Terjedésnek indult a Google Térkép sötét módja

A Térkép esetében a Google elindította végre a sötét felületet, és egy másik újítást pedig tesztelni kezdett.

Terjedésnek indult a Google Térkép sötét módja

Az Android operációs rendszer már az előző generáció óta képes globálisan kezelni az sötét módot, viszont ez sajnos nem jelenti azt, hogy ez biztosítva lenne megfelelően optimalizált módon a Google minden alkalmazásában. A Térkép kapcsán már tavaly lehetett hallani arról, hogy készül a sötét mód, de mostanáig kellett erre várni.

Nem a Google jelentette be, hogy elindult a Google Térkép esetében a sötét mód, hanem felhasználói visszajelzések alapján derült rá fény. Többen is arra lettek figyelmesek, hogy a sötét módba rakott Android operációs rendszer beállítását átvéve, sötétbe burkolózott végre a térkép is. A funkció bevezetésével együtt megjelent egy új kapcsoló is az alkalmazás beállításaiban, ami korábban még nem volt ott. És az újítás szabályozására szolgál.

Ahogy azt már megszokhattuk más Google alkalmazások esetében – és egyéb programoknál is –, három opciót kínál a szolgáltatás. Beállítható, hogy mindig sötét legyen a grafikus felhasználói felülete a Google Térképnek, és az is, hogy mindig maradjon világos, vagy választható az alapértelmezett opció, ez pedig az Android egészéhez igazítja hozzá az Térképet minden esetben.

Galéria megnyitása

A legoptimálisabb az alapértelmezett opció, ha azt úgy használja az ember, amire ki lett találva, szóval este, gyenge fényviszonyok között. Nappal ugyanis nem ideális a sötét módot használni, ez akár a szem romlását is eredményezheti kutatások szerint, de mindenképpen rosszabbul olvasható. Persze lehet energiát megspórolni ezzel, ha az embernek AMOLED technológiás kijelzővel rendelkező mobilja van – LCD esetében ennyi érv sem szól mellette.

A Térkép esetében különösen jól jön a sötét mód, mert vezetés közben nagyon zavaró tud lenni, ha fehér alapon világít a térkép utazás közben. A GPS-ekben már akkor volt sötét mód inverz grafikus felülettel, amikor még a mai értelemben vett okostelefonok sem léteztek. Éppen azért, hogy a sofőrt ne zavarják.

A Google alkalmazás persze nemcsak inverz színeket használ, hanem jóval kifinomultabb annál. Itt a fejlesztők részletesen optimalizálták a felületet ahhoz, hogy a lehető legjobb élményt tudja nyújtani ilyen formában is az alkalmazás. Ne zavarja a vezetőt, miközben jól látható, és minden elemét a térképnek hasonló könnyedséggel fel lehet ismerni, mint fehér alapon.

A Google Térkép esetében még most sem biztosított mindenkinél a sötét mód, de ezt valószínűleg a következő napokban, hetekben már a széles közönség számára biztosítani fogja a vállalat. Ezt a funkciót szerveroldalon teszi hozzáférhetővé a Google, de azért nem árt az sem, ha a legfrissebb alkalmazás fut az adott mobilon, tableten.

Galéria megnyitása

Ezen felül arról is beszámolhatunk a Google Térkép kapcsán, hogy a szakemberek dolgoznak egy olyan grafikus felhasználói felületen, ami dedikáltan vezetéshez lenne optimalizálva. Ez az Android Autonak a Google Térképes felületéről vesz át elemeket. Egy felületen lehet majd látni a térképet, a zenelejátszót, és egy érintéssel elérhető a Google Assistant, aminek lehet hangutasításokat adni biztonságosan.

Galéria megnyitása

Egy külön belső menüt is el lehet érni a dedikált autós módon belül, ahol kifejezetten nagy és jól elkülönülő gombok. Azok a programok lesznek innen indíthatóak, amelyek utazás közben a legfontosabbak lehetnek a felhasználó számára. Meg lehet majd nyitni a lejátszási listát is zenék választásához, de ezen a téren is hatalmas gombokkal, borítókkal fognak megjelenni a különböző dalok, hogy ezeket gyorsan át lehessen tekinteni.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet tudni, hogy ez az autós mód mikor kerülhet bevezetésre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap