Shop menü

TÚL JÓL SIKERÜLT A BALDUR'S GATE 3?

Sokak szerint ez a játék egy anomália, és hatalmas vita alakult ki az interneten.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Túl jól sikerült a Baldur's Gate 3?

Néhány napja jelent meg a Baldur's Gate 3, és már most egyértelmű, hogy hatalmas siker. Egyrészt az emberek veszik mint a cukrot, másrészt pedig a kritikusok is el vannak ájulva tőle. Rengeteg tartalom, hatalmas szabadság, érdekes történet, végtelen mennyiségű lehetőség - nagyon hosszan lehetne sorolni, hogy mitől tűnik tényleg kiemelkedőnek a játék.

Érdekes módon azonban bizonyos játékfejlesztők úgy nyilatkoztak a játék kapcsán, hogy ez egy anomália, amit még a legnagyobb stúdiók sem tudnának reprodukálni. Többen a Rockstarhoz hasonlították a Larian Studiost, és szerintük a Baldur's Gate 3 irreális elvárásokat ébreszthet a játékosokkal kapcsolatban a jövőbeli szerepjátékok kapcsán. A szerepjátékos dizájner legenda Josh Sawyer azt mondta, hogy a "Baldur's Gate 3 nem kifejezetten tipikus körülmények között készült", míg a Diablo 4 egyik vezető dizájnere, Chris Balser úgy fogalmazott, hogy "az emberek sokszor csak a végeredményt nézik, és nem azt a munkát, ami odáig elvezetett".

A vita abból alakult ki, hogy a játékosok szerint sok fejlesztő megszólalása kvázi védekezésként hangzott. Mert végülis mi, játékosok, miért ne várhatnánk hasonló minőséget a jövőben más stúdióktól is?

Azt a Larian alapítója, Swen Vincke is elismerte, hogy nyilván a Baldur's Gate 3-at nem tudná bármelyik stúdió megcsinálni, de ettől függetlenül megkérdőjelezi, hogy ettől még jogos-e a játék "túl magas" minőségét felhozni, mikor szerinte a videojátékokkal kapcsolatos minőségi elvárások folyamatosan változnak, és a különböző stúdiók mindig előállnak valami újdonsággal. Arra mindenesetre több fejlesztő is rámutatott, hogy a Baldur's Gate 3 sikere nem véletlen, hanem számos összetevőnek köszönheti azt. Először is ott van, hogy a Larian korábban lerakott már két masszív szerepjátékot, valamint azok tovább reszelt Definitive Edition változatait a Divinity-sorozat képében. Ez egy nagyon fontos technológiai és intézményes alapott jelentett a stúdió számára, amire bátran tudott alapozni a Baldur's Gate 3 fejlesztése során.

Eleve maga a fejlesztés is sokáig tartott: 2017-ben kezdték, és a játék korai hozzáférésben maradt három éven keresztül egészen a megjelenéséig. Ez azt jelentette, hogy a Larian folyamatosan támaszkodhatott a közösség visszajelzéseire, hatékonyabban mehetett a hibajavítás, ráadásul már a fejlesztés során látszott, hogy jó irányba tartanak. Ezen kívül persze a korai hozzáféréses időszak folyamatosan pénzt is hozott a stúdió számára. A Baldur's Gate 3-on több mint 400 ember dolgozott (a külsősöket nem számítva), hét különböző irodában, továbbá a Dungeons and Dragons is (újra) nagyon népszerű, maga a mozifilm is nem olyan rég jött ki, ezek pedig mind hozzátettek a játék sikeréhez.

Mindenesetre a Larian-alapító Swen Vincke szerint marhaság ez a fajta irigykedés, mert a sztenderdek folyamatosan dőlnek meg. Mint elmondta, amikor ő belépett a játékfejlesztés világába, az Assassin's Creed volt a legnagyobb újdonság, és akkor is sokan azt hitték, hogy innentől vége, nincs tovább, mert egyszerűen olyan szintű költségvetés volt a játék mögött, amire más nem lesz képes. Aztán persze nem így lesz. De ott az ellenpélda: Vincke szerint például a Disco Elysium megmutatta, hogy lehet emelni a sztenderdeken egy kis csapattal is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére