Shop menü

THE FABULOUS FEAR MACHINE – JÁTSSZ A FÉLELEMMEL!

Hatalom? Vagyon? Hírnév? Ez mind a tiéd lehet…
Villányi Gergő
Villányi Gergő
The Fabulous Fear Machine – Játssz a félelemmel!

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

Az 1900-as évek első felében különféle vidámparkokban, szórakoztató negyedekben vagy épp elhagyatott épületekben találkozhattunk a jóslást ígérő, misztikus tudást és okkult rejtelmeket rejtő automatákkal. A sorsunk és jövőnk kibogozása történelmünk során mindig is vonzó lehetőségként lebegett a szemünk előtt, de szórakozásnak sem volt utolsó és az előbb említett gépeknek még egy érdekes magyar vonatkozása is volt.

A Zoltan Fortune Teller 25 centért magyaros akcentussal súgta a fülünkbe titkait és ehhez csak annyit kellett tudnia, hogy melyik csillagjegyben születtünk. Mindez persze mindig is remek alkalmat adott ahhoz a rengeteg átveréshez, kóklerkedéshez és manipulációhoz, ami sokszor jogosan keltette rossz hírét az ebben utazó szakembereknek. Ha emlékszünk rá, egy egész jó sorozat is kerekedett ebből a tevékenységből, bár főként a következményei voltak hangsúlyosak.

Galéria megnyitása

Ha pedig titkokról, háttérben futó szálakról és manipulációról beszélünk, akkor bizonyos szakemberek a világ minden tájáról egyetértenek abban, hogy a félelem nagyszerű módja annak, hogy az embereket rávegyük arra, amit akarunk. Ezek a szakemberek pedig még véletlenül sem a politika vagy a marketing területén dolgoznak.

A közvélemény alakítása, a tények elferdítése, a figyelem irányítása az online világban, főként a közösségi oldalakat értve ezalatt olyan mértékűvé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben, hogy a deepfake, a fake-news és a post-truth Damoklész karjaként lebeg mindannyiunk feje felett, akár észrevesszük ezt, akár nem. De mit szólnánk ahhoz, ha mi lennénk a mindezt mozgató erő birtokosai? Ha mi hoznánk döntést arról, hogy a világ figyelme mi felé forduljon? Persze mindebbe belekeveredik egy kis misztikummal oltott okkultizmus és horror is, de ezzel ne is foglalkozzunk, hiszen a cél szentesíti az eszközt.

Galéria megnyitása

Az embereket nem nehéz megtanítani félni. Hallottál egy hírt? Egy pletykát? Szembejött az újságban egy cikk? Vagy a boltos mesélte, egy barátod vagy munkatársad? Eskü alatt vallja egy idegen, hogy ez megtörtént egy ismerősével? De az is lehet, hogy a közösségi oldal dobta fel és videó is volt róla. Meg sokan megosztották. És már az újság is lehozta. Akkor már csak igaz, nem?

Az életünket történetek hatják át és sok szempontból ezek is irányítanak minket. Vannak bennük tanulságok, van, ami megnevettet, egy másik zsigeri félelmet okoz. A veszély és a félelem legnagyobb előnye, hogy jóféle manip…vagyis kommunikátorként megoldást is adhatunk rá. Szavazz rám, vedd meg a termékem, gyűlöld ezeket vagy kedveld azokat. És itt bezárul a kör, az üzenet átment és a kellőképpen rettegő társadalom befogadta, magáévá tette és elhitte. Ezután kezdődhet az újabb kör, a megfelelő üzenettel, eszközökkel és történettel.

Galéria megnyitása

A The Fabulous Fear Machine egy alternatív világban játszódik, de többnyire valós kontinenseken és országokban. Természetesen nincsen gonosz gyógyszercég, nincs korrupt politikus és sokakat megvezető vallási vezető sem. Csak ott, a játékban. Ahhoz pedig, hogy sikerre vigyünk a nagy célt, némi segítségre is szükségünk lesz. Ezt a segítséget pedig szívest örömest megadja a Gép. Ügynökökkel segíti a munkánkat, akik jó helyen bukkannak fel, épp a megfelelő adatokat és nyersanyagokat teremtik elő számunkra és arról is gondoskodnak, hogy a világ egyre több szegletébe eljusson az, amit üzenünk.

Galéria megnyitása

Nyersanyagok tekintetében akár token-jellegű is lehetnének azok, amiket a játékban összegyűjtünk, de a félelem okozás 4 fő csoportja egyszerre kreatív és hátborzongató. Elsőként ott van a hatalom, ami az összeesküvések és a jövő felé nyúlik ki témák terén. Manipulálják az időjárást? A chemtraillel gyilkolnak embereket? Lehetséges…

A második erő a fizikai formánk, vagyis a testünk. És mi okoz ezen a téren félelmet? Az öregségtől és a fájdalomtól való rettegés. Gyilkos nővér járja az öregotthonokat? A gyerekeket ismeretlen vírus tizedeli vagy épp direkt megmérgezik a vizeket? Lehetséges…

Galéria megnyitása

A harmadik nagy erő a szenvedélyek és az érzelmek viharából fakad. A végeredménytől félünk inkább, ami az erőszak és a halál. Ki ne akarná ezeket elkerülni? Háborús bűnöst lepleztek le nemrég? Titkos társaság áll az emberrablási hullám mögött? Lehetséges… Végezetül pedig nem hagyhatjuk ki a sorból az emberiség legősibb félelmeit, azokat melyek a hüllőaggyal és a rációval is megütköznek, amikor el akarjuk dönteni, valami veszély-e vagy sem. Íme az irracionalitás és az okkult legendák világa.

Életben maradhatott néhány őshüllő, akik most emberekre vadásznak a hegyekben? Valóban egy óriást fekete kutya mészárolja le a lábasjószágokat az ország minden részén? A holtak szellemeit halljuk éjszakánként? Lehetséges…

Galéria megnyitása

Mélyebbre nyúlnak a félelmeink, mint gondolnánk, hiszen a legősibbek között sok-sok ismerőst üdvözölhet szinte bármelyikünk: a sötétségtől, a magasságtól, a ragadozóktól, a haláltól és az elszigeteltségtől való félelem ősi korok óta velünk van és a túlélésünket biztosította. Hasonlóan érdekes az Uncanny Valley jelenség, amire filmek, történetek és játékok is épülnek ma már.

Galéria megnyitása
A The Fabulous Fear Machine remek szórakozás és egy ügyesen összerakott – alternatív valóságot megmutató – játék. Hasonlít a Shadows of Forbidden Gods-ra ami nem csoda, mert a stúdió olyan címekért felelős, mint az indie körökben méltán sokat dícsért Dead Synchronicity és a Do Not Feed the Monkeys sorozat.

A 30-as és 50-es évek között népszerű ponyvaregények, fantasy, noir krimi, sci-fi és horror borítóiból merített grafikai stílus, a szereplők kinézete, a történet és az információmorzsák pedig zseniális hangulatot teremtenek ahhoz, hogy jól mulassunk, miközben leigázzuk az egész világot. Még szerencse, hogy ez csak egy játék.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Világuralomra törünk, a mozgatórugó pedig az emberi félelem és a rettegés megannyi arca.
Grafikailag és mechanikák szintjén nagyon jól eltalált formában tálal egy izgalmas, jól megírt és ismerős világot.
A tutorial kezdetben eléggé szűkmarkú.

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére