Toshiba Satellite L500: Kategóriája legjobbja?

Folytatjuk sorozatunkat, amely a megfizethető árú noteszgépek közül keresi az igazit. Ezúttal a remek L300 utódja járt nálunk az L500 személyében.

Toshiba Satellite L500: Kategóriája legjobbja?

I. Bevezető és specifikáció

Eddig két versenyzőn vagyunk túl a 150 ezer forint környékén megvásárolható notebookok közül. Előző két alanyunk közül egyik sem győzött meg minket maradéktalanul, de aggodalomra semmi ok, van kihívó bőven. Mostani tesztünkben például itt a Toshiba Satellite L500, amely a remekül sikerült L300 utódja. Ez több helyen is tetten érhető lesz, aminek mi nagyon örülünk.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500M

Hangkártya: Realtek ALC272 HD Audio

Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-26ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633C DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102/8103 Family PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Realtek RTL8187B Wireless Network Adapter 802.11g

e-SATA: van

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 44 Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,72 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 145 ezer forint

A szokásos alkatrész lista fogad minket, de változások azért mindig akadnak. A fő komponensek ugyanazok, mint eddig (processzor, memória, kijelző), ám a hálózati csatoló nem gigabites és a WLAN is csak az 54 MBites hálózatokkal bírkózik meg. A kisebb csorbáért viszont kapunk cserébe eSATA és HDMI kimeneteket, valamint egy elfogadahtó árat. Úgy látszik a Bluetooth támogatás hiánycikk lesz ebben az árkategóriában. Az operációs rendszer ezúttal is kimaradt, így volt csak tartható a 150 ezer forint alatti ár.

Galéria megnyitása

A vékony, de nagyon hosszú dobozban minimális kiegészítőket találtunk. Gyakorlatilag a szükséges akkumulátoron és tápegységen illetve a hozzá tartozó kábelen kívül csak leírásokat kaptunk, a Toshiba ezúttal sem mellékelt driver CD-t a gép mellé. Ez azoknak lehet igazán probléma, akik nem rendelkeznek internettel ill. másik géppel, ahonnan levadásszák a szükséges telepítőkészleteket.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Az L300 után az L500-tól is visszafogott zajtermelést vártunk. A gép nem okozott csalódást ilyen téren, ráadásul a hőmérsékletek se szöktek az egekbe. Üresjáratban 43, terhelésre 62 fokot mértünk a processzoron, a hűtésért felelős ventilátor 60 foknál kapcsol feljebb, így filmnézésnél nem lesz zavaró a zajszint, hiszen a legtöbb esetben nem lesz maximálisan kihasználva a központi egység. A terhelés megszüntetése után szinte rögtön elcsendesedik az L500 és egy percen belül vissza is hűl 45 fok környékére.

Galéria megnyitása

A merevlemezt valamennyivel lassabbnak vélte a Windows Vista beépített tesztje, mint az előző héten látott Asus K50IJ-ben, pedig nekünk a gyakorlatban gyorsabbnak tűnt. Az összes többi komponens ugyanazt a pontszámot kapta, ami nem csoda, hiszen a két gép ebben a tekintetben teljesen megegyezik. A sima X4500M továbbra is az elavult GL40 chipset hozadéka, a legtöbb film gyorsításához elegendő, a DXVA támogatás előcsalogatásához a Media Player Classic Homecinema ajánlott.

Hangkártyából ezúttal egy sztereóval kell beérnünk, a beépített hangszórók itt sem a Harman/kardon-tól érkeztek, az továbbra is az A széria kiváltsága. Ettől függetlenül egy kis hangszín állítgatás után emberi hangot sikerült kicsikarnunk a két hangszóróból, bár mélyhangot sehogy sem kapunk és a középtartományt sem sikerült olyan jól beállítani, hogy ne legyen mű hangzása a pop zenéknek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez kedvenc szériánkból jött, azaz a Western Digital-féle Scorpio Blue-t találjuk az L500-ban. A 320 GB-os HDD meglepően meleg volt, amely nem jellemző rá. Ami furcsább volt, hogy néha ugrált a hőmérséklete jópár fokot egyik pillanatról a másikra, így valószínű, hogy inkább az érzékelő bolondult meg, mintsem a vinyó volt forró. Ölbe véve ugyanis egyáltalán nem tapasztaltunk égető problémát. A 320 GB-os egység továbbra is gyors és halk volt.

Toshiba Satellite L500 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4901

PCMark05 (Graphics): 1865

PCMark05 (HDD): 3817

Cinebench10: 3954 (3 perc 43 másodperc)

Memória olvasás: 5470 MB/s

Memória írás: 4094 MB/s

Memória másolás: 4260 MB/s

Memória késleltetés: 84,6 ns

CPU Queen: 8437

CPU PhotoWorxx: 6905

CPU Zlib: 25719 kB/s

CPU AES: 7413

FPU Julia: 3151

FPU Mandel: 1881

FPU SinJulia: 983

III. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ergonómiailag az L500 nagyon hasonlít az A350-re, ez leginkább kinyitva lesz szembetűnő. Hátul továbbra is csak a memóriához és a merevlemezhez férünk hozzá. A fedőlapon a burkolat immáron fényes borítást kapott, nem túl szerencsés, viszont a mintázatával legalább jól néz ki. A kihívókénál semmivel nem strapabíróbb, főleg a közepére vigyázzunk, ne érje nagyobb ütés. Nyitó mechanika nincs, de a webkamera feletti részt úgy képezték ki, hogy abba kapaszkodva könnyedén lehessen kinyitni a gépet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A billentyűzet szinte egy az egyben ugyanaz, mint az L300-ban, aminek rendkívül örültünk, hiszen anno nagy megelégedéssel használtuk. Nem enhanyagolható változás viszont, hogy immáron numpadot is kapunk, ráadásul úgy, hogy közben nem nyomorították össze a mérnökök a klaviatúrát. Szintén újítás, hogy a billentyűzet felett helyet kapott egy pár médiagomb is, melyek segítségével számokat tudunk léptetni és megállítani, illetve a hangerőt is itt tudjuk némítani.

Galéria megnyitása

A touchpad viszont tényleg ugyanaz, mint az A350-ben, egyedül a színe más illetve a gombok nem kaptak fényes borítást (hála az égnek). A felület még mindig pusztán elégséges, a függőleges görgetősáv jelenlétéről (merthogy van) továbbra se tájékoztat minket a gyártó. A már említett bal és jobb egérgombok továbbra is halkak (bár az A350-nél hangosabbak), nyomáspontjuk viszonylag magasan van, erőkifejtést abszolút nem igényelnek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Elég vegyes képet mutat a notebook két oldala. ELőször is USB portból csak kettőt kapunk, igaz van egy eSATA-nk és egy HDMI-nk is. A sztereó hangkáryához csak egy fejhallgató-kimenetet és egy mikrofon-bemenetet találunk, a felettük lévő borítás mögött pedig ezúttal légüres tér van, vélhetően az ExpressCard bővítés lehetősége csak egy drágább modellnél áll fenn. Elöl találjuk a memóriakártya-olvasót és a mechanikus hangerőszabályzót is. A visszajelző LED-ek inkább lefelé világítanak, mint előre, így használat közben fényük nem zavaró.

A 15,6”-os kijelző sajnos nem kapott LED-es háttérvilágítást, így egy picit többet fogyaszt és a háttérvilágítása se annyira homogén. A mindennapos használatnál ez szerencsére nem látszott, viszont a minimális fényerő lehetett volna még alacsonyabb. A maximális érték nagyjából rendben volt, bár a tűző napsütésben azért meresztenünk kellett a szemünket a fényes kijelzőre. A panel színvilága majdnem teljesen jó, egy picit túl van erőltetve a kontraszt, így a videokártya driveréből 50-ről 48-ra ajánlott levenni ezt az értéket. Látószögeket illetően nem remekel az L500, kettőnél több ember filmnézésre aligha fogja használni a noteszgépet egy kollégiumban.

Galéria megnyitása

A webkamera Skype-ra és MSN-re megfelelő, de nagyon lassan követi az arcmozgást és a színhűsége is hagy némi kívánnivalót maga után. Előnye viszont, hogy zajosodásra csak minimálisan hajlamos.

IV. Üzemidő és értékelés

A 44 Wh-s akkumulátortól semmivel nem vártunk többet, mint a kategória többi gépétől, amelyek hasonló teljesítményű teleppel rendelkeznek. A LED-es háttérvilágítás hiánya miatt a gép maximum egy bő három órás üzemidőre képes, amivel az eddig tesztelt három notebook közül az utolsó helyet sikerült megcsípnie. Hátránya jelentős, több mint fél órás.

Galéria megnyitása

Az elmúlt két hétben mindig úgy zártuk sorainkat, hogy valamivel nem voltunk megelégedve. Az Acer Aspire 5738ZG-nél a hűtési rendszert és a felesleges dedikált VGA-t, az Asus K50IJ-nél pedig a touchpadot tartottuk a szűk keresztmetszetnek. Most az akkumulátor (pontosabban a gép fogyasztása) lesz az, ami kívánnivalót hagy maga után, de annyival jobb használni a Toshiba Satellite L500-at, mint az előbb említett két gépet, hogy az a fél órás mínusz kárpótol minket mindenért. A billentyűzet remek, a touchpad szintén jól használható, a gép viszonylag csendes. Ez a három tényező már önmagában elég ahhoz, hogy a felhasználók komfortérzete az egekbe szökjön. Erre jön még rá a HDMI és az eSATA port, valamint a kellemes megjelennés. Bár sorozatunk még nem fejeződött be, az L500 jó eséllyel pályázhat a kategória egyik legjobb vétele címre.

[italic][bold]

A Toshiba Satellite L500-at az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ viszonylag halk működés

+ remek billentyűzet

+ kényelmes touchpad

+ HDMI, eSATA

+ jó hűtési rendszer

Kontra:

- kategóriájához képest valamivel alacsonyabb üzemidő

- Bluetooth hiánya

- CCFL háttérvilágítás

- átlagos hangszórók

- csupán két USB

Hivatalos honlap: Toshiba

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap