Trükkel kaphatnak Rocket Lake-S támogatást a H410-es és B460-as alaplapok

Az új revízióval érkező alaplapok már a H470-es lapkakészlet köré épülnek, így a Rocket Lake-S processzorok is elketyegnek bennük.

Trükkel kaphatnak Rocket Lake-S támogatást a H410-es és B460-as alaplapok

Az Intel Rocket Lake-S processzorai, amelyek ugyanúgy LGA-1200-as foglalatba illeszkednek, mint az aktuális Comet Lake-S modellek, várhatóan március végén jelennek meg. Ezek a processzorok egy BIOS frissítéssel kompatibilissé tehetőek a 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokkal, ám ahogy az nemrégiben kiderült, erre csak a Z490-es és a H470-es modelleknél lesz lehetőség, a H410 és a B460 esetében nincs hivatalos mód az új processzorok alkalmazására.

Az alaplapgyártók persze már találtak is egy kiskaput, amelyen keresztül kijátszhatják az Intel korlátozását, igaz, ez a kiskapu sovány vígasz lesz mindazok számára, akik meglévő H410-es vagy B460-as alaplapjukba szeretnének Rocket Lake-S processzort illeszteni. Hogy miért? Mert az alaplapgyártók azt találták ki, hogy a H470-es lapkakészlet alapjául szolgáló lapkát használják fel H410-es és B460-as alaplapok gyártásához, amelyek új revíziót képviselnek majd a kínálatban. A H410 és a B460 esetében a limitet az jelentheti, hogy ezek a lapkakészletek egy régebbi, 22 nm-es csíkszélességgel készülő lapkát használnak, ami a jelek szerint valóban nem alkalmas a Rocket Lake-S processzorok kiszolgálására.

Galéria megnyitása

A kreatív módszert a Gigabyte az elsők között alkalmazza a H410M DS2V V2 és a H410M S2H V2 alaplapnál, amelyek így a H470-es lapkakészlet köré épülnek, de H410-es funkcionalitást kínálnak, plusz a Rocket Lake-S processzorokat is fogadják. Mivel ezek az alaplapok már elkészültek, a jelek szerint nincs kifogása az Intelnek a trükkel kapcsolatban, vagy legalábbis eddig nem tett intézkedéseket az efféle alaplapok ellehetetlenítéséhez. A hasonló szabályhajlítás eddig sem állt távol az alaplapgyártó partnerektől, gondoljunk csak az MSI-re, aki a szorzózáras processzoroknál engedélyezte a tuningot a múltban.

Galéria megnyitása

Érdekesség egyébként, hogy az új, 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapoknál a PCI Express 4.0-s támogatás bevezetése mellett egy másik újítás is helyet kapott a fedélzeten: a processzor és a platformvezérlő hub között itt már nem x4-es, hanem x8-os kapcsolat áll fenn, ami segít a lapkakészlethez kapcsolódó eszközök számára elérhető sávszélesség növelésében. Van a dologban egy csavar is: a B560-as és a H510-es lapkakészlettel szerelt alaplapoknál nem x8-os, hanem csak x4-es DMI-t használ a gyártó. Nincs kizárva, hogy a fentihez hasonló trükkel elérhetővé válhat az x8-os kapcsolat, ám ennek megvalósítására még várni kell, már ha van efféle szándék, ugyanis egyelőre nincs hír róla, de a lehetőség adott.

Noha az új revízióval érkező H410-es és B460-as alaplapok nem kínálnak megoldást azok számára, akik jelenlegi H410-es vagy B460-as alaplapjukba szeretnének Rocket Lake-S processzort szerelni, azoknak viszont jól jöhet a trükk, akik költséghatékonyan szeretnének Rocket Lake-S processzorral szerelt platformra váltani, de nem akarnak túl sokat költeni egy 500-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapra. Utóbbi esetben persze a PCI Express 4.0-s támogatásról is le kell majd mondani, de ez a célközönség számára nem lesz vállalhatatlan áldozat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap