Termoelektromos folyadékhűtő szett a Cooler Mastertől

A gyártó újdonsága jó ötletnek tűnik, ám az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy árához képest elegendő előnyt nyújt-e.

Termoelektromos folyadékhűtő szett a Cooler Mastertől

A Cooler Master 2009-ben már próbálkozott egy termoelektromos processzorhűtővel, ami a Peltier elem és a levegő alapú hűtés előnyeit kamatoztatta, ám a projekt végül nem aratott akkora sikert, amekkorát vártak tőle. Ezt valószínűleg a magas, 100 dollár feletti árnak köszönhette.

Galéria megnyitása

A vállalat most ismét próbát tesz a termoelektromos hűtéssel, ám ezúttal nem processzorhűtőre, hanem kompakt folyadékhűtő szettbe szereli. Ezek a szettek közkedveltek hatékonyságuk, kompaktságuk és megbízhatóságuk miatt, esetenként pedig akár tuningra is befoghatóak. A Cooler Masternél úgy gondolták, érdemes lenne megtervezni egy combosabb folyadékhűtést, ami a 240 milliméteres radiátorral szerelt rendszerektől megszokott 180 watt körüli hűtőteljesítmény helyett akár 300 wattnyi hő elvezetésére is képes, sőt, a processzort még a környezet hőmérséklete alá is képes lehűteni.

Galéria megnyitása

A Peltier-hatáson alapuló hűtő lényege, hogy a Peltier elem egyik fele áram hatására meleggé válik, a másik oldal azonban hideg lesz, így egy jól megtervezett rendszernél ez az előny hatékonyan kamatoztatható. Egyébként a Peltier elem fordítva is működik: ha kellően nagy a hőkülönbség a meleg és a hideg oldala között, akkor akár áramot is lehet vele termelni, de ez már egy másik történet, csak érdekességképpen említettük meg.

Galéria megnyitása

Tehát a Cooler Masternél egy olyan kompakt folyadékhűtő szettet készítettek, amelynek Peltier elemét a hőleadó radiátorba építették, hűtéséről pedig néhány lamella és négy hőcső is gondoskodik. A processzor felől érkező hűtőközeget ez a Peltier elem hűti, az általa termelt hőt pedig a hőleadó radiátor ventilátorai tartják hűvösen, amennyire lehet. A hűtőközeg egy második, 120 milliméteres hőleadó radiátoron is keresztül halad, ahogy az a képeken látszik, ezen viszont nincs ventilátor.

Galéria megnyitása
Fotó: pcworld.com

A teljes szett akár 300 wattos TDP keretig is használható, ám ennek ára van: a Peltier elem működtetéséhez még le kell csípni 150 wattot a tápegységtől, ugyanis ennyit fogyaszt az újítás. A hőkamerás képek alapján az asztalon összeszerelt szett valóban képes volt alacsonyabb hűtőközeg-hőmérséklet előállításara: a 23,88 Celsius fokos kiállítótérben 17,77 Celsius fokos hűtőközeget tudott előállítani a szett.

Az persze kérdés, élesben mire lesz képes az újdonság, ha egy processzort is le kell hűtenie, illetve az sem mindegy, mennyibe kerül majd. Megjelenésére a harmadik negyedév folyamán számíthatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward