Több mint 160 ezer Nintendo felhasználói fiókhoz férhettek hozzá

A japán vállalat megerősítette a támadást.

Több mint 160 ezer Nintendo felhasználói fiókhoz férhettek hozzá

Először a felhasználók kezdték el jelezni az anomáliákat, majd nem sokkal később a Nintendo is reagált a helyzetre, mely alapján 160 ezer felhasználói fiókhoz férhettek hozzá támadók a Nintendo Network ID (NNID) bejelentkezési rendszeren keresztül. Ennek kapcsán olyan adatokhoz férhettek hozzá, mint a nicknév, az e-mail cím, a születési dátum, a nem és az ország.

Habár a Nintendo szerint bankkártya-adatok nem kerültek ki, az összekapcsolt vásárlási módok miatt a támadók mégis indíthattak vásárlásokat, amit leginkább a Fortnite-ban tettek meg, ahol több felhasználó is azt tapasztalta, hogy több mint 100 dollár értékben vásároltak VBuck-ot.

A Nintendo kezdetben szűkszavú volt, azonban most már hivatalos, angol nyelvű közleményben is megerősítették, hogy több mint 160 ezer account érintett az ügyben. Jelenleg azonban a cég szerint nincs arra bizonyíték, hogy a Nintendo saját szervereit, adatbázisait vagy szolgáltatásait törték fel, tehát a bejelentkezési adatokat máshonnan szerezték meg a támadók. A támadás mikéntjéről azonban további részleteket nem közölnek, hogy védjék a felhasználókat.

A Nintendo gyorsan leállította az NNID-n keresztüli bejelentkezési lehetőséget, és mindenkit arra biztatnak, hogy kapcsolják be a kétfaktoros azonosítási módot  Ezen kívül a felhasználókat hamarosan értesítik arról, hogyan tudják majd visszaállítani a jelszavaikat egy speciális kód segítségével. A Nintendo Acoountra azonban minden más elérhető módszerrel be lehet jelentkezni.

A vállalat közölte, hogy egyébként már április eleje óta tapasztalnak támadási kísérleteket a rendszereik ellen, azonban ezeken keresztül továbbra sem tudtak behatolni támadók. Ezért a külső forrást továbbra is mindenki csak gyanítja, de ahogy fentebb említettük, a Nintendo nem mond többet a témában, hogy ne adjon még csak tippeket sem a rosszándékú embereknek.

Habár nem a Switch a Nitnendo első konzolja, amelyik internetes lehetőségeket használ, azonban ezzel a géppel be teljesen az online világba a japán vállalat, és indította el saját, fizetős prémium online szolgáltatását, követve ezzel a Microsoft és a Sony példáját. Nem csoda, hogy a hackerek és támadók egyre nagyobb potenciált látnak a Nintendo szolgáltatásainak abuzálásában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap