Stílusos mechanikus billentyűzetek a TESORO-tól

A TESORO egyre bővülő kínálatából egy kompakt és egy valódi Cherry MX kapcsolós került tesztasztalunkra.

Stílusos mechanikus billentyűzetek a TESORO-tól

A TESORO billentyűzeteit több okból is kedveljük: jó minőségű darabokat gyárt, legtöbbször megfizethető áron, és egyike azon gyártóknak, amely nem feledkezik meg hazánkról, minden billentyűzetéből létezik magyar verzió is. Egyszer már futottunk egy kört a cég billentyűzeteivel, és az akkori jó tapasztalatok miatt mikor kínálkozott a lehetőség, hogy megnézzünk pár új típust, nem mondtunk nemet.

Ma két billentyűzettet helyezünk nagyító alá. Az első egy kompakt, alacsony profilú gombokkal ellátott, numerikus részleg nélküli Gram Spectrum TKL, amely a TESORO saját Agile kapcsolóival készült. A másodikat, amely szintén a letisztult dizájnú Gram széria tagja, már eredeti Cherry MX kapcsolókkal (Blue és Brown) gyártják, ez lenne a Gram MX One. A Gram Spectrum TKL színpompás RGB világítással rendelkezik, az MX One fényei kékek. Nézzük, mit tudnak a gyakorlatban!

Gram Spectrum TKL - kompakt, alacsony profilú és elegáns

A helytakarékos kialakítású, keskeny keretű Gram széria TKL (tenkeyless, azaz numerikus részleg nélküli) tagja még kevesebb helyet foglal el az asztalon, így jó választás lehet játékosoknak, helyhiányban szenvedőknek, azoknak, akik sokat utaznak felszerelésükkel, vagy azoknak, akik kedvelik a mechanikus billentyűzeteket, de nem szeretik a nagy, nehéz batárokat.

Ezt az egyszerű, letisztult és elegáns kialakítású billentyűzetet a TESORO olyan alacsony profilú gombokkal szerelte fel, melyeket saját márkájú Agile Slim mikrokapcsolóival látott el. Ezek a gombok magasabbak, mint a laptop billentyűzetek gombjai, de alacsonyabbak a tipikus nagy mechanikusokénál. A billentyűzet a TESORO Agile Red és Agile Blue kapcsolóival kapható, tesztünkben a Redet próbálhattuk ki.

Galéria megnyitása

A készülék nemcsak kicsi (36,5 x 13,5 cm), de 900 grammos tömegével viszonylag könnyűnek is számít a mechanikusok között. A keret magassága 1,2 cm, a lábakat kihajtva legmagasabb pontján 3,6 cm. Ez nem tudom miért lehet fontos, de ha már lemértem, akkor itt a helye. És ha már adatok, itt van még egy adag, melyekkel a billentyűzet rendelkezik: 32 bites ARM Cortex processzor, 512 KB beépített memória, 1000 Hz-es kapcsolat.

A billentyűzet alján, a négy sarokban háromszögletű gumitappancsok gondoskodnak arról, hogy ne csúszkáljon. Ha a nem gumírozott aljú lábakat kihajtjuk, az alsó két tappancs akkor is elég stabilitást ad. A fonott, aranyozott csatlakozós USB-kábel levehető, a billentyűzet bal felső sarkába csatlakozó része USB 2.0-s mikro-B típusú. A kábel 180 cm hosszú és 4 mm vastag, könnyen hajlítható.

Galéria megnyitása

A gombok nincsenek lesüllyesztve, az egyetlen fémlapból kialakított keret tetején foglalnak helyet, ami nagyon megkönnyíti a billentyűzet tisztítását és a gombok kiszedését, és a vétlenül kiömlött folyadékok, cseppek is kevésbé jutnak be a billentyűzet belsejébe.

A készülékhez nem jár kéztámasz, de a káva alacsony kialakítása és az alacsonyabb gombok ezt nem is teszik feltétlenül szükségessé. Én általában igénylem a csuklótámaszt, de ennél a billentyűzetnél ez nem hiányzott kifejezetten: játék közben egyáltalán nem éreztem a hiányát, és a cikk gépelése közben sem volt kényelmetlen.

A font vékony, elegáns és jól olvasható. Az F1-F5 makró gombként használható, az F7-F12-őt pedig multimédia gombokként tudjuk hasznosítani az Fn-nel kombinálva.

A készüléken két kék színű indikátor LEDet találtunk, ezek a jobb felső sarokban, a Print Screen, Scroll Lock, Pause gombok alatt helyezkednek el. A színük fix, mint a legtöbb RGB billentyűzeten, de olyan ügyesen lettek elhelyezve, hogy csak bizonyos szögből nézve látszanak, így nem törik meg a világítás esztétikáját akkor sem, ha nem kékre állítottuk a fényeket. A jobb oldali LED a Caps Lock állapotát mutatja, a bal pedig Gamer mód kijelzője. Num Lock nincs a billentyűzeten, ezért nincs szükség állapotjelzőre hozzá, a Scroll Lock pedig manapság ritkán használt őskövület, a hozzá tartozó jelzőlámpa valószínűleg csak keveseknek fog hiányozni.

Galéria megnyitása

A billentyűzeten van Windows gomb, és szabványos Windowsos menü gomb is. Ez utóbbit általában a Windows gomb kikapcsolására, vagy más funkciókra szokták elcsenni a mechanikus billentyűzetek, itt okosan meghagyták, a Windows gombot pedig elegánsan a Windows gomb és az FN lenyomásával tudjuk ki-be kapcsolni. A magyar verzió magas Enteres, 87 gombos, a hosszú í-t is külön gombként tartalmazza.

A billentyűzet két színben, feketében és fehérben is kapható. A 16,8 millió színű RGB világításnak más a hatása a kettőnél, a fehér kerete jobban visszaveri a színeket, és nagyobb fényárba borítja a billentyűzetet, míg a fekete diszkrétebb. A világítás mindkét színváltozatnál esztétikus, hatása kellemesen lágy, nem vibrál és nem fárasztja a szemet.

A színeket és a fényerőt is állíthatjuk szoftverből és gyorsbillentyűkkel is, és számos effekt áll rendelkezésünkre, ezeket alant, a szoftverről szóló részben részletesen bemutatjuk.

Szoftver

A billentyűzetet a szoftver nélkül is használhatjuk, ebben az esetben gyorsbillentyűk segítségével állíthatjuk a világítást és programozhatjuk be a gombokat. A gyorsbillentyűk leírása megtalálható a készülékhez járó kézikönyvben, melyet online is megtalálhatunk.

A TESORO 360 elnevezésű szoftvert a gyártó oldaláról tölthetjük le. Ez már az új, modern és letisztult dizájnnal készült kezelőfelület, melyet stílusosan feketére és fehérre is állíthatunk. A szoftvernek létezik magyar fordítása is, ami kivételesen nem gugli ferdítés, tehát teljesen jó lenne, ha valaki vette volna a fáradtságot, hogy letesztelje, hogyan is néz ki, a feliratok egy része ugyanis nem fért el a neki kijelölt helyen. Van itt minden, ha kicsit nevetni akarunk: ciklikusan átt, alpértelmeze, billentyű beá és hasonlók. Ettől persze még használható a dolog magyarul is, csak még nem az igazi. Ja, és találtunk olyan részt is, ami lefordítatlan maradt, de ezen már nem is csodálkoztunk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A szoftverben induláskor csak rá kell böknünk a billentyűzet képére, utána választhatunk a Gyors indítás és a Haladó beállítások között (ezek legalább kifértek).

Gyors indítás alatt csak a színeket állíthatjuk be, és csak a legegyszerűbb beállítások elérhetőek: 9 előre beállított szín és pár effekt közül választhatunk.

A felosztás Haladó módban is nagyon egyszerű: a Fényhatások részben a világítást állíthatjuk. Itt már egyedi színeket is kikeverhetünk és állíthatjuk a fényerőt is. Zónákra osztva, vagy gombonként, egyesével is állíthatjuk a fényeket, és lehetőségünk van arra is, hogy mindent összehangoljuk többi TESORO készülékünkkel, ha van ilyenünk.

A Hozzárendelés részben programozhatjuk a gombokat. Amikor először ráváltottunk erre a képernyőre, semmit sem tudtunk állítani, és rejtélyes felirat fogadott "A hozzárendelés PC módban nem elérhető". Ennek megfejtéséhez kellett némi idő, de végül sikerült megoldani a helyzetet. A program az alapértelmezett profilt nevezi PC-módnak, és ebben itt tényleg semmi sem állítható. Felül tudunk profilt váltani, PF1-től PF5-ig, ezekben már mindent beállíthatunk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A gombok egyesével programozhatóak, makrókat, egér funkciókat, média vezérlést és Windowsos dolgokat (taskmanager, file manager, számológép, nagyítás, kicsinyítés, sleep) rendelhetünk hozzájuk, vagy ki is kapcsolhatjuk őket. A rejtélyes "Töltés" elnevezés (eredetiben Launch) a programok elindítását takarja, melyet szintén rárakhatunk bármelyik gombra.

Tetszett, hogy ezt a részt sem bonyolították túl, mindent könnyen megtaláltunk, nem kellett hatszáz fül és almenü között bóklászni. A makró szerkesztőt például rögtön elérhetjük, ha kiválasztunk egy gombot és azt, hogy makrót szeretnénk hozzá rendelni. A makróknál lehetőségünk van állítani a késleltetések idejét, és egérkurzor mozgásokat is rögzíthetünk, ami szintén nem utolsó dolog.

TESORO Agile Red mikrokapcsolók

A TESORO által használt Agile Red név (amely valószínűleg valamilyen Kailh kapcsolót takar) kissé félrevezető lehet azoknak, akik jól ismerik az MX kapcsolók elnevezéseit és tudják, melyik szín mit takar. A TESORO teljesen más, saját rendszert használ. Az Agile Redek az MX Redekkel ellentétben taktilisak, azaz érezhető visszajelzést adnak. Ha mindenáron az MX kapcsolókhoz szeretnénk ezeket hasonlítani, azt mondanánk, hogy érzésre olyanok, mintha lightos MX Brownok lennének. Lenyomásukhoz nem kell nagy erőt kifejteni, útjuk rövid, és aktiváláskor finom visszajelzést adnak ujjainknak, így játékhoz és gépeléshez is kitűnőek. Aki eddig nem használt még mechanikus billentyűzetet, valószínűleg annak sem lesz nehéz az átállás erre a kellemesen könnyed, és viszonylag halk típusra.

Galéria megnyitása

A gombok önmagukban halkak, nem kattogósak, de ha gyorsan gépelünk, és teljesen lenyomjuk őket, akkor hallható egy fémesen zengő hang, ami valószínűleg a rugók hangja, amit a fém keret felerősít. Számomra ez nem volt különösebben zavaró, csak akkor vettem észre, amikor már fáradni kezdtem és a fejem közelebb került a billentyűzethez.

Ha az elnevezésük nem is, de az Agile Red kapcsolók kupakja Cherry MX kompatibilis. A gombok profilja mindegyik sorban egyforma. 

Mik a jellemzői ezeknek a kapcsolóknak? A gyártó oldalán feltüntetett értékek szerint a gombok útja az aktiválásig 1,5 mm, teljes lenyomásig pedig 3,5 mm, ami igen gyorssá és kényelmessé teszi használatukat, akárcsak az, hogy a gombok lenyomásához szükséges erő mindössze 45 g. 

A TESORO Agile Red és az Agile Blue kapcsolóknál fenti értékek megegyeznek. Az Agile Blue-kat sajnos nem tudtuk kipróbálni, de a specifikációik és a leírásuk alapján a különbség közöttük mindössze hangban van, a Blue-k "kattogósak", azok kedvéért, akik gépeléskor szeretnek a fülükkel erősebb visszajelzést is kapni. A halkabb Redek használóinak be kell érniük a halk, fémes csingilingivel.

Galéria megnyitása

A klaviatúra hiba nélkül teljesítette a gyorstesztünket, amelyben az abc összes betűjét lenyomtuk a két Shift egyszerre történő lenyomásával egyidejűleg:

ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP
THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG

A teszt kedvéért még rádobtunk egy lexikont (nehéz minden gombot egyszerre lenyomni, még egy kompakt billentyűzeten is), az eredmény alant látható. Tökéletes NKRO, azaz a billentyűzet képes azt is érzékelni, ha minden gombját egy időben lenyomjuk. Játék közben persze nem fogunk ilyet tenni, de ez lefed minden lehetőséget. Ha kompatibilitási okokból szükségünk van rá, akkor a 6KRO-t is be tudjuk kapcsolni, bár a mai alaplapoknál erre már nincs szükség.

Galéria megnyitása

A TESORO Gram Spectrum TKL-lel összességében elégedettek voltunk, csak pár kisebb részletet találtunk vele kapcsolatban zavarónak. A dizájnra, kényelemre, világításra és programozhatóságra és gyorsaságra nem volt panaszunk, a klaviatúra jól teljesített játék közben, gépeléshez is tökéletes lehet azoknak, akiket nem zavar a rugók halk csilingelő hangja. A szoftver jól kezelhető volt, tetszett, hogy a funkciók felosztását nem bonyolították túl, itt egyedül a magyarítással voltak kisebb gondok, bár már az is nagy eredmény, hogy egyáltalán létezik a szoftvernek magyar verziója. A TESORO billentyűzetek általában nagyon jó ár-érték aránnyal bírnak, ennél a készüléknél a jelenlegi 29K körüli árat kicsit sokalltuk. Sokat tudó, minőségi darab, de kicsivel lehetne olcsóbb, mint a nagyobb, nem kompakt testvérei. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

 

Gram MX ONE - Gram dizájn, eredeti Cherry MX kapcsolók

A TESORO, akárcsak sok más gamer billentyűzet gyártó nemcsak azért használ előszeretettel MX klónokat, mert azok olcsóbbak, hanem azért is, mert a német Cherry cég nem mindig tudja elég gyorsan kielégíteni a megnövekedett igényt a MX kapcsolók terén. Előző tesztalanyunk, akárcsak a Gram széria legtöbb tagja ezekkel az MX klónokkal volt felszerelve. Az MX One azért különleges tagja a családnak, mert eredeti Cherry MX kapcsolókkal készítik, Blue és Brown verziókban. Tesztünkben mindkettőt próbára tehettük. 

Galéria megnyitása

Az MX One külsejére is a Gram széria megszokott eleganciája és letisztult, minimalista dizájnja jellemző. Két színben, feketében illetve fehérben kapható. A keret felső része egyetlen fémlap, amelyből a gombok kiemelkednek, a billentyűzet tisztítása így ennél a készüléknél sem gond, és a kósza folyadékcseppek sem jutnak könnyen a belsejébe. 

A klaviatúra tömege 1,2 kg. Alul négy darab, háromszög alakú gumitappancsot találunk a négy sarokban, melyeknek köszönhetően stabilan áll. A billentyűzetnek két kihajtható lába van, melynek segítségével megemelhetjük a dőlésszögét. A lábak alja szintén gumírozott.  A készülékhez 180 cm-es, harisnyázott kábel jár, amely levehető, a billentyűzetbe csatlakozó része USB 2.0-s mikro-B típusú.

A teljes méretű gombok kialakítása ergonomikus, oldalról nézve íves, a font jól olvasható.

Galéria megnyitása

A klaviatúra gyorsbillentyűk segítségével programozható, és a világítást is ezen a módon állíthatjuk. A készülék 5 profilt tud nyilvántartani, makrókat rögzíteni és kezelni, a világítás effektezhető, erőssége állítható és készíthetünk hozzá egyéni beállításokat is. A fényerőt három fokozatban állíthatjuk (50%, 75%, 100%), illetve ki is kapcsolhatjuk. Örültünk volna, ha lenne még egy 25%-os lehetőség is, mert a legkisebb fényerő is elég erős tud lenni a sötétben.

A világítás csak egyszínű kék, de effektekből meglepően sok áll rendelkezésünkre (pl. hullámzás, örvény, eső), ezeknek az irányát és a sebességét is megváltoztathatjuk, ezen felül még saját szekvenciákat is rögzíthetünk. A készülékhez járó kézikönyvben, amely online is olvasható minden gyorsbillentyűkomból megtalálunk ehhez.

Ez már bőven elég tudás ahhoz, hogy az MX megérdemeljen egy szoftvert, de sajnos nincs hozzá. A készülék tavaly karácsonykor került piacra, úgyhogy még reménykedhetünk, hogy elkészítik hozzá, addig be kell érjük a gyorsbillentyűkkel. Persze ennek megvannak az előnyei is: könnyen szállítható, nem kell telepíteni, és fedélzeti memóriájában megőrzi beállításainkat.

Blue vagy Brown, melyiket szeressem?

A TESORO Gram MX One Brown és Blue kapcsolós verzióját egyaránt kipróbáltuk. A Cherry MX Blue és Cherry MX Brown egyaránt taktilis kapcsolók, azaz érezhető visszajelzést adnak azon a ponton, ahol aktiválódnak. A Blue-nál ez a visszajelzés egy árnyalattal határozottabb, ráadásul ehhez még némi kattogó hang is társul, ami gépeléshez ideálissá teszi. 

Galéria megnyitása

A Brown kapcsolók halkabbak, ha lenyomjuk őket, az érzés jobban hasonlít arra, amit egy membrános billentyűzetnél érezhetünk. A különbség annyi a membránoshoz képest, hogy a mechanikus kapcsolóknak szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, emiatt konzisztensebbek, nem lehetnek akkora eltérések a gombok között.

Egyéni ízlés kérdése, ki mit szeret, de általánosságban véve a Blue kapcsolós készülékeket azoknak tudjuk ajánlani, akik sokat gépelnek. Játékhoz, általános használatra is jók, de a kattogó hang nem minden környezetben teszi őket erre ideálissá. Minket nem zavart a kattogás, gépelés közben kifejezetten jó volt hallgatni. A játékba belemerülve igazából fel sem tűnt, fülessel meg teljesen ki lehet zárni. Egy ilyen billentyűzet beszerzésekor inkább a környezetünkben lévők idegeire kell gondolnunk (trolloknak ideális).

Galéria megnyitása

A Brown kapcsolós billentyűzetek kitűnő mindenesek, gépeléshez, játékhoz, mindennapi használatra egyaránt, nem véletlen, hogy a legnépszerűbbek közé tartoznak. Aki most tér át membrános billentyűzetről mechanikusra, annak sem lesznek gondjai egy Brown kapcsolós klaviatúrával. A TESORO MX ONE Brownt kellemes volt használni. Gépelés közben elegendő visszajelzést adott, hogy érezzük, mit ütöttünk már le, játék közben pedig nem gördített elénk akadályokat.

A gyorstesztet a billentyűzet mindkét kapcsolós verziója hibátlanul teljesítette, és az NKRO teszt alapján tökéletesen megfelelnek a leírásban szereplő paramétereiknek, az összes gomb lenyomását képesek egyszerre érzékelni, vagyis biztosan számíthatunk rájuk játék közben akkor is, ha több dolgot akarunk csinálni egyszerre. 

Galéria megnyitása

A Gram dizájn és az eredeti Cherry MX kapcsolók jó párosnak bizonyultak, a Blue és Brown változat is jól teljesített. A káva lapos kialakítása miatt ennél a készüléknél sem éreztük rövid távon hiányát a kéztámasznak, bár itt a gombok magasabbak, mint első tesztalanyunknál voltak, így biztosan lesznek olyanok, akiknek igénye lesz erre. Hosszú távon mi is megfontolnánk egy külön kéztámasz beszerzését ehhez a billentyűzethez.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Végszó

A letisztult Gram dizájnt eddig is szerettük, a kompakt Spectrum TKL és az MX One egyaránt elnyerte a tetszésünket. Mindkét billentyűzet programozható gombokkal, profilokkal, háttérvilágítással rendelkezik, levehető kábelüknek és a helytakarékos dizájnnak köszönhetően könnyen szállíthatóak. A Gram Spektrum TKL-nél az aktuális árat (29K) sokalltuk egy kicsit. A szintén kitűnő MX One-nál a szoftver hiánya fájó pont lehet annak, aki ezt igényli, bár gyorsbillentyűkkel is rengeteg lehetőség van a fények, effektek, makrók és profilok beállítására. Kéztámasz egyik billentyűzethez sem jár, hiányát inkább az MX One felhasználóinak kell pótolniuk külön, ha erre igényük van. Úgy gondoljuk, hogy itt ez még belefér, mert ennek a billentyűzetnek, nagyon jó az ár-érték aránya (jelenleg 27 ezer forintba kerül).

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap