik példány  ezzel együtt 2,5 hüvelykes formátumú, 15 milliméter magas U.2-es meghajtó formájában is elérhetővé válik.

Galéria megnyitása

Teljesítmény terén a 7,68 TB-os P4320-as modellhez képest javuló véletlenszerű olvasási, illetve folyamatos írási teljesítményre számíthatunk, míg a folyamatos olvasási tempó változatlan maradt, a véletlenszerű írási teljesítmény azonban 11 000 IOPS-ra csökkent, azaz jelentősen esett. Ezek a meghajtók jelenleg teljesítmény és strapabíróság terén is a kínálat legalján helyezkednek el, de a 30,72 TB-os változat így is óriási jelentőséggel bír, hiszen a vékony ESDFF formátum jóvoltából 1 PB-os nyers adattároló kapacitást lehet elérni egy 1U formátumú rackben, amit már régóta szeretett volna elérni a vállalat.

A P4326-os modellek egyébként még kevésbé alkalmasak az úgynevezett forró adatok tárolására, vagyis az olyan állományok fogadására, amelyekre gyakran van szükség. Strapabíróság terén 0,18 meghajtó teleírással terhelhetjük őket napi szinten, ha véletlenszerű I/O feladatokkal kell dolgozniuk, míg folyamatos írási terhelés esetén 0,9 meghajtó-teleírást viselnek el.

Jön a Cyclone Peak kódnévre keresztelt WLAN NIC

Galéria megnyitása Intel Cyclone Peak Az üzleti megoldások mellett egy konzumer piacra (is) szánt megoldásról is lehullott a lepel, ami Wi-Fi 6 sebességosztályba tartozik, vagyis 802.11ax szabvány köré épül, extraként pedig Bluetooth 5.0 támogatást is nyújt. A WiFi részleg természeteszen mind a 2,4 GHz-es, mind pedig az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül működik.

A Wireless-AX 2260-as sorozat tagjai M.2-2230-as és M.2-2216-os formátumban érkezhetnek, így az asztali alaplapok mellett a noteszgépeket is kiszolgálhatják. A bővítőkártya minden esetben PCI Express 3.0 x1-es csatolót használ a 2,4 Gbps-os 802.11ax WiFi kapcsolathoz, ami 2x2 Mu-MIMO antenna-rendszerrel büszkélkedik, de ezen felül egy USB 2.0-s sávot is használ, ami a Bluetooth 5.0-s kapcsolatról gondoskodik.

Az újdonság az elkövetkező hónapok során jelenhet meg az új eszközök fedélzetén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap