Új fejlesztésekkel állt elő az ARM, bővült az NPU, a GPU és a DPU kínálat

Megérkezett az Ethos NPU család, felbukkant egy Valhall GPU, és befutott egy egészen apró kijelzővezérlő.

Új fejlesztésekkel állt elő az ARM, bővült az NPU, a GPU és a DPU kínálat

Az ARM összesen négy újdonsággal hozakodott elő, és a maga nevében lényegében mindegyik eléggé kínálatosnak tűnik. A friss megoldások felhozatala változatos, van itt kettő neurális feldolgozó egység, egy grafikus vezérlő, és egy DPU zárja a sort, ami hihetetlenül kicsi méretben lesz képes ellátni a feladatát.

ARM Ethos

Az újdonságok megismerését az új NPU családdal kezdjük, ami az Ethos fantázianevet kapta. Az ARM korábban már bejelentette az Ethos-N77 NPU-t, ami egy olyan gépi tanulási feladatokat segítő megoldás lett, melyet szabadon felhasználhatnak majd a vállalat partnerei a rendszerchipjeik tervezésekor. Ez még egy dinamikusan fejlődő terület, és sok szereplő van, szóval nem borítékolható az ARM sikere, de az biztos, hogy a továbbiakban már változatosabb lesz ezen a fronton a kínálata, ugyanis az Ethos-N77 mellett most felbukkant az N57, valamint az N37 is.

Az ARM az Ethos-N77-et úgy kínálja majd, hogy lesz mellé 1 és 4 MB közötti SRAM. Ez azért fontos, mert a hálóba rendezett neurális feldolgozóknak megfelelő sávszélességet kell biztosítani, és mivel ennek magasak az igényei, így a DRAM nem képes megfelelő hátteret biztosítani. A csúcsra járatott gépi tanulásos IP 1 GHz-es működési frekvencia mellett 4 TOPS számítási kapacitással rendelkezik, és nem éri el a fogyasztása az egy wattot sem, mivel 5 TOPS/W a hatékonysági mutatója.

Mint azt megtudtuk, minden IP esetében ugyanazokat az építőkockákat használja az ARM, csak más mennyiségben. És az NPU-k azonos MAC számító motort (MCE) és programozható réteg egységet (PLE) alkalmaznak. Egy számítási blokkot egy MCE és egy PLE, valamint tetszőleges SRAM fogja alkotni, és ezeknek a blokkoknak a mennyiségét lehet skálázni. Az Ethos-N77 16 blokkból áll, az Ethos-N57 8 blokkból épül fel, és négy egység alkotja az Ethos-N37-et. Ez utóbbit már inkább szerényebb eszközökbe, belépő mobilokba, kamerákba, televíziókba szánja a vállalat, míg az Ethos-N57 közepes okostelefonokban és lakásközpontokban is magabiztosan helytállhat. Ezek már csak 512 kB SRAM-ot kaphatnak.

Galéria megnyitása

Az ARM célja, hogy minél előbb bevezesse ezeket a megoldásokat, hogy a partnerek hamar igénybe tudják venni a fejlesztéseket. Úgy látja a cég, hogy a költséghatékony lapkáknál megnövekedett az igény a speciális gépi tanulást segítő termékekre, mert ezekkel hatékonyabb dizájn hozható létre.

Az ARM máris licencelhetővé tette az Ethos család tagjait, és elkezdte a szállítást a partnerek számára.

ARM Mali-G57

Az ARM az idei évben jelentette be a Valhall architektúrát, ami sok változást hoz a korábbi Bifrost után – amit egyébként hosszasan csiszolgatott a cég az elmúlt években, szóval már itt volt az ideje a váltásnak. A Valhall égisze alatt eddig egyetlen megoldás mutatkozott be, a Mali-G77, aminél a számozásból rögtön lehet tudni, hogy egy csúcsra járatott IP. Most viszont reflektorfénybe került Mali-G57, melynek feladata az alsóbb árkategóriás egységek kiszolgálása lesz.

Túlzottan sok részletet az ARM nem igyekezett ennek kapcsán elmondani, de minden bizonnyal egy olyan komponensről lesz szó, ami a Mali-G77-nél alacsonyabb egységnyi teljesítménnyel rendelkezik, és szinte minden előnyét élvezni fogja a Valhall felépítésnek. Egyelőre még ennek kapcsán titokzatosan viselkedik az ARM, de az már nagyjából látható, hogy a Mali-G57 és a Mali-G77 hasonló módon lesz visszaskálázva, mint a Mali-G52 volt a Mali-G72-höz viszonyítva. A cég kiemelte, hogy a Mali-G52-höz képes azonos konfigurációba rendezve az újdonság 60 százalékkal jobb a gépi tanulás gyorsításában, miközben 30%-kal bövekedik a hatékonysága, valamint jobb az általános teljesítménye, és nagyjából 30 százalékkal magasabb a tranzisztorsűrűsége is. (Már csak annak örülhetnének a partnerek, ha 30%-kal olcsóbban is kapnák ezt, de ettől aligha kell tartani.)

Galéria megnyitása

Arról nem esett szó, hogy az ARM Mali-G57 milyen ütemben lesz elérhető, de valószínűleg nem kell sokáig várni rá.

Mali-D37

Végül nézzük a Mali-D37 egységet, ami egy kijelzőprocesszor, amit az ARM a középkategóriába szán, de remek lehetőségekkel vértezte fel. A Komeda architektúrát alkalmazó megoldás a Mali-D71-gyel ápol rokoni szálakat, ugyanis először ott volt bevetésen ez a felépítés, de a Mali-D77 alapját is ez adja.

Az új DPU lényege abban áll, hogy minél kisebb méretben legyen képes ellátni a feladatát, és ezt gond nélkül teljesíti is, hiszen kisebb 1 mm²-nél már 16 nanométeres gyártási eljárás mellett is. Itt a támogatott felbontás 2K/Full HD-ben lett meghatározva. A cég kiemelte, hogy a Mali-D37 30 százalékkal alacsonyabb fogyasztást és memóriahasználatot tud biztosítani ahhoz képest, mintha szimplán a GPU látná el a feladatát.

Galéria megnyitása

Az ARM ebben az esetben sem ejtett arról szót, hogy mikor kerülhet bevetésre a fejlesztés.

Az ARM aktuális újdonságainál egyértelmű, hogy a középkategóriás lapkák élveznek előnyt, ezek is nagyon fontosak az ARM számára, nemcsak a csúcskategóriás rendszerchipeket szolgálja ki előszeretettel a cég. A Mali-D37, a Mali-G57 és az Ethos-57/Ethos-D37 minden bizonnyal számos helyen bukkanhat majd fel akár minden módosítás nélkül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap