Felbukkantak az első RYZEN 3 2300X és RYZEN 5 2500X eredmények

A GeekBench adatbázisában felbukkant két érdekes eredmény, amelyek azt szemléltetik, mire képesek az új processzorok egyszálas és többszálas terhelés alkalmával.

Felbukkantak az első RYZEN 3 2300X és RYZEN 5 2500X eredmények

Az AMD második generációs, 12 nm-es csíkszélességgel készülő asztali RYZEN központi egységeinek első négy példánya már megjelent kereskedelmi, ezekről tesztet is készítettünk. A nem is oly távoli jövőben további újdonságok érkezésére számíthatunk, így a „megfizethetőbb” processzorra vágyók is megtalálhatják majd a számukra legmegfelelőbb modellt a kínálatban. További jó hír, hogy az X470-es lapkakészlet mellé ezzel egy időben egy új, B450-es lapkakészlet is érkezik, így alaplap-fronton is kapunk költséghatékony újdonságokat.

Az alacsony fogyasztású variánsok mellett a két legfontosabb processzor, ami megjelenik, a RYZEN 5 2500X és a RYZEN 3 2300X, ezek váltják majd az első generációs megoldásokat, az alapjaik így megegyeznek. A RYZEN 5 2500X ennek megfelelően négy maggal és nyolc szállal gazdálkodik. A processzormagok 3,6 GHz-es alap- és 4 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen ketyegnek, az XFR órajel ismeretlen (az 1500X 3,5 GHz-es alap és 3,7 GHz-es boost órajelen ment, az XFR pedig 3,9 GHz volt). A RYZEN 3 2300X szintén négy processzormagot kap, ám ezekhez már nem jár SMT funkció, vagyis csak négy szálon dolgozhat a rendszer. Az alap órajel itt már csak 3,5 GHz lesz, a maximális Turbo Boost értéke azonban továbbra is 4 GHz marad, az XFR órajel itt is ismeretlen (az 1300X számai: 3,5/3,7/3,9 GHz ).

A két friss processzor a napokban feltűnt a GeekBench adatbázisában, ugyanis a jelek szerint már javában próbálgatják őket. Egyik processzort sem X470-es, hanem „csak” X370-es alaplapban próbálták ki, ami elméletben hatással lehet az XFR és a Precision Boost működésére, a gyakorlatban azonban úgy tűnik, friss BIOS-t használva az X370-es platformmal is ugyanazt a teljesítményt érik el a rendszerek, mint az X470-essel.

Galéria megnyitása

A RYZEN 5 2500X esetében 4782 pontos egyszálas és 17291 pontos többszálas teljesítményt sikerült elérni. Ez a felhasználók által feltöltött RYZEN 5 1500X eredmények átlagához viszonyítva, ami a kétóránként frissülő összesítésben jelenleg 4021 pontos egyszálas és 13824 pontos többszálas eredményt takar, szép előrelépésnek tűnik, de egyrészt a régi processzor átlagába beleszólnak a kezdeti gyengélkedések is, másrészt, ahogy az a képeken is látszik, 3200 MHz-es DDR4 ramokkal futottak a mérések, ami azért segít a pontszám növekedésében. Mi a specifikáció alapján maximum ~10% körüli előrelépésre számítanánk.

Galéria megnyitása

A RYZEN 3 2300X esetében 4734 pontos egyszálas és 13999 pontos többszálas eredményt könyvelt el a tesztrendszer. Az elődmodell, azaz a RYZEN 3 1300X ehhez képest átlagban 3926 pontos egyszálas és 10937 pontos többszálas eredményt ér el az adatbázis szerint. Az átlagot itt is torzítják a különböző konfigurációkon futtatott mérések, így a fenti adatokból egyelőre kár lenne komolyabb következtetéseket levonni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap