Shop menü

ÚJ FORMÁTUMÚ, HELYTAKARÉKOSABB MODULLAL HELYETTESÍTENÉ A MOBIL SO-DIMM MEMÓRIÁKAT A MICRON

Az LPCAMM2 típusú memóriamodulok egyelőre csak a Micron műhelyében készültek el, de egyéb vállalatok is dolgoznak már az újdonságok piacra dobásán.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új formátumú, helytakarékosabb modullal helyettesítené a mobil So-DIMM memóriákat a Micron

A Micron bemutatta az iparág első LPCAMM2 szabványú memóriamoduljait, amelyek jelentősen helytakarékosabb kivitelben érkeznek, mint a klasszikus DDR5-ös So-DIMM modulok, plusz számos egyéb pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek. Az LPCAMM2 modulok egyes esetekben kiválthatják a So-DIMM memóriamodulokat a helytakarékosabb felépítésnek és a magasabb energiahatékonyságnak köszönhetően, amelyek bizonyos szegmensekben kifejezetten fontosak, gondoljunk csak a vékony és könnyű noteszgépek piacára. Az új típusú memóriamodulok az elkövetkező néhány évben inkább csak a So-DIMM modulok mellett próbálnak érvényesülni, idővel azonban át is vehetik a helyüket, már amennyiben beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és az iparág is felkapja őket.

Az LPCAMM2 típusú memóriamodulok fedélzetén nem DDR5-ös, hanem LPDDR5X típusú memóriachipek foglalnak helyet, amelyek sokkal nagyobb adatátviteli sávszélességgel rendelkeznek, mint DDR5-ös társaik. Míg a DDR5-ös memóriachipeknél jelenleg 6400 MT/s a legfelső szint, már ami a mobil megoldásokat illeti, addig az LPCAMM2 modulok fedélzetén található LPDDR5X memóriachipek már akár 9600 MT/s sebesség elérésére is képesek. Ez ugyan jól hangzik, ám a DDR5-ös memóriachipek egy területen így is jobbak, ugyanis késleltetésük alacsonyabb némileg, mint LPDDR5X alapú társaiké, ezt viszont valamelyest ellensúlyozni tudja a jóval nagyobb memória-sávszélesség. Az viszont jó hír, hogy az alaplapra forrasztott LPDDR5X memóriachipekhez képest az LPCAMM2 modul fedélzetén található példányok késleltetése nem romlik.

Galéria megnyitása

Energiahatékonyság terén erős pozitívum, hogy az LPDDR5X típusú memóriachipek aktív energiafelhasználása 43-58%-kal alacsonyabb, mint DDR5 alapú társaiké, ha mindketten 64-bites adatsínre kapcsolódnak és azonos órajelen ketyegnek. Üresjárati fogyasztás terén még nagyobb az LPDDR5X előnye a DDR5-höz képest, ott ugyanis már 80%-kal kisebb fogyasztási értékeket lehet mérni. Maga az LPCAMM2 memóriamodul egyébként tartalmazza a tápmenedzsmentért felelős vezérlőt, valamint a feszültségszabályzó részleget is.

Az LPCAMM2 memóriamodulok igazából nem 64-bites memória-adatsínre kapcsolódnak, mint So-DIMM alapú társaik, vagyis egyetlen ilyen memóriamodullal kiszolgálható egy 128-bites memória-adatsínnel dolgozó mai modern mobil processzor. Maguk a modulok a So-DIMM formátumú megoldásokhoz képest, amelyekből kettő szükséges egy 128-bites memória-adatsín megtöltéséhez, a Micron szerint 64%-kal kevesebb helyet foglalnak, ami igencsak nagy előny az ultravékony noteszgépek szegmensében. Ezt az előnyt úgy érték el, hogy az LPDDR5X típusú memórialapkákat egymásra rétegezték, így például egy 64 GB-os LPCAMM2-es memóriamodul fedélzetén négy darab nyolcrétegű LPDDR5X memóriachip teljesít szolgálatot.

Galéria megnyitása

Az LPCAMM2 előnyei közé tartozik a modularitás, amelynek köszönhetően a vele felszerelt konfigurációk javíthatóak és memória-bővítésre is lehetőséget adnak, nem úgy, mint az alaplapra forrasztott LPDDR5X memóriachipeket alkalmazó rendszerek. Persze, utóbbiaknál is van lehetőség a chipek leforrasztására és újak felhelyezésére, ám ez a folyamat nem egy egyszerű és olcsó móka, valamint nem is minden esetben járható út. Az LPCAMM2 moduloknál egyelőre egy nagy hátrányt is számításba kell venni, ami nem más, mint a maximális kapacitás. Egy-egy ilyen modul, ami két darab So-DIMM memóriamodul helyettesítésére képes, csak maximum 64 GB-os kapacitás elérésére képes, ami egyes területeken korlátozó tényező lehet – ilyen például a mobil munkaállomások szegmense.

Az LPCAMM2 memóriamodulok lefelé és felfelé egyaránt kompatibilisek a különböző memóriaszabványokkal, vagyis akár DDR5-ös memóriachipek is helyet kaphatnak rajtuk, igaz, a Micron szerint efféle konfiguráció építésének nincs túl sok értelme. Ennél egy fokkal fontosabb, hogy a termékek az érkező LPDDR6 memóriaszabványt is támogatják, amelynek jóvoltából még gyorsabb és még nagyobb kapacitású LCPAMM2 modulok készülhetnek.

Galéria megnyitása

Az új memóriamodulok egyelőre csak a Micron kínálatában érhetőek el, de már a Samsung is készít hasonló termékeket, amelyek később jelenhetnek meg. A notebookok gyártói közül már többen érdeklődnek a szabvány iránt, a Lenovo például az elsők között alkalmazza majd különböző noteszgépeihez. Az LPCAMM2 memóriamodulok a noteszgépek mellett a beágyazott rendszerekben is használhatóak lesznek, valamint a hálózati megoldások fedélzetén is helyet kaphatnak. Természetesen az AI gyorsítóval ellátott rendszerek is profitálhatnak majd a kompakt memóriamodulokból.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére