Több mint öt év után bukott le egy hamis Wikipedia-szócikk

A 4500 szavas, hivatkozásokkal teletűzdelt szócikk az állítólagos Bicholim-konfliktusról számolt be, amely 1640-41-ben zajlott a portugál gyarmatosítók és a mai India területén létezett Maratha királyság között.

Több mint öt év után bukott le egy hamis Wikipedia-szócikk

Az angol nyelvű Wikipedia történetének egyik legnagyobb átverésére derült fény nemrégiben, amikor egy 4500 szavas, az állítólagos Bicholim-konfliktust részletező szócikkről kiderült, hogy teljesen valótlan eseményekről számol be. A több mint öt évvel ezelőtt született bejegyzés, amelyet már töröltek a szerkesztők, egy 1640-41-ben zajlott háborúról szól a portugál gyarmatosítók és a mai India területén létezett Maratha királyság között. A szócikk szerint a fegyveres konfliktust lezáró békekötés jelentette az első lépést a független Goa állam megszületéséhez. A történetből persze egy szó sem igaz, de mivel a bejegyzés rejtélyes elkövetője hosszasan részletezett beszámolóját még első pillantásra hitelesnek tűnő hivatkozásokkal is teletűzdelte, hosszú ideig senkiben sem merült fel, hogy megkérdőjelezze a szócikk valóságtartalmát.

A 2007 júliusában keletkezett bejegyzést pár hónappal később még kiemelt szócikk (featured article) besorolásra is javasolták, amelyet azonban az indoklás szerint a szegényes szakirodalmi háttér okán nem kapott meg. A szerkesztőktől megkapta viszont a jó szócikk (good article) minősítést, amellyel az angol nyelvű bejegyzések mindössze egy százaléka büszkélkedhet.

Egészen a múlt hónapig senki sem kételkedett tehát a szócikk hitelességében, amikor is a ShelfSkewed néven tevékenykedő szerkesztő úgy döntött, hogy utánajár a bejegyzésben szereplő hivatkozásoknak. Miután kiderítette, hogy a forrásként megjelölt komoly történettudományi szakkönyvek és tanulmányok egyike sem létezik, illetve a Bicholim-konfliktusnak egyetlen forrásanyagban találta nyomát, és megállapította, hogy a világhálón található összes ezzel foglalkozó anyag az ominózus szócikk anyagából meríti információit, törlésre javasolta a bejegyzést. (A fiktív háború egyébként a szócikknek köszönhetően még egy nyomtatott könyv anyagába is bekerült.) Végül hat másik szerkesztő is megvizsgálta a bizonyítékokat, és a napokban törölték a bejegyzést.

A Wikipedia hasonlóan valótlannak bizonyuló szócikkeinek már saját oldala is van az enciklopédiában. Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy a fenti történet nem az első és nem is a leghosszabb életű átverés az oldal történetében. A jelenlegi rekorder a szintén teljesen fiktív Gaius Flavius Antoninus életéről beszámoló szócikk, amely szerint az említett úriember részt vett Julius Caesar meggyilkolásában. Ez utóbbi bejegyzés nyolc évig szerepelt a Wikipedia lapjain háborítatlanul, míg végül 2012 júliusában törlésre került. Különösen meglepőnek számít, hogy egy ilyen népszerűségű témához kapcsolódó szócikk ennyi ideig elkerülte a lebukást.

Szintén jelentős karriert futott be egy harvardi hallgató csínytevése: Chen Fang a Wikipedia megbízhatatlanságának demonstrálására létrehozott egy olyan szócikket, amelyben egy kisebb kínai város polgármesterének titulálta magát. Hét évig maradhatott „hivatalában”, amikor is a szerkesztők észrevették a csalást, és törölték a tartalmat. A hamis szócikkek közt ezen kívül találunk nem létező fegyvereket, fiktív sportolókat, színészeket, filozófusokat, és egyebek mellett sosem létezett népcsoportokat is.

A történtek felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad vakon megbízni a Wikipedián talált információkban, és általában az online tartalmakban sem azok eredetének ellenőrzése nélkül. A hivatkozás nélküli szócikkeket mindig elővigyázatosan kezeljük, és ahol vannak linkek, ott pár kattintással ellenőrizzük, hogy ezek létező helyekre mutatnak-e, és pontosan milyen tartalmakra irányulnak. A Wikipedia önkéntes szerkesztőit egyébiránt minden elismerés megilleti, hiszen az utóbbi időszakban különösen hatékonynak és szemfülesnek bizonyultak: 2012-ben számos valótlanságokon alapuló szócikket távolítottak el az enciklopédia anyagából, köztük 11 olyat, amely évek óta elkerülte a felfedezést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward