Tíz processzormag lesz a Core i7-6950X fedélzetén?

A tízmagos szörnyeteg mellé egy nyolcmagos és két hatmagos Broadwell-E processzor is érkezhet.

Tíz processzormag lesz a Core i7-6950X fedélzetén?

Az Intel a jelek szerint magasabbra emeli a lécet rövidesen érkező, Broadwell-E sorozatban helyet foglaló felsőkategóriás processzoraival, amelyeknél már nem nyolc, hanem tíz processzormag lesz a plafon.

A kínai Xfastest munkatársai szert tettek egy hivatalosnak tűnő dokumentumra, amelynek általuk publikált részlete érdekes információkat tartalmaz a Broadwell-E processzorokkal kapcsolatban. A dokumentum szerint a Broadwell-E család összesen négy taggal rajtol majd el jövőre: a kínálat két hatmagos, egy nyolcmagos és egy tízmagos processzorból állhat. A hatmagosok, vagyis a Core i7-6800K és a Core i7-6850K egyszerre maximum 12 szálon dolgozhatnak, míg a nyolcmagos modell, azaz a Core i7-6900K esetében már 16 szálat lehet munkára fogni. A csúcsot a tízmagos Core i7-6950X képviseli, amely akár 20 szálon is dolgozhat.

A jövőre érkező processzorok várható paraméterei:

•Intel Core i7-6950X: 10 mag, 20 szál, 25 MB L3 cache, 3 GHz

•Intel Core i7-6900K: 8 mag, 16 szál, 20 MB L3 cache, 3,3 GHz

•Intel Core i7-6850K: 6 mag, 12 szál, 15 MB L3 cache, 3,6 GHz

•Intel Core i7-6800K: 6 mag, 12 szál, 15 MB L3 cache, 3,4 GHz

Az újdonságok természetesen mindannyian rendelkeznek Turbo Boost támogatással is, ám az egyelőre nem derült ki, hogy Turbo Boost órajeleik pontosan hogyan alakulnak.

Noha egy tízmagos processzor érkezése elsőre furának és hihetetlennek tűnhet, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a konzumer piacra szánt -E processzorok rendszerint a Xeon-EP lapkára alapoznak, márpedig a Haswell alapú Xeon-EP processzorok kínálata nyolctól tizennyolc CPU magig, azaz tizenhattól harminchat szálig terjed. Így már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy a Broadwell-E sorozatban tízmagos példány is helyet kaphat.

Az Xfastest dokumentumai alapján a Broadwell-E sorozat tagjai LGA-2011v3-as tokozással érkezhetnek, csak úgy, mint a Haswell-E modellek, de az egyelőre nem világos, hogy ugyanúgy X99-es PCH-val szerelt alaplapok szolgálják-e ki őket, mint elődeiket – a fenti diagram alapján igen.

Mivel hivatalos forrásból egyelőre sem a Broadwell-E processzorokról, sem pedig az őket kiszolgáló platformról nem érkezett információ, így majd csak később derülhet ki, hitelesek-e az Xfastest által megszellőztetett adatok. Addig érdemes egészséges gyanakvással kezelni őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward