Shop menü

UGYAN ELINDULT A THREADS, DE ERRE MÉG A FÉLKÉSZ JELZŐ IS ERŐS LENNE

Alig van működő funkció, a felmerülő igényekre pedig szinte minden esetben az a válasz, hogy „már a listán van”.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ugyan elindult a Threads, de erre még a félkész jelző is erős lenne

Egy héttel ezelőtt a Twittert erőteljesen elkezdték bezárni és leszabályozni. Ennek hatására beindult egy kisebb népvándrolás, tízezrével jelentek meg felhasználók a Bluesky és Mastodon küszöbén. A Blueskynak egy időre a regisztrációs rendszert fel is kellett  a tömeg miatt függesztenie. Ezt követően pedig megszaporodtak hírek a Meta által fejlesztett Instagram-klón érkezéséről, mostanra pedig ez elérhetővé vált, és több mint 60 millió felhasználóval rendelkezik.

Az elmúlt egy hét rendkívül viharos volt a mikroblogok világában, és ahogy kezd tisztázódni a kép, ki lehet jelenteni, hogy a Threads rajtja egészen biztos, hogy nem most lett volna esedékes.

A Meta szerette volna kihasználni a Twitter újabb félresikeredett lépéseit, és ezt kiválóan meg is tette, hiszen pillanatok alatt úgy felpumpálták az erőteljesen fejlesztés alatt álló szolgáltatást, hogy azonnal az egyik legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező mikroblog lett. Annyira intenzív roham indult meg a Threads irányába, hogy eleinte elmérték a kiszolgáló oldaláról a teljesítményigényt, és számos esetben belassult, nem töltött be oldalakat, mert nem bírt megbirkózni a terheléssel.

Galéria megnyitása

A Threads lehetőséget nyújt szöveges, képes és videós bejegyzések megosztására, ezekhez lehet hozzászólásokat fűzni, illetve reposztolni is tudják a felhasználók a számukra érdekes információkat. Van sötét mód, és megosztási opció is, na meg persze kedvelés. Ezekkel pedig lényegében fel is soroltunk mindent, amit most a szolgáltatást nyújt.

A folyam egyféle módon rendezhető, nem lehet személyes üzeneteket küldeni egymásnak, tehát aki itt beszélgetni szeretne a másikkal, az vagy nyilvánosan teszi azt egy bejegyzés alatt, vagy átmegy az Instagramra – illetve bármilyen más felületre. Nincs lehetőség a megjelenő bejegyzések szerkesztésére, nem lehet keresőszavak alapján felfedezni tartalmakat és különálló hitelesítés sincs. Aki ilyet szeretne, az menjen az Instagramra, onnan emelik át a hitelesítést is.

Galéria megnyitása

Az emberek még csak törölni sem tudják a Threads felhasználói fiókjukat, ami sokak szerint teljesen érthetetlen. Csak az Instagram fiókkal együtt lehet teljesen felszámolni a mikrobloghoz kapcsolódó felületet. Adam Mosseri, az Instagram vezetője elmondta, hogy deaktiválni lehet egy-egy fiókot, így el lesz rejtve a profil a Threads felületéről, de teljes törlés nincs. Lehet a bejegyzéseket egyenként törölni, ha ebből lenne probléma, és lehet privátra állítani a fiókot, de több lehetőség nincs.

Nemcsak a funkciók, a reklámok is kimaradtak a platformról. Mark Zuckerberg az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre azt nyilatkozta, hogy először azon dolgoznak, hogy a termék jól működjön, és ezt követően kerülhet majd terítékre az, hogy miként fognak belőle pénzt csinálni. „Előbb érjük el az 1 milliárd felhasználót, majd ezt követően beszélhetünk a monetizációról.”

Adam Mosseri elmondta, hogy lesz majd üzenetküldési lehetőség is, de ezt később fogják beépíteni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy nem volna túl váratlan, ha ez teljesen szinkronban lenne az Instagram DM szekciójával. Felmerült az is, hogy miért nincs időrendi opció, de Mosseri szerint ez is rajta van a fejlesztési listán, szóval lesz, csak várjuk ki. Elvileg lesz majd opció arra is, hogy csak a követett személyek bejegyzéseit lehessen látni, ez a fejlesztés is a listán van.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy egyébként a Metát általában élesen szokták kritizálni a platformjai működtetése és az adatgyűjtési gyakorlatai miatt. A Facebook, valamint az Instagram közössége is elégedetlenkedik általában, de ennek ellenére a Threads szó szerint berobbant a piacra, és lényegében egymást tapossák az emberek, hogy kipróbálhassák. Mindezt úgy, hogy egyértelműen még bőven fejlesztési stádiumban van.

Hibák is szép számmal akadnak egyelőre, nem is kell ezeket túl intenzíven keresni. Tapasztalataink alapján simán előfordul a felhasználói profilok között lépkedve, hogy egyszer privátként jelenít meg egy fiókot, ami a frissítést követően már láthatóvá válik. A beágyazások sok esetben nem töltenek be. Az pedig már inkább csak egy újabb hiányosság, hogy a videóknál nincs lejátszást kezelő eszköz, a felvételek maguktól elindulnak, és mennek, ameddig a felhasználó nézi ezeket. Tekerni, megállítani nem lehet.

Ha már a Threads működéséről beszélünk, felmerült az a kérdés is, hogy miként lehet hivatkozni az itt megjelenő bejegyzésekre. A Twitteren ugyebár a kis posztok a tweetek. Nos, a vállalat hivatalos álláspontja szerint ezen a mikroblogon egyszerűen „thread” névre hallgatnak a bejegyzések, tehát a „szálak” alkotják majd a Threadset. Fontos ezt tisztázni, még mielőtt valaki azt gondolná, hogy ezek is tweetek, ugyanis azt lehet látni, hogy az emberek sokszor még így hivatkoznak ezekre.

Galéria megnyitása

Elon Musk nem nézi jó szemmel ezt az egészet, ami nem túl meglepő. Mint ahogy az sem okoz különösebb meglepetést, hogy mostanra belengette az üzletember, hogy elképzelhető, hogy pert indítanak a Meta ellen. Alex Spiro, a Twitter ügyvédje arról beszélt, hogy szabadalmakat is sérthetnek és titkos üzleti információkat használhattak fel. Állítólag volt Twitter fejlesztők is vannak a Threadst megalkotók csapatában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére