Új faj - Asus R2H

Jelentés az első UMPC-ről, melyet sikerült megszereznünk, az Asus R2H Ultra Mobil Personal Computerről ...

Új faj - Asus R2H

Bevezető, csomagolás és az optikai meghajtó

Egy igazi kis különlegességet volt szerencsénk megszerezni némi időre, hogy beszámolhassunk tapasztalatainkról. Az Asus R2H az UMPC-k (Ultra Mobile Personal Computer) nem túl népes táborát hivatott növelni a jelenlétével. Mi is az az UMPC? Nevezhetjük nagyranőtt PDA-nak, vagy épp zsugorított Tablet PC-nek, kinek mi a szimpatikus. Operációs rendszere miatt inkább az utóbbiakhoz áll közelebb. Jelenleg még nagyon kevés gyártó kínálatában (pl. Asus, Samsung, Sony) találkozhatunk ilyen gépekkel, ám ez nem véletlen: az UMPC meglehetősen friss koncepció, a Microsoft a tavalyi Cebiten rántotta le a leplet az Origami projectjéről, mely ezzel foglalkozott.

Mire van szükség, hogy egy gépet ebbe a kategóriába lehessen sorolni? Csupán pár apróságnak kell megfelelni, mint: Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer, ~7”-es vagy annál kisebb érintőképernyő minimum 800x480-as felbontással, vezeték nélküli technológiák (WiFi és Bluetooth), továbbá 1 kg alatti súly. További információk találhatóak a hivatalos honlapon.

A vas specifikációja dióhéjban (R2H BH-066T):

    -   ULV  Intel Celeron M 900Mhz processzor

    -   768MB memória (256MB az alaplapon, 512 behelyezett modulban)

    -   7”-es 800x480-as felbontással rendelkező érintőképernyő

    -   Wifi, 10/100 Ethernet, Bluetooth

    -   GMA 900-as grafikus vezérlő (Vista Aero felület kizárva)

A szokásostól eltérően az R2H egy igen tetszetős kis dobozban érkezik, melyen megtalálhatunk minden fontosabb információt a géppel kapcsolatban. Mivel méreteiből adódóan optikai meghajtó nincs beépítve, így egy külön dobozban az Asus mellékel egy külső DVD-írót. A keret egy vékony, notebookokban használatos slim meghajtót rejt magában, mely használatához két szabad USB portra lesz szükségünk (az egyik csak plusz tápellátás miatt kell). A kábel megfelelő hosszúságú ahhoz, hogy az asztalon kényelmesen elhelyezhessük az R2H mellé, ám rövid ahhoz, hogy a gépet közben a kezünkben tartsuk. Első csatlakoztatásnál kissé sokáig tartott, míg felébredt álmából, ám ahogy ez megtörtént, rögtön megnéztük, mivel is állunk szemben. Nem kis meglepetésünkre ugyanazzal a meghajtóval találtuk szembe magunkat, mely az F3F-ben is helyet foglalt (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N). Ez csak jó hír, hiszen már anno is elégedettek voltunk vele. Lépjünk hát tovább és evezzünk izgalmasabb vizekre, lássuk, mi van a nagyobb dobozban.

A doboz belseje három rekeszre van osztva. Az első egy hordozótáskát rejt tökéletesen az R2H méreteihez igazítva, benne pedig tesztünk tárgya pihen első indítására várva. A táska nagyon jó minőségű, érdemes használni, hogy gépünk ne szenvedhessen külső sérüléseket cipelése közben. Kiemelvén a doboz maradékát először azt hittük káprázik a szemünk…

Kiegészítők

Hihetetlen mennyiségű tartozékot csomagolt az Asus a kis gépe mellé! Az első szembeötlő dolog az, hogy két akkumulátort mellékel az R2H-hoz. A kisebbik (3430mAh) tökéletesen síkban van a gép hátuljával, míg a nagyobbik (6860mAh) egy kissé megvastagítja azt. Mindkettő hátulján egy kihajtható támaszték található, mellyel felállíthatjuk az asztalon a gépet.

A kézikönyv részletes és teljesen magyar nyelvű, ezért egy nagy piros pont járna az Asusnak. Azért csak járna, mert a vaskosabb könyv csak általánosságban foglalkozik a notebookokkal és így nem sok köze van az R2H-hoz. Szép dolog azt olvasgatni hogyan kell használni a touchpadot, de ha egyszer nincs… Valószínűleg minden notesze mellé ezt csomagolja az Asus. Akárcsak akkumulátorból, tápkábelből is kettő jár. Az egyik egy autós töltő, a másik a szokásos 220-as hálózati. Ha nincs szükségünk a kábelek teljes hosszára, akkor a mellékelt rögzítővel könnyedén összefoghatjuk őket.

Más gépekkel való gyors hálózati kapcsolat létesítésére kapunk egy USB-s netlink kábelt. Nincs is másra szükség, mint egy-egy szabad portra a két gépen és már létre is hozhatjuk a kapcsolatot pillanatok alatt. Levelezéseink könnyebbé tételéhez pedig egy összehajtható mini billentyűzet is jár a géphez. Nem annyira kényelmes, hogy ezen írjuk meg következő nagyregényünket, de alkalmi gépelgetésekre tökéletes. A hozzá tartozó vezeték pedig ötletes, öncsévélő fajta.

A szoftverkörítéssel sem fukarkodtak az Asusnál. Összesen 6 CD-n a következő programokkal találkozhatunk: Asus Mobile Theater, Asus Infopen, Asus DVD, PowerDirector, MediaShow, Nero 7 és rengeteg driver. Természetesen ott áll mellettük a Windows XP Tablet PC Edition egy Recovery DVD-vel, mellyel az R2H rendszerét visszaállíthatjuk a gyári állapotba. Ha mindez nem lenne elég, még egy Windows Vista kupon is van a csomagban.

Ráadásként gyönyörködhetünk a külső USB-s TV-tunerben, melyhez adnak antennát és távirányítót is. A tuner földi sugárzású digitális adások vételéhez használható.

A fentieken kívül még található pár apróság is a dobozban: egy törlőkendő a képernyőhöz, egy pót toll, egy mini-USB > USB átalakító kábel, és egy, a bővítő csatlakozóra (lásd később) dugható VGA kábel, külső monitor csatlakoztatásához.

Az Asus nagyon magasra tette a lécet ezzel a körítéssel, ám sajnos beleakadt a lába… Pont a hatalmas körítés világított rá arra, mi az, ami hiányzik a csomagból. Három problémánk volt: először is egy kis egérnek tudtunk volna örülni, néha jól jöhet. Másodszor pedig, az R2H tartalmaz GPS antennát. Ez plusz autóstöltő, hmm. Ugye mindenki arra gondol, amire mi? Sajnos viszont nincs az akkumulátor hátulján lévő támasztékon kívül semmi, ami megtartaná a gépet, és sok autóban ez gondot jelenthet. Nem jó, ha az első komolyabb kanyar után az ember fél centiről nézheti a térképet. Az utolsó szívfájdalmunk pedig az volt, hogy bár a gép rendelkezik AV kimenettel, kábel nem jár hozzá. Ilyen típusból pedig nem mindig van otthon. Tehát mi szívesen becseréltük volna pl. a TV-tunert erre a háromra, ám így is adnánk 10-ből 9-et az Asusnak ezen a téren. Elfelejtve eme két dolgot ugyanis még mindig nem tudunk hirtelen egy másik gépet mondani, ami mellé ilyen körítés járna. Mindenesetre most félresöpörve mindezt lássuk mit is nyújt nekünk maga az R2H!

Külsőségek

Az R2H elején kaptak helyet a legfontosabb kezelőszervek. Ha nem szeretnénk a ceruzát használni, akkor mozgathatjuk az egérkurzort a jobb felső sarokban található mini-joystickkel, melyhez a bal oldalon találhatunk bal- és jobb klikk gombot. Ezek alatt egy négyirányú kurzormozgató található, mellyel például scrollozhatunk minden irányba, a gyors fel-le lapozást pedig a túloldalon található Page Up/Down gombok teszik egyszerűvé. A maradék két gomb a beállítások előhívásáért és a gyorsindító menü aktiválásáért felelős. Akárcsak az Asus F3F esetében, itt is kapunk egy 1.3MPixeles kamerát, egy mikrofonnal karöltve, így akár a videotelefonálás lehetősége is adott. Az ujjlenyomat-olvasó pedig a rendszer biztonságának növelésében segít. Jelszó helyett beléptetéskor használhatjuk ezt is, egyszerűbbé és biztonságosabbá téve gépünk kezelését (tekintve, hogy a virtuális billentyűzetet használni minden indításkor egy idő után idegesítő lehet). Végül, de nem utolsó sorban pedig a jobb alsó sarokban az állapotkijelző LED-ek kaptak helyet (bekapcsolva, akkumulátor, merevlemez, Wifi és Bluetooth).

A gép bal oldalán egyetlen mini-USB csatlakozó árválkodik. Ráköthető a kapott széthajtható billentyűzet, vagy az átalakító révén bármi USB-s eszköz. A jobb oldalon már nagyobb a tumultus. Egy takarólemez mögött található az RJ-45-s hálózati aljzat, valamint egy univerzális bővítő dugasz. Az Asus ez által tudja biztosítani, hogy olyan csatlakozókkal is felszerelhessük az R2H-t, melyekkel nem rendelkezik. Az alapkiszerelés egy VGA kimenet kábelt tartalmaz, de az opcionális Port Bar-on van SPDIF kimenet és USB hub is. Visszatérve a gép jobb oldalára a sort egy USB port folytatja, majd egy mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet páros zárja a tápcsatlakozóval.

Felül van az AV kimenet, melyhez sajnos kábel nem jár, egy harmadik USB csatlakozó, egy Hold kapcsoló, például azért, hogy ne indítsuk be véletlenül a gépet *, majd a légelterelő nyílás, ahol a ventilátor fújja ki a levegőt. Hosszabb használat után az R2H langyossá válik, és innen elég meleg levegő tud kiáramlani, de semmi zavaró (télen jó a gép kézmelegítőnek). Továbbmenve egy SD kártyaolvasó vár ránk, mely hasznos lehet, de azért kár, hogy nem egy mindenevő darab. Végül a vezeték nélküli hálózat kezelőgombjai és a bekapcsoló gomb következik.

Alul nem sok érdekesség fogadja a kíváncsi tekinteteket, csak az akkumulátor kioldó gombjai csodálkoznak, ha néha-néha valaki erre téved.

Hátul sem izgalmas az élet, de itt található a kezelő ceruza és a kihajtható GPS antenna. Mivel ezzel körbe is jártuk rendesen az Asus R2H-t, itt az ideje felébreszteni, eleget pózolt nekünk.

Első indítás, plusz szoftverek

Rövid bootolás után gyári állapotban az XP köszönő képernyője fogad minket, és megkérdezi a leendő felhasználó nevét. Nosza gondoltuk, akkor van egy csupasz rendszerünk, melynek telepítését épp a felhasználókérésnél hagyták abba, tökéletes! Csak arra kell odafigyelni, hogy ekkor még nagyobb felbontást használ a gép, mint amekkorát a képernyő bír, így scrollozgatni kell egy kicsit. Aztán következik a horror: szegény merevlemezünk csak darál, az egér kurzor a nagy töltésben alig tud megmoccanni, majd pár perc után az XP szívélyesen üdvözöl minket és jelenti, hogy bevezetne minket a Tablet PC-k használatának rejtélyeibe. Bár mi már morcosabbak vagyunk a kelleténél, azért engedünk neki, ám rögtön meg is bánjuk. Megint iszonyatos szaggatás, a gép szinte haldoklik, erőnk maradékával sikeresen kilőjük a bemutatót. Huhh, ezt megúsztuk… Mielőtt bármit is tehetnénk, megérkezik a gép gyorsindító menüje ahonnan könnyen elérhetünk minden programot. Fél perc szöszmötölés után még a sebessége is elfogadhatóvá válik, ám minket jobban érdekel, hogy mi a felelős ezért a brutális gépindulásért, így egy laza mozdulattal eltüntetjük. Az első szembetűnő dolog az, hogy a háttéren mintha több ikon lenne, mint a „My Computer” és a „Recycle Bin” (a kapott rendszer angol nyelvű). Mint kiderül, rengeteg előre telepített program vár ránk a gépen. A „biztonság mindenekelőtt” jegyében például itt vár ránk a Symantectől a Norton Antivirus és Internet Security.

 Már vannak sejtéseink miért e lassúság. Előre van telepítve minden fontos driver és Asus szoftver is, mint pl. a Splendid és Power4Gear. Ez utóbbi egy nagyon hasznos program, van több előre beállított sémája, mellyel a processzor órajele, képernyő fényereje stb., egy kattintással megváltoztatható az alacsonyabb fogyasztás érdekében. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy külső táp nélkül indítottuk el a gépet és a Power4Gear egyből lefelezte a Celeron-M órajelét. Hoppá… Két klikk és máris a „Super Performace” beállítások lépnek életbe. Az egérmutató elkezd normálisan működni és a start menü sem gondolkodik az élet értelmén mielőtt kinyílna. Gyorsan kikapcsoljuk az automatikus beállítást, innentől mi szeretnénk menedzselni az ilyesmit, nehogy tévedés merüljön fel. Fél óra finomhangolás után a rendszerünket egész jó állapotba hozzuk, a bootolás közben már nem tudjuk végignézni a Hősök következő részét, minden felgyorsul. Mindenkinek ajánljuk, hogy szedje ki azt, amire nincs szüksége, mert tényleg szépen meg van pakolva a rendszer. Nem baj ez, csak egyszer kell túlesnünk rajta, de csak legrosszabb rémálmunkban merül fel, hogy ez milyen lehet egy 256MB-s változatnál. A kezdeti nehézségektől eltekintve viszont újult lelkesedéssel vetettük bele magunkat a gép lehetőségeinek feltérképezésébe.

Ha nincs lehetőségünk a ceruza használatára, két kézzel fogva egy idő után egész kényelmesen lehet használni a kis mini-joystickot. Leginkább az IBM notebookokban lévő kis pöcökre emlékeztet. Említettük, hogy van két extra gomb a gép elején. Ebből az egyik egy programindító felületet hoz elő. Leginkább olyan, mintha a start menü szépen animált változata lenne. Szép és hasznos, könnyen elérhető belőle minden. Ugyanezzel a gombbal el is tüntethetjük.

A másik oldalon lévő párja a gyorsbeállításokat varázsolja elő. A kurzorgombok segítségével itt egyszerűen állíthatunk hangerőt, fényerőt, válthatunk a Power4Gear és a Splendid módjai között és változtathatjuk a felbontást. Az R2H ugyanis képes a képernyőre akár 1024x768-as felbontást is kirakni, igaz ekkor már eléggé olvashatatlanok a kis betűk. De néhány weblap nézegetéséhez jól jöhet (plusz néhány beállításmenü nem fér ki az alapfelbontáson és úgy nehéz lenyomni az OK-t ha nem is látjuk :) ).

Ezen kívül természetesen telepítve van minden, mi könnyebbé teheti életünket mini Tablet PC-nkel. Az egyetlen dolog amit nagyon sajnáltunk, az a GPS szoftver hiánya, így azt külön kell beszerezni. Persze nem lehetünk telhetetlenek.

Teljesítmény, multimédia és akkumulátoridő

Bár az R2H nem egy erőmű, azért lefuttattunk pár szintetikus tesztprogramot rajta, hogy körülbelül el lehessen helyezni a notebookokhoz képest. A 768MB memória bőven elég mindenre (ebből 256MB az alaplapon van, 512 pedig egy külön modul. Ez utóbbit 1 gigásra cserélve a maximum elérhető memóriamennyiség 1280MB), az ULV Celeron 900-as már nem annyira, de így is messze erősebb, mint bármely PDA processzora. Úgy vettük észre, hogy amire kell, arra pont jó. Határidőnaplót vezetni, böngészni, GPS szoftvert futtatni, és filmet nézni bőven elég. Ne várjuk tőle, hogy a legnagyobb felbontású HD filmekkel is megbirkózzon, de DVD filmek lejátszására tökéletes. A szintetikus tesztek eredményeit egy táblázatban foglaltuk össze:

Biztosan mindenkiben felmerül, hogy mennyire alkalmas játékok futtatására is a gép, elvégre ha már nyitott a lehetőség, miért ne próbálnánk ki. Tapasztalatink szerint az egyszerűbb windowsos játékokat (MSN játékok, kártya, Sudoku stb.) vagy akár régebbi 3D-s játékokat tökéletesen elviszi, csak annyi korlátozottságunk van, hogy érdemes olyan játékokat választani ahol egérrel megoldható minden. Kalandjátékok szerelmesei előnyben!

A képernyő minősége igen jónak mondható, csak alulról ne nézegessük, a vertikális betekintési szögei nem túl nagyok, de horizontálisan semmi gond vele. A TV kimenet minőségével sem akadtak problémáink, a gép képes egyszerre kezelni a TV-t és a saját képernyőjét. Prezentációk megtartására jól jöhet.

Az akkumulátoridőről elég vegyes kép alakult ki bennünk. A nagyobbik akkumulátorral 3-3,5 óráig bírja az R2H, míg a kisebbikkel maximum kettőig. Ez utóbbi elég soványka, tekintve, hogy a gépnek a mobilitás a lényege, de azért pótakkumulátornak elmegy. A 6800-as sajnos vastagabbá és nehezebbé teszi a gépet, de még így is érdemes inkább azt használni. Mindazonáltal el kell mondani, hogy így 1 kiló fölé emelkedik a gép súlya és ez zavaró lehet, ha épp egy kézzel fogja az ember. A Samsung Q1-e könnyebb gép, még ha nem is sokkal.

R2H értékelés

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amikor ítéletet kell mondanunk az Asus R2H felett. Az egyik oldalról nézve túl sok konkurenciája nincs, tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy a kategóriájában jó kis masina. A másik oldalról nézve viszont kinek van szüksége erre az új irányzatra? Akinek csak alkalmi böngészésre, határidőnaplónak vagy akár GPS navigációra kell egy gép, az válogathat a PDA-k széles tárházából, aki pedig dolgozni akar egy hordozható gépen, az jobban jár egy szubnotesszel. Az R2H úgy félúton van a kettő között.

Erre még rájön az ára. Jelenleg ~240 ezer magyar forintot kell letenni az asztalra, hogy magunkénak tekinthessünk egyet. Ha csak a gépet néznénk, akkor azt kell mondjuk, ez nagyon drága, viszont ha mellé vesszük a körítést, akkor nagyjából árában van. Az egyetlen bökkenő összesen annyi, hogy nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van rá, főleg a bőséges szoftverkörítésre.

Eddig a hidegzuhany, mert eltekintve a pár nehézségtől, melyet útközben tapasztaltunk, az R2H hasznos tud lenni a megfelelő célközönség kezében. Érdemes átgondolni, mire használnánk, mert bár mutatós a polcon is, az ember kezében és a táskájában a helye. Például böngészésre, filmnézésre, levelek olvasására tökéletes gép. Akit vonzanak az újdonságok és erre a hiányzó láncszemre várt, az már sokat nem csalódhat az Asus gépében. Ha lesz rá lehetőségünk a jövőben, akkor bevetjük ellene a Samsung Q1-et, de addig is ezen a fronton az R2H lesz a mi kis etalonunk, felállhat a dobogó összes fokára.

[bold]

Ami tetszett:[/bold]

    -   A körítés

    -   Design

    -   UMPC ^^

Ami nem tetszett:

    -   A körítés hiányosságai

    -   Súly

    -   Akkumulátoridő csak közepes

Iponk link: klikk

Asus bemutató: klikk

Asus honlap: klikk

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward