Több cég is antiallergén macskákon dolgozik

A tüsszentésbiztos házi kedvencekre azonban egy darabig még biztos várni kell.

Több cég is antiallergén macskákon dolgozik

A génszerkesztés a jelek szerint olyan területekre is betört, mint a háziállatok antiallergénné tétele, legalábbis két amerikai cég is azon dolgozik, hogyan módosíthatnák úgy a cicák genomját, hogy azok ne váltsanak ki allergiás reakciót a macskaszőrre érzékenyekben. Azonban egyelőre mind az Indoor Biotechnologies, mind a Felix Pets projektje kezdeti stádiumában van, így egy darabig még bizonyosan várni kell az eredményekre.

Ha egyáltalán lesznek pozitív eredmények, a macskák allergiamentesítésébe ugyanis már többeknek beletört a bicskája. 2009-ben például az Allerca nevű cég jelentette be, hogy pár éven belül 4–7 ezer dolláros áron antiallergén macskákat dob piacra. Az erőfeszítések azonban annyira nem jártak sikerrel, hogy 2013-ban az ABC újságíróinak egy helyi tenyésztőtől beszerzett, teljesen hétköznapi cicát akartak eladni antiallergén címen, mielőtt lebuktak volna.

Bár macskafronton egyelőre váratnak magukra az eredmények, az alapötlet egyáltalán nem légből kapott, hiszen a génszerkesztés nagyon ígéretes utat jelent az allergiás reakciók kialakulásának megelőzésére. És a macskák esetében első pillantásra nem is tűnik annyira komplikáltnak a helyzet, hiszen az allergiások javának egyetlen fehérjével, a Fel d 1-gyel van problémája.

Galéria megnyitása

A gondok ott kezdődnek, amikor kiderül, hogy ez a fehérje fontos szerepet játszik a macskák bőrének egészségesen tartásában és a hormonrendszer működésében is. A legtöbbet a proteinből a kan macskák termelik, az ivartalanított hímek kevesebbet állítanak elő fehérjéből, a legkevesebb a molekulából pedig a nőstényekben képződik. És azt egyelőre nem tudni, hogy mi történik akkor, ha a fehérje képződését megakadályozzák az állatokban.

Martin Chapman, az Indoor Biotechnologies vezetője azonban kollégáival pontosan erre készül: génszerkesztéssel olyan macskákat akarnak létrehozni, amelyekből hiányzik a kérdéses fehérje génje. Ez vélhetően évek munkájába kerül majd, a munka során ugyanis a genom szerkesztésén túl klónozásra is szükség lesz, ami emlősök esetében meglepően komplikált feladat. És akkor az embriók kihordásáról még nem is beszéltünk.

Ráadásul ahogy már említettük, egyelőre senki sem tudja, hogy mi történik a macskákkal a Fel d 1 génje nélkül. Lehetséges, hogy az állatok enélkül is rendben lesznek, de lehet, hogy komoly egészségügyi problémákat okoz majd a gén hiánya.

A Felix Pets hasonló úton próbálkozik 2014 óta az antiallergén macska létrehozásával, de az eddigi eredmények szempontjából nagyon beszédes David Avner, a cég alapítójának egy nemrég tett nyilatkozata. Avner elmondása szerint első hallásra mindenki nagyon lelkes az ötlettől, a befektetők azonban addig nem nagyon akarnak pénzt adni, amíg nem látják a kész macskát. Aminek ezek szerint egyelőre még nyoma sincs.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward