Új AMD RYZEN SoC egységek érkeznek a beágyazott rendszerek piacára

A 15 W-os TDP kerettel rendelkező SoC egységek gyakorlatilag a már ismert Raven Ridge lapka köré épülnek, energiahatékony kivitelben.

Új AMD RYZEN SoC egységek érkeznek a beágyazott rendszerek piacára

Az AMD Zen+ és VEGA alapokon nyugvó RYZEN R1000-es sorozatú SoC egységeket mutatott be, amelyek a beágyazott rendszerek szegmensében próbálnak érvényesülni. Az újdonságok alapját a jól ismert Raven Ridge lapka adja, amelyhez a beágyazott rendszerek szegmensében sok esetben szükséges 10 GbE vezérlő is jár. A célpiacok között szerepel a hordozható játékkonzolok, az ipari rendszerek, a vékonykliensek, a robotok, valamint a hálózati eszközök szegmense, azaz elég nagy területet fedhet le a vállalat a friss termékekkel. Ilyen SoC egység dolgozik egyébként az Atari VCS konzolban, illetve a korábban bemutatott Smach Z kéziszámítógépben is.

Galéria megnyitása

Az új SoC egységek a V1000-es család sikerére építkeznek, így a két sorozat tagjai alaplapi szinten kompatibilisek egymással, ami az OEM partnerek számára mindenképpen jó hír. A V1000-es sorozattal ellentétben azonban itt már nem egy maximum négy processzormaggal és nyolc szállal rendelkező SoC egységet rejt az FP5 BGA tokozás, hanem csak egy maximum két maggal és négy szállal gazdálkodó megoldást. A TDP keret éppen ezért 15 W, de ha a passzív működés a cél 12 W is beállítható, nagyobb teljesítményigény esetén pedig 25 W a felső határ, hála a cTDP módszernek.

Galéria megnyitása

Az R1000-es sorozatú lapkák három független DisplayPort 1.4-es csatolót kezelnek, amelyeken keresztül akár három darab 4K60p monitor is csatlakozhat hozzájuk, de ezzel együtt a H.265-ös tartalmak kódolását és dekódolását, valamint a VP9-es tartalmak dekódolását is gyorsítani tudják. Amennyiben viszont HDMI videó kimenetre van szükség, a HDMI 2.0b támogatás jóvoltából az is megoldható.

Galéria megnyitása

A friss sorozat tagjai a fogyasztás/teljesítmény arány terén is rendkívül jók, ugyanis az AMD szerint az előző generációhoz képest négyszeres előrelépést sikerült elérni, az ár/teljesítmény arány pedig akár négyszer jobb lehet, mint korábban volt. Persze a gyártói állításokat és a gyártói teszteket érdemes távolságtartóan kezelni.

Galéria megnyitása

Az új SoC egységek többféle operációs rendszerrel is képesek együttműködni, így például a beágyazott rendszerek piacáról ismerős Yocto és a Met Flex OS is szerepel a listán, de a Windows 10 és az Ubuntu Linux mellé is jár támogatás. Az új SoC egységek még ebben a negyedévben elérhetővé válnak a partnerek számára, természetesen 10 év elérhetőséggel, ahogy az lenni szokott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward