Túl népszerűek a Sony okostelefonokra szabott kamerái

A japán gyártó egyszerűen már nem képes kiszolgálni a partnerek bizonyos megrendeléseit, pedig az igény folyamatosan nő.

Túl népszerűek a Sony okostelefonokra szabott kamerái

Arról már korábban is volt szó, hogy az okostelefonoknál, ha minőségi kamerákról van szó, akkor bizony a legtöbb gyártó a Sony mellett teszi le a voksát, azzal viszont a Sony sem számolt mostanáig, hogy ennek akár árnyoldala is lehet. Mint kiderült, az egyik Exmor szenzor olyannyira felkapott, hogy a vállalat egyszerűen már képtelen kielégíteni a keresletet.

Az Exmor IMX214 esetében több tényező is nagyon jól összeállt, és ennek köszönhetően alakult ki az a nem mindennapi érdeklődés, ami övezi. Ez a képérzékelő már valóban kiváló fényképek készítésére alkalmas, egészen kompakt és az ára is nagyon alacsony. Ezekből a tényezőből fakadóan mostanra mondhatni árkategóriától függetlenül van jelen az okostelefonokban, szóval sokan felismerték, hogy ennek a komponensnek kiemelkedő az ár-érték aránya, és bizony le is csaptak rá. Nem egy felsőkategóriás mobilban jut ennek a főszerep, legutóbb például a Xiaomi Mi Note Pro köntösében bukkant fel, de ezzel szerelik a Nexus 6-ot, a Huawei Ascend 7-et, a Nubia Z7 sorozatot, a OnePlus One-t, az Oppo Find 7-et, valamint az árával sokak elismerését Magyarországon is kivívó Huawei Honor 6-ot is. És ez csak egy szűk lista azokról a gépezetekről, amiknek a hátlapjára az IMX214 került. Jelenleg a legolcsóbb okostelefon, melynél ezt a kamerát használták a tervezők, az Mlais M52; ezt a nyolcmagos készüléket már mindössze 150 dollárért meg lehet vásárolni Kínában.

A szóban forgó szenzor főleg a távol-keleti partnerek figyelmét keltette fel, azonban ahogy az a fenti felsorolásból látszik, azért akad nívósabb „felhasználó” is. De hogyan is néz ki ez az IMX214? A Sony ennél az Exmor terméknél egy 1/3.06 hüvelykes CMOS érzékelőt használ, ami 13,5 megapixeles (4224 x 3200) képeket képes készíteni, így az egyes képpontoknak 1,12 mikrométeres felület jut. Ha videózásról van szó, akkor pedig akár 2160p-s (4K) felvételek rögzítését is támogatja – már ha erre a hardver többi része is alkalmas. Ráadásul az IMX214 akkor sem jön zavarba, ha esetleg RAW formátumban szeretné az adott gyártó kinyerni a fényképeket, ugyanis erre is lehetőséget biztosít. A RAW egyre nagyobb divatnak örvend már az okostelefonoknál is, hiszen mostanra ezek a kamerák is eljutottak arra a szintre, hogy a tömörített JPG képeknél jelentősen komolyabb eredményt tudnak produkálni, és a szükséges teljesítménynek sincsenek híján.

A Mobile Dad beszámolója szerint viszont a Sony annak ellenére – illetve éppen azért – nem lehet felhőtlenül boldog, hogy elképesztő kereslet van az Exmor IMX214 iránt. A kínai szaklap jelentése alapján a Sonynak azzal a ténnyel kell szembesülnie, hogy egyszerűen már nem bírja ellátni a megrendelőket a termékével. A japánok mostanra állítólag csak kb. 50 százalékát tudják teljesíteni a felvett megrendeléseknek, ez pedig rossz nekik, és persze a partnereknek is, akik így kénytelenek más megoldás után nézni. A Sony egyébként több alternatívát is kínál, így elképzelhető, hogy meg tudják oldani házon belül az ellátási gondokat.

A Sony sokfajta kamerát gyárt, és nem ritkák azok, amik főleg más vállalatok révén fogynak igazán nagy volumenben. Például az iPhone-ok is Sony kamerát használnak, és bár nem mind, de a legtöbb Galaxy S6, S6 Edge és Note 4 modell is „japán szemekkel” néz a világra. Ez utóbbiak az IMX240 érzékelőt alkalmazzák, ami 1/2.6 hüvelykes méretű. Persze a Sony sem osztja jótétlélekként a legjobb megoldásait, az 1/2.3 colos, 20,7 megapixeles IMX220 például egy-két eszköztől eltekintve (Meizu MX4) csak Sony okostelefonokban van alkalmazásban. Ezzel nemcsak előnyt szereznek maguknak ilyen téren, hanem elébe mennek az olyan ellátási gondoknak is, ami mondjuk az IMX214-nél már egyre súlyosabb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward