Új Core i7-es processzor a felsőkategóriában

Az Intel két napja dobta piacra a kereskedelem fő áramába szánt Lynnfield processzorait, amelyek LGA-1156-os foglalatba illeszkednek és kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel vannak ellátva, szemben a Bloomfield modellek háromcsatornás DDR3-as memóriavezérlőjével. A kedvező árú újdonságokhoz olcsón lehet P55-ös alaplapokhoz jutni, így végre többen gondolkodhatnak el azon, hogy leváltsák-e a Core 2 alapú rendszereiket. A különböző tesztek szerint az új processzorok (pl. Core i7 870) LGA-1366-os társaiknál alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek, különösen üresjáratban, ám teljesítményben és árban is közel helyezkednek el hozzájuk (az említett CPU például a Core i7 950-hez).

Új Core i7-es processzor a felsőkategóriában

Az Intel két napja dobta piacra a kereskedelem fő áramába szánt Lynnfield processzorait, amelyek LGA-1156-os foglalatba illeszkednek és kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel vannak ellátva, szemben a Bloomfield modellek háromcsatornás DDR3-as memóriavezérlőjével. A kedvező árú újdonságokhoz olcsón lehet P55-ös alaplapokhoz jutni, így végre többen gondolkodhatnak el azon, hogy leváltsák-e a Core 2 alapú rendszereiket. A különböző tesztek szerint az új processzorok (pl. Core i7 870) LGA-1366-os társaiknál alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek, különösen üresjáratban, ám teljesítményben és árban is igen-igen közel helyezkednek el hozzájuk (az említett CPU például a Core i7 950-hez).

Pont ez utóbbi az oka annak, hogy az Intel a Core i7 950-es modell leváltására készül az LGA-1366-os processzorok piacán, helyette egy friss, Core i7 960-es kódnévvel ellátott processzort kínál majd a vásárlóknak. Az újdonság a hírek szerint október 18-án érkezik, 3,2 GHz-es órajelen ketyeg és ugyanúgy 562 dollárba kerül majd, mint a 3,06 GHz-es Core i7 950-es modell. A Core i7 870 által szorongatott Core i7 950 ennek hatására hamarosan eltűnhet a piacról.

Az új, Core i7 960-es modell megjelenésével a Bloomfield processzorok jó alternatívát jelentenek majd a Lynnfieldekkel szemben, ami miatt érdemes lesz háromcsatornás DDR3-as memóriacsomagba és X58-as alaplapba ruházni, főleg ha azt nézzük, hogy a későbbiekben akár hatmagos 32 nm-es csíkszélességgel készülő Gulftown processzort is pakolhatunk a négymagos Bloomfield helyére, ha erre igény mutatkozik. A Gulftown processzorok a következő év második negyedévében érkeznek, és a jelenlegi X58-as alaplapokkal kompatibilisek lesznek. Ezekből a modellekből LGA-1366-os tokozású verzió az Intel jelenlegi tervei szerint nem készül majd.

Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a Lynnfieldek egy átlag felhasználó számára bőségesen elegendőek, nekik nem biztos, hogy érdemes nagyobb összegeket X58-as alaplapba és drágább memóriába fektetni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward