Tovább romlott a PC piac teljesítménye

A tavalyi év utolsó negyedéve és az egész tavalyi év is csapnivaló eredményekkel zárult, de az idei év fordulatot hozhat, igaz, erre a második félében kerülhet sor.

Tovább romlott a PC piac teljesítménye

Az IDC piaci elemzői elkészültek legfrissebb munkájukkal, amely arról rántja le a leplet, hogy miként teljesített a PC piac a tavalyi év utolsó negyedévében, illetve a tavalyi év egészében. A számok meglehetősen lehangoló képet festenek: mind negyedéves, mind pedig éves szinten csökkent a forgalom, de erre az előrejelzések alapján már fel lehetett készülni.

A tavalyi év utolsó negyedévében 71,9 millió PC-t szállítottak le a piaci szereplők, ami a 2014-es év azonos időszakához képest elég masszív, egészen pontosan 10,6%-os csökkenést jelent. Az IDC szerint ekkora csökkenésre éves szinten még nem volt példa. További probléma, hogy a 2015-ös teljes évet vizsgálva sem jobb a helyzet, hisz 2008 óta ez volt az első olyan év, amikor a piaci szereplők globálisan kevesebb, mint 300 millió PC-t szállítottak le.

A szakemberek szerint az elhúzódó csökkenés mögött többféle ok is húzódik. Egyrészt a számítógépek élettartama hosszabbá vált, de a forgalomra az is negatív hatást gyakorolt, hogy a táblák és az okostelefonok iránti igény nőtt – igaz, közben a mobileszközök piacának lendülete is érezhetően mérséklődött. Az IDC elemzői szerint noha a Windows XP pályafutásának 2014-es lezárása sokakat új PC beszerzésére ösztönzött, a Windows 10 esetében beharangozott, bizonyos feltételekhez kötött ingyenes frissítés lehetősége miatt sokan dönthettek úgy, hogy picit várnak az új konfiguráció beszerzésével. Az is szerepel az okok között, hogy a konvertibilis noteszgépek, illetve a kettő az egyben eszközök térhódítása miatt sokan a vásárlás helyett a tájékozódást és az új konfigurációk tüzetesebb tanulmányozását választották, így a tényleges beszerzés ezekben az esetekben is későbbre tolódott. Ezek az okok együttesen bőven elegendőek ahhoz, hogy csapnivaló évet zárjon a piac.

Globális szállítási mutatók tekintetében negyedéves szinten az látszik, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében a Lenovo megőrizte piacvezető pozícióját a maga 21,4%-os részesedésével. A második helyet a 19,9%-kal a HP szerezte meg, a harmadik pedig a Dell lett, aki 14,1%-os részesedést tudhat magáénak. Az ASUS és az Apple egyaránt 7,9%-os részesedést hozott össze, így mindketten a negyedik helyen végeztek – a TOP 5-ben szereplő vállalatok közül csak ők könyvelhettek el növekedést. A többi gyártó a piac képzeletbeli tortájának 28,7%-án osztozhatott.

Az Amerikai Egyesült Államok területén ugyanebben az időszakban a HP végzett első helyen, hisz 28,1%-os piaci részesedést ért el. A Dell 23,9%-kal második lett, az Apple pedig 12,1%-kal harmadik lett. A negyedik helyet a 7,1%-os piaci részesedést elkönyvelő ASUS szerezte meg, a maradék 15,6%-on pedig a többi gyártó osztozott.

Az előrejelzések alapján idén mindenképpen változásra számíthatunk, igaz, látványosabb növekedésre majd csak az év második felében kerülhet sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward