Tesztpadon az ADATA RGB világítással ellátott M.2-es hűtője

A gyors M.2-es SSD kártyák esetében problémát jelenthet a túlzott melegedés, a Storm pedig erre kínál megoldást.

Tesztpadon az ADATA RGB világítással ellátott M.2-es hűtője

Az M.2-es SSD-k méretükből adódóan eléggé nehezen tudják leadni a komponenseik által termelt hőt, így sok esetben kiegészítő hűtésre van szükségük. Ezt az alaplapgyártók is felismerték, ezért a jobb felszereltségű alaplapok esetében fém hűtőlapot adnak az M.2-es slotokhoz. Bár ez nem tűnik soknak, tapaszalataink szerint működik, tényleg hűvösebbé teszi az SSD-t. A hűtés egyébként azért is fontos, mert bizonyos hőmérséklet elérése esetén az SSD vezérlő csökkenti az órajelét, hogy gátat szabjon a hőtermelésnek. Végeredményben azért, hogy mentse magát, direkt belassul, és ha sokat van a maximális hőmérséklet közelében az élettartama is csökkenhet.

A piacon számos passzív M.2-es hűtő kapható, sőt, egyes SSD gyártók még külön hűtőlapot is mellékelnek egyes modelljeikhez, így a probléma méregfogát már gyárilag kihúzzák. De ez viszonylag ritka, úgyhogy marad a nézelődés, ha egy felsőkategóriás M.2-es SSD-t vettünk, főleg ezek melegszenek (például a Samsung 970 Prónál vigyázni kell, hogy legalább jól szellőző helyre kerüljön). A helyhiány miatt ventilátoros SSD hűtőkkel nincs tele a piac, de az ADATA készített anno egy ilyet. Mivel többen is kérték, hogy nézzük meg, van-e értelme, ezért kölcsönkértük egy gyors teszt erejéig az XPG Storm RGB-t.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az aprócska kiegészítő egy akkora dobozban érkezett, amekkorában az M.2-2280-as SSD kártyák szoktak, belsejében pedig igényes elrendezésben foglalt helyet a hűtő, illetve a hozzá tartozó kiegészítők is. Az XPG Storm RGB alig nagyobb, mint egy M.2-2280-as SSD kártya – de ennek az „alignak” később még lesz jelentősége. A gyártói oldal tájékoztatója 22 milliméteres szélességről tesz említést, ami a valóságban 24,55 milliméter körül helyezkedik el, a magasság 23,1 milliméter, hossza 81,5 milliméter. Ezek az adatok a specifikációs lapon már stimmelnek. Összehasonlításképp egy 2280-as M.2-es SSD kártya 22 milliméter széles és 80 milliméter hosszú.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 27,8 grammos szett hátulján két darab kábel található, amelyek közül a kéttűs a ventilátor és az RGB LED-ek tápellátását biztosítja, a négytűs pedig az RGB világítás szinkronizálásához használható – utóbbi 5050-es típusú RGB LED-eket kezelő tüskesorra csatlakozhat. A tápellátást háromtűs ventilátor-tápcsatlakozón vagy MOLEX tápkábelen keresztül lehet megoldani: előbbinél lehetőség van alaplapi szintű, DC alapú fordulatszám-szabályozásra, utóbbinál azonban maximális fordulatszámon pörög a ventilátor. Fordulatszám-jelet egyik esetben sem kapunk, ami a MOLEX alapú tápellátás esetében érthető is.

Galéria megnyitása
A kábelek

Az aprócska ventilátor Sunon gyártmányú, MF20100V1-10000-A99 típusú, csapágyazása pedig a Vapo Bearing technológiára támaszkodik. Az alig 20 milliméteres átmérőjű légkeverőnek nagyon gyorsan, 16 500 RPM-es fordulatszámon kell működnie ahhoz, hogy létre tudjon hozni 1,9 CFM légáramot, ami nem sok, de arra elég, hogy az M.2-es SSD üzemi hőmérsékletét legalább 25%-kal csökkentse. A szett egy öntapadós hűtőpad segítségével illeszkedik az adott M.2-es SSD felületére, amely az alumínium talpazatnak továbbítja a hőt. A ventilátor egy plexi csatornában foglal helyet, amelynek egyik vége zárt, így az egyes videokártyahűtőkhöz hasonlóan működik: a friss levegőt felülről szívja be, a meleget hátul fújja ki. A ventilátor gyári zajszintje 25 dB(A), ám ezt a plexi „alagút” egy picit felerősíti, mintha egy tölcsér lenne, így a tényleges zajszint ennél magasabb lesz – a maximális üzemi fordulatszámot kerülni kell, ha nem akarunk zajt. A ventilátort az ADATA szerint 10,5 és 12 Volt közötti feszültségen érdemes üzemeltetni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az RGB LED alapú világítás kompatibilis az ASUS, az ASRock, a Gigabyte és az MSI alaplapjainak saját RGB rendszereivel, így a hűtő ugyanolyan színárnyalatban világíthat, mint a többi komponens. Ez az egységes kinézet miatt lehet fontos. Ha nincs ilyen csatlakozó az adott alaplapon, akkor a gyári világítási programok futnak, tehát nem maradunk RGB LED alapú világítás nélkül.

Összeszerelés

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az XPG Storm RGB „beüzemelése” szinte gyerekjáték. Az alján lévő kék fóliát lehúzva a helyére kell pozícionálni az adott M.2-es SSD-t, majd a „szendvics” mehet a kiszemelt M.2-es portba. Itt rosszabb esetben rögtön problémába is ütközhetünk: nem minden M.2-es slot körül van annyi hely, hogy a 24,55 milliméter széles hűtő elférjen, így beszerzés előtt mindenképpen érdemes lemérni, hogy áll a kiszemelt M.2-es slot. Mi pont belefutottunk egy kellemetlenségbe, ugyanis tesztlapunk, az ASRock X470 Taichi sajnos nem volt tökéletes partner a folyamat során: a legfelső PCI Express 3.0 x16-os bővítőhely felett található M.2-es slotban pont nem fért el a hűtővel ellátott SSD kártya, ugyanis a hűtő széle beleért a slot végén található műanyag reteszbe, így esélyünk sem volt a beszerelésre.

Galéria megnyitása
Csak egy néhány milliméternyi extra hely kéne, hogy elférjen a hűtés...

A fül csonkítása nem volt opció, így a teszt az alsó, PCI Express 2.0 x4-es slot segítségével zajlott – a hűtő teljesítménye így is lemérhető, meg aztán SSD és SSD is között van bőven különbség, már ami a melegedést illeti. Az előbbiek alapján arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes alaplapoknál közvetlenül az első PCI Express 3.0 x16-os bővítőhely alá szerelik az M.2-2280-as slotot, így ezekben az esetekben a videokártya hűtője miatt nem fog elférni az XPG Storm RGB hűtés, hiszen jóval magasabb, mint a PCI Express slot. Azoknál az alaplapoknál pedig, amelyeknél a PCB másik oldalára, a processzor mögé kerül az M.2-es bővítőhely, az esetek többségében nincs is mód efféle hűtés alkalmazására – de még a passzív hűtőbordák sem biztos, hogy elférnek az alaplap mögött, ez az adott számítógépház szerelőablakjától, illetve az M.2-es slot elhelyezkedésétől is függ.

A tesztkonfiguráció és a mérések

A teszthez egy ADATA XPG SX8200-as SSD kártyát használtunk, amit természetesen hűtő nélküli is kipróbáltunk, hogy kiderüljön, mennyit segít az XPG Storm RGB Heatsink. A hűtőt a ventilátor csatlakozó mellett a MOLEX csatlakozón keresztül is üzemeltettük egy-egy teszt erejéig – a ventilátor-csatlakozós méréseknél az alaplap gyári ventilátor-profiljait használtuk, méghozzá egy multiméter társaságában, hogy kiderüljön, a különböző üzemi feszültségekhez mekkora zaj társul. A tesztkonfiguráció az ASRock X470 Taichi alaplap mellett egy RYZEN 5 2600X processzort, 16 GB-nyi DDR4-3000 MHz-es rendszermemóriát, egy GeForce GTX 750 Ti videokártyát és egy Samsung 850 EVO SSD-t is tartalmazott. A konfiguráció a szokásos Cooler Master Test Bench-re került, amit egy Cooler Master V850-es tápegység látott el elegendő árammal. Érdemes megemlíteni, hogy zárt számítógépház esetén annak szellőzésétől függően néhány Celsius fokos eltérések mutatkozhatnak a lenti értékekhez képest.

Galéria megnyitása

Ahogy az látható, a hűtő remekül teljesített, de a fentiekhez némi magyarázat is tartozik. A gyári ventilátor profilok közül a Silent – kalibrálás után is – csak 3,9 Voltos feszültséget ad a légkeverőnek, ami kevés, így a ventilátor el sem indult. A teszt kedvéért csak néhány percig használtuk így a rendszert, viszont ha a ventilátort nem szeretnénk üzemeltetni, nem is érdemes csatlakoztatni, mert a Silent mód alacsony feszültsége hosszabb távon nem tesz jót a motor tekercseinek. A Standard üzemmód már életképesnek tűnt, hiszen a ventilátor elindulásával a hűtés teljesítménye érezhetően javult, a zajszint azonban még kellően alacsony maradt ahhoz, hogy hosszabb távon is elviseljük, akár a mellettünk lévő tesztpadban is. A Performance mód esetében már magasabb zajszintre kell számítani, így ezt az üzemmódot inkább zárt számítógépháznál érdemes alkalmazni, vagy igazából még ott sem, mert nem nyújt annyi pluszt, mint amennyivel hangosabb.

A maximális fordulatszám alkalmazása elég magas, zavaró hangszintű zajt eredményez, tehát ezt érdemes kerülni – hőfok terén amúgy sem hoz egetverő előrelépést a vállalható Standard és Performance módokhoz képest. Ugyanez az állítás a MOLEX alapú üzemeltetésre is érvényes, hiszen abban az esetben is teljes fordulatszámon, hangosan működik a ventilátor.

RGB LED világítás terén érdemes megemlíteni, hogy tapasztalataink szerint az RGB LED tüskesor csatlakoztatásakor a ventilátor-profilok elveszítik hatásukat: a ventilátor maximális fordulatszámon kezd forogni. További érdekesség, ha SSD nélkül próbáljuk ugyanezt a funkciót, akkor a fordulatszám-szabályzás hibátlanul működik, de ha SSD-t illesztünk a hűtő aljára és az egész szettet egy M.2-es slotbaszereljük, az RGB LED kábel helyére illesztésével automatikusan maximum fordulatszámra vált a ventilátor. Ezt többször is teszteltük, elég fura tulajdonság. 10 Volt alatti feszültségnél az RGB LED-ek egyébként piros lélegző világítással üzemelnek, maximális fordulatszám esetén azonban kékes világítás lép érvénybe. Az RGB LED kábel csatlakoztatásanélkül nem lehet módosítani a világítást.

Verdikt

Az ADATA XPG Storm RGB hűtője összességében remekül teljesített a tesztek során, viszont maximális fordulatszámon nagyon hangosnak bizonyult. Mondjuk ez az apró átmérővel rendelkező ventilátort és az igen magas fordulatszámot elnézve aligha meglepő. A maximális fordulatszámot akkor lehet érdemes használni, ha játék vagy munka során fejhallgatót használunk, ekkor ugyanis nem okoz problémát a gép zaja. Nagy általánosságban nyitott légterű háznál 8 V körüli, zárt háznál pedig 8,5 és 10 V közötti üzemi feszültséget érdemes beállítani attól függően, mennyire vagyunk érzékenyek a zajra – a 8 V körüli érték a legtöbb esetben kiváló lehet, magasabb feszültséggel úgysem lehet lényegesen alacsonyabb hőfokokat elérni. A beállítást alaplapi BIOS-on belül, alaplapi segédprogrammal, vagy éppen külön fordulatszám-szabályzóval tudjuk elvégezni – csak egyszer kell rá időt szánni.

Galéria megnyitása

Az ADATA terméke a maga 11 190 forintos árával nem olcsó, inkább nagyobb adattároló kapacitású, drágább SSD kártyák mellé lehet jó választás, amelyek a nagy teljesítmény miatt hajlamosak komolyan melegedni. Az ár összességében nem kevés, de cserébe olyan hűtőt kapunk, ami rendelkezik RGB LED világítással, passzív módban is látványosan lehűti az adott SSD-t (a sima fém lapkák csak pár fokot tudnak javítani), alacsonyabb feszültség mellett pedig aktív hűtésként is remekül használható. Viszont ha a beszerzésén gondolkozunk, mindenképpen vizsgáljuk meg az alaplapunkat, hogy elfér-e benne a termék, nehogy kellemetlen percekben legyen részünk, ha nem.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

Hasznos hivatkozások

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap