Túl „jól” működik a Pixel 4 arcfelismerője

Túl „jól” működik a Pixel 4 arcfelismerője

A Google a Pixel 4 okostelefont ujjlenyomat-olvasó nélkül dobta piacra, mivel az okostelefonba egy olyan hatékony arcfelismerős biometrikus azonosító rendszer került, ami a vállalat szerint minden helyzetben képes kiváló biztonságról gondoskodni. Tehát a keresőóriás lényegében pontosan úgy járt el, ahogy az Apple is az iPhone-ok esetében.

Az új generációs Pixel szinte ugyanúgy azonosítja az arcvonásaik alapján az illetékeseket, mint az iPhone, itt is 3D-s képalkotás dolgozik, ami napszaktól, fényviszonyoktól függetlenül képes ellátni a feladatát. Nagyon megbízható a rendszer, és villámgyorsan teszi a dolgát, szóval ilyen téren nem érheti kritika. Viszont van egy kulcsfontosságú differencia a kettő eljárás között. Míg az iPhone, és úgy általában a legtöbb arcfelismerő nem működik csukott szemek mellett, a Google Pixel 4 akkor is fel tudja ismerni a felhasználókat, ha a szemei nincsenek nyitva.

Galéria megnyitása

Ez jól hangzik abból a nézőpontból, hogy így még gyorsabban tudja tenni a dolgát, hiszen immunis lehet a pislogásra is. Azonban az emberekben rögtön felmerült, hogy ez nem éppen biztonságos. Nagyon komoly kockázatot hordoz magában az, hogy az arcfelismerés csukott szemek mellett is minden gond nélkül használható, hiszen így illetéktelenek olyankor is felnyithatják a mobilt, ha a tulajdonosa valójában alszik. Elég csak egy pillanatra az arca elé tartani a terméket, hozzá sem kell érni, és máris szabad a pálya. Ha erre rájön a felhasználó gyermeke, barátja, akkor könnyen visszaélhet a kényelmi funkcióval.

Hamar eljutottak a panaszos hangok a Google-höz, aki időközben reagált is a dologra. A keresőóriás szerint azoknak, akiknek ilyen aggályai vannak, érdemes bekapcsolniuk a lezárt módot, ami fokozott biztonságot nyújt, és nehezebbé teszi a képernyő kinyitását, mert deaktiválja az arcfelismerőt. Viszont ezt minden alkalommal meg kell tennie a felhasználónak, amikor lefekszik aludni. A Google szerint ez járható út, de igazából a használati élményből jócskán levon, nem kérdés, és továbbra is okozhat kellemetlenséget, ha erről egyszer megfeledkezik az érintett.

Talán a későbbiekben a Google megoldja majd, hogy az arcfelismerő a szemek érzékelése, esetleg pislogást követően működjön – ez utóbbi lenne a legbiztonságosabb. És akkor már valóban egészen megbízhatóan lehet majd használni, a mostani formában viszont nem meglepő, hogy sokan aggályosnak tartják a funkció bekapcsolását. Meglehet, hogy nagy hiba volt a Google részéről, hogy indokolatlanul eltávolította az ujjlenyomat-olvasót az Apple mintájára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap