Terítéken az USB-s TV tunerek

USB-s TV tunereket tesztelünk, amelyek között a pendrive méretű, és a valamivel nagyobb példányok egyaránt megtalálhatóak. 2 analóg egy hibrid és egy DVB-T tuner került kezünk ügyébe.

Terítéken az USB-s TV tunerek

Bevezető gondolatok

Legújabb cikkünk főszereplői az USB-s TV tunerek, amelyek között találhatóak olyanok, amelyek analóg tunerrel vannak felvértezve, van egy olyan eszköz is, amely csak DVB-T (digitális tv-adás) jelet képes venni, amely Magyarországon 2004 október 12-e óta érhető el tesztüzemben az Antenna Hungáriától származó információk szerint, illetve van egy különlegesség is, amely analóg és digitális jelek vételére egyaránt alkalmas. Utóbbi versenyző azonban Macintosh számítógépekhez, illetve notebookokhoz lett kifejlesztve.

Az analóg tunerek az elkövetkező évek folyamán szépen lassan a süllyesztőbe kerülnek, no persze nem két napon belül, a jelenlegi ütemtervek szerint 10-15 év telik el, mire eltűnnek az analóg készülékek. A DVB-T vitathatatlanul a jövő eljárása: az új technológia sokkal jobb kép- és hangminőséget kínál a  felhasználók számára, viszont ha ezt televízión szeretnénk élvezni, akkor egy set-top-box nevezetű készüléket kell majd beszerezni, amely a digitális jelet analóggá konvertálja.

A digitális televíziózás egyik előnye, hogy műsorújság is rendelkezésre áll tv-zés közben, amelynek segítségével megtekinthető, hogy melyik csatornán mi megy éppen, a műsorról rövid információt is kapunk, amelyben a tartalom, a műfaj, illetve a műsor hossza olvasható. A DVB-T televíziózás már Európa nyugati részének nagyobbik felén elérhető, Magyarországon a tömeges elterjedésre még várnunk kell. Egyelőre Budapest 10 KM-es körzetében fogható a DVB-t adás, valamint a Kab-hegy 40 KM-es körzetében is élvezhető a digitális televíziós adás, amennyiben rendelkezünk DVB-T képes tunerrel. Az említett körzetektől pár kilométerrel messzebb is foghatóak a jelek, persze gyengébben, a jel minősége erősen időjárás-függő a körzeten kívül.

Digitális földi televíziós adás már elérhető, ezt például az Antenna-mikro szolgáltatás keretein belül lehet élvezni, amely az előbb említett tulajdonságok mindegyikével rendelkezik (Elektronikus műsorújság, digitális kép- és hang). Természetesen kábelen is elérhető a digitális televíziózás, de ez a szolgáltatás és az Antenna-mikro digitális adása egyaránt havidíjhoz van kötve, valamint mindkettő kódolt.

A versenyzőink között három darab Pinnacle gyártmányú tuner van jelen: PINNACLE TV for MAC Hybrid Stick 330E EU TV TUNER, PINNACLE PCTV 150e ANALOG PRO USB , Pinnacle Dazzle TV Mobile, illetve egy Gigabyte terméket is bedobtunk a mélyvízbe, az eszköz a GIGABYTE U7000 USB 2.0 DIGITAL TV névre hallgat.

A tesztben szereplő termékek fontosabb paraméterei az alábbi táblázatban találhatóak:

A tunerek teszteléséhez egy Apple MacBook-ot használtunk, amely 1,83 GHz-es Core Duo processzorral és 2 GB DDR2-667 MHz-es rammal van felszerelve, tehát mindenképpen elég egy TV-tuner üzemeltetéséhez. A windows-os tunerek esetében Windows XP operációsrendszert használtunk (ez is futtatható a Mac-en, némi beállítás kérdése az egész), a Mac-es tuner tesztjéhez pedig az OS X-et hívtuk segítségül.

Pinnacle PCTV 150e

A Pinnacle tunerei között két nagyobb formátummal rendelkező, és egy kisebb, pendrive méretű versenyző található. A PCTV 150e PRO a nagyobb tunerek közé tartozik, ennek ellenére tökéletesen használható akár egy notebookkal is. A termék dobozában megtalálunk mindent, ami csak kellhet: a csomagban egy leírást, egy cd-t, amelyen a TV néző program található, valamint egy másik cd-t találunk, amely a Pinnacle Quick Studio 10.5-ös verziószámmal rendelkező videó szerkesztő szoftver van jelen. A gyártó mellékel egy távirányítót is a termékhez, amely jól jöhet, ha kényelmesen szeretnénk irányítani a szoftvert. A távirányítóhoz két darab elemet is mellékeltek, így semmi akadálya nincs a termék zökkenőmentes használatának.

A szoftver tulajdonképpen egy MediaCenter is egyben, mivel nem csak televízió nézésére használhatjuk, hanem MP3, illetve videó lejátszására, valamint fényképek nézegetésére is. A szoftver kezelhetőségére semmi panaszunk sem lehet, az install procedúra kissé hosszadalmas volt ugyan, de megérte, ugyanis egy jól kezelhető, jó kép- és hangminőséggel rendelkező tunert ismerhetünk meg.

A termék szoftvere jól áttekinthető, a dizájnnal sincsenek problémák, minden funkció könnyedén elérhető, igaz, hogy némi ismerkedésre azért szükség van, ha most először látunk TV-tuner szoftvert. A távirányító kialakítása teljesen jó, kézre esnek a gombok, viszont a gyártó elgondolkozhatott volna egy kisebb formátumon is, jobban illett volna a mobil tunerhez egy kisméretű távirányító. Ettől eltekintve hibátlan darab.

A tuner beállítása közben semmilyen nehézség nem jött közbe, automatikus beállítások mellett egy gyors keresés végrehajtása után meg is találta a földi adókat. Persze előtte a videó szabványt SECAM D-ről átállítottuk PAL-B-re. A szoftver lehetőséget nyújt a TV műsorok időzített felvételére, kiválaszthatjuk, hogy melyik csatornáról, mikor és milyen műsort szeretnénk rögzíteni, természetesen a felvétel minőségét is kiválaszthatjuk, a fenti képen lévő listában jó pár lehetőség közül választhatunk.

Az alábbi képeken a mobil antenna alkalmazása melletti képminőséget próbáljuk szemléltetni.

A kép minősége átlagosnak mondható: egy mobil antennától sokkal többet ne várjunk, a fenti képeknél gyengébb minőség biztosítására képes az esetek nagy többségében, legyen szó akármilyen tunerről.

Természetesen teszteltük a kompozit bemenet minőségét is, ehhez az Antennamikro digitális set-top-box-át hívtuk segítségül.

A képek nem mondhatóak rossznak, ahhoz képest, hogy kompozit bemenet segítségével készültek. A jellegzetes csíkozódás itt is látszik a képeken, egy jobb, minőségi AV kábel segítségével jobb képet érhetünk el. Most ez volt kéznél.

A Pinnacle mellékel egy videó szerkesztő szoftvert is a csomaghoz, amelynek segítségével a felvett filmeket vághatjuk meg, majd pár kattintás után akár DVD-re is rögzíthetjük. Hasznos alkalmazás, könnyű kezelni, mégis tökéletesen megfelel erre a célra. Profi funkciókat ne is keressünk benne, nem azt a célt szolgálja.

Összességében jó a 150e kódnévre hallgató tuner, semmi gond nem volt vele a teszt során.

Pinnacle Dazzle Mobil TV

A PinnacleDazzle sorozatának tagjával folytatjuk a tesztelést. A termék fapadosnak mondható: semmi extrát nem tartalmaz a csomag a leíráson, a tuneren és a hozzá tartozó trapéz USB kábelen kívül. A távirányítót hiányoltuk, sok esetben kényelmesebb lett volna a termék használata, de sebaj megvagyunk nélküle is.

Maga a tuner egy analóg egység, a DVB-T adások vételére nem alkalmas. A teszt alatt összességében azt vettük észre, hogy a tuner minősége kissé alacsonyabb, mint az előző Pinnacle terméké: még normális jelviszonyok mellett sem tiszta a kép. A hangminőséggel nem volt problémánk.

A termék a 4.10-es TVcenter szoftverrel érkezik. Az alkalmazás telepítésénél nem volt problémánk, ám amikor el szerettük volna indítani a TVcenter szoftvert, akkor hatalmas kékhalállal jutalmazott minket a Windows. Gyorsan szétnéztünk, hogy van-e frissítés a programhoz: találtunk is rögtön egy 4.12-es változatot. A 32 megás frissítés feltelepítése után már nem volt probléma a tunerrel.

A szoftverben könnyen és egyszerűen beállíthatjuk a csatornákat: lehetőség van manuális és automatikus keresésre is. Automata üzemmódban nem sok mindent talált a tuner a mobil antennával, így hát kézzel állítottuk be a csatornákat, ezután már nem voltak gondok.

Az éppen aktuális műsort könnyedén rögzíthetjük, nálunk alapból VCD minőségre állította be a szoftver a felvétel minőségét, előbbi kártyánál viszont lehetőség volt DVD minőségben történő felvételre is, valamint többféle minőség közül lehetett választani. A TV műsorok felvétele lehet időzített is, sőt azt is beállíthatjuk, hogy ha felvette a szoftver a műsort, akkor kapcsoljon ki a gép. Praktikus megoldás. A Pinnacle 150e szoftvere viszont gazdagabb beállítások tekintetében ha például a videó formátumok palettáját nézzük a felvétel menüponton belül.

A teszt első felét a mobil antenna használata mellett készített felvételekkel kezdjük. A termék képe, mint látható kissé szemcsés, pedig ugyanilyen körülmények között az előző tuner valamivel szebb képet alkotott.

A fent látható kép szintén mobil antenna alkalmazásával készült, a képminőség ugyanaz. Sokáig próbáltuk megtalálni a legjobb vételi pontot, így ez a kép készült el. A tuner szobában nehezen veszi a jelet, sokáig kell hadakozni vele, ha egy egyszerű antennával próbáljuk működésre bírni.

Mivel a készülék rendelkezik kompozit bemenettel is, lehetőségünk van például VHS filmek digitalizálására. Mi egy set-top-box készülékkel kötöttük össze az egységet, az alábbi két kép a kompozit bemenet minőségét ábrázolja:

A kompozit használatát le sem lehetne tagadni, erről árulkodik például az első képen a CNN logója is: jellegzetes csíkok láthatóak a piros hátteres betűk körül.

VHS digitalizálására alkalmas lehet a készülék, ám ha komolyabb minőséget akarunk, akkor érdemes beszerezni egy hardveres tömörítési eljárással dolgozó kártyát, mivel ez egyrészt jobb minőséget produkál, másrészt pedig leveszi a kódolás nehézségeit gépünk válláról.

Pinnacle Hybrid Stick For MaC 330e

A következő, és tesztünk utolsó tunerja Mac-es környezetbe készült. A Pinnaclet Hybrid Stick 330e nevezetű tunerja képes analóg és digitális TV adások vételére egyaránt, valamint rendelkezik egy mini USB bemenettel, amelybe a mellékelt kompozit, S-video és Jack csatlakozóból álló trió illeszthető. A termékhez jár távirányító is, amelyhez kapunk elemeket, de a csomagban jelen van egy mobil antenna, valamint egy USB-s kábel. A mobil antenna csak úgy, mint a Gigabyte antennája, mágneses talppal rendelkezik.

A leíráson kívül egy OS X-es telepítőlemez is rendelkezésünkre áll, így kezdődhet is a teszt.

A tesztben, mint eddig is, most is a jól bevált MacBookot használjuk, persze nem is használhatnánk mást, hiszen a tuner kizárólag OS X alatt hajlandó működni. A telepítő CD behelyezése után megjelenik egy menü, amelyben az Eye TV ikonja látható, illetve mellette az Applications mappa ikonja. A telepítés rendkívül bonyolult és időigényes, az EYE TV ikont be kell húzni az Applications mappába, majd ezek után már használhatjuk is a szoftvert. Az egész nem tart tovább 10-20 másodpercnél.

A menü az alábbi képen látható:

Install után rögtön szólt is a szoftver, hogy van újabb verzió is, miért nem használjuk azt? Hát, miért is ne... Letöltöttük a legfrissebb változatot, amelynek a telepítése hasonlóan bonyolult volt.

A szoftver ezután egy varázsló segítségével végigvezet a beállításokon, elsőként az analóg tuner kép- és hangminőségét teszteltük.

Az analóg TV-adások vétele jónak mondható, a képminőség mobil antennához képest teljesen jó. A hanggal most sem volt problémánk, illetve a csatornák automatikus keresésével sem.

Az analóg teszt után nézzük, mi a helyzet a kompozit bemenettel.

A kompozit bemenet messze a legjobb a mezőnyben, nem láthatóak a csíkok, pedig ugyanazt a kábelt használtuk. Hogy le se lehessen tagadni a Mac-es tesztet, az első kép fejlécében benne hagytuk a rendszer "tálcájának" képét, rajta a Grab alkalmazással, amelynek segítségével a képeket mentettük a kijelzőről.

Az analóg jelteszt után következzen a digitális tv adások megmérettetése.

A DVB-T adások minősége itt is kifogástalan, csak úgy, mint a Gigabyte tunerjének esetében. A hangminőség első osztályú. A DVB-T csatornák keresése sem vett igénybe túlzottan sok időt, viszont a Mac-es tuner szoftver egy hajszálnyival jobbnak bizonyult a Gigabyte-tal összehasonlítva. A Gigabyte tunernél tetszett az EPG (elektronikus műsorújság), természetesen a Mac-es szoftver is rendelkezik hasonló menüponttal, ez a lenti képen látható is.

A termék rendkívül meggyőző volt OS X alatt, a felvételek minőségében szintén nem találtunk semmi kivetni valót. A Hybrid tuner olyannyira megtetszett, hogy el sem választottuk a MacBook-tól.

Gigabyte U7000 Digital TV

A Gigabyte tunerja már a jövőt képviseli, hiszen kizárólag digitális adások vételére alkalmas. Ebből aztán adódtak is gondok. A DVB-T adás jelenleg Budapest 10 KM-es körzetében fogható, a teszt ennél kicsit messzebb készült, de a tuner néha-néha azért elcsípett egy-egy DVB-T hullámot. A próbálkozást megunva autóba pattantunk, és kissé közelebb mentünk Budapesthez, itt már nem voltak gondok, tökéletesen fogta mind a 4 csatornát az egység, ugyanis jelenleg csak ennyi DVB-T adás van jelen az éterben.

A termék csomagolására nem lehet panasz, mindent megtalálunk, amire csak szükség lehet. A gyártó egy kisméretű, sizájnos távirányítót is mellékel a tunerhez, persze a hozzá való elemek sem hiányoztak a dobozból. A csomagban van még egy antenna is, amely teleszkópos. A tuner hátulján látható az antenna csatlakozó, amelybe először a mellékelt átalakítót kell belehelyeznünk, csak utána van lehetőség a koax csatlakozó alkalmazására. A mellékelt antenna talpa mágneses, így az autó tetejére egy mozdulattal sikerült felrögzíteni. Természetesen nem menet közben teszteltünk.

A készülék szoftvere dizájn és kezelhetőség szempontjából nagyon jó, a telepítés a driver programmal kezdődik, majd ezután következhet a Cyberlink Power Cinema nevezetű alkalmazás beizzítása.

Egy gyors DVB-T keresés után az alábbi kép tárul elénk:

Láthatjuk az aktuális csatornák műsorkínálatát, jelen esetben összesen 4 csatorna közül válogathatunk. A bal alsó sarokban látható a csatorna gyorsképe, ezt sajnos nem mentette a képlopó szoftver. Egyszerűen navigálhatunk a menüben, sőt, meg is tekinthetjük mind a négy csatorna tartalmát egy időben, kis ablakok segítségével:

A fenti képen látható a DVB-T adás képe. Szemcsének nyoma sincs, a hangminőség is tökéletesen megfelel. Hiába, ez lesz a jövő.

A távirányító segítségével kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus adást, majd el is kezdhetjük nézni. A beállításokban számos képformátum közül választhatunk, sőt,még a színprofil is állítható.

A műsorok rögzítése hasonlóan egyszerű, mint a korábbiakban már megismert szoftvereknél, viszont a kép- és hangminőség összehasonlíthatatlanul jobb, mint az analóg adás esetében.

Sajnos a DVB-T adás vétele még csak kevesek számára adatik meg, még kevesebben rendelkeznek viszont olyan egységgel, amely alkalmas a digitális televíziózáshoz. Egyelőre azonban semmiről nem maradunk le, ha nincs DVB-T tunerünk, ugyanis jelen pillanatban a földi DVB-T csatornák száma mindösszesen 4 darab. Persze kábeltévén már van digitális sugárzás, illetve az Antennamikro keretein belül is, de ezek a szolgáltatások mind fizetősek.

Eredmény - végszó

A tesztben szereplő tunerek más-más kategóriát képviselnek, így egymással összehasonlíthatóak ugyan, de nincsenek egy súlycsoportban.

[bold]Pinnacle Dazzle Mobil TV

[/bold]A Pinnacle Dazzle Mobil TV nem tartalmaz semmi extrát, legalábbis nem kapunk hozzá sem távirányítót, sem antennát, sem extra szoftvert. A képminősége mobil antenna esetében nem a legjobb, de 1 méteres távolságból azért nézhető képet produkál, ha notebook kijelzőn nézzük. A hangminőségre nem lehet panasz, azzal semmi gond nincs. A kompozit bemenet minősége szintén nem a legjobb, szóval ha VHS kazetták digitalizálását is fontolgatjuk, akkor vegyünk egy jobb tunert, esetleg MPEG2 kártyát. TV-nézésre tökéletes a készülék, felvenni is lehet vele, de ha komolyabb igényeink vannak, akkor keressünk ezekhez mérten komoly szerkezetet. A termék 8500-8700 forintos árával akkor is verhetetlen, ennyi pénzt mindenképpen megér, ha költséghatékony készüléket keresünk már meglévő noteszünkhöz.

[bold]Pinnacle PCTV 150E Pro Mobil USB

[/bold]A Pinnacle 150e típusjelzésű tunerje igazán meggyőző teljesítményt mutatott. A tuner képminősége jónak mondható, sokkal szebb képet produkál, mint a Dazzle, valamint nem mellékes az sem, hogy minden szükséges kelléket megkapunk a termékhez, ami csak kellhet a gondtalan tévézéshez. A kompozit bemenet itt már jobb minőséggel dolgozik, így akár VHS kazettát is digitalizálhatunk, de ehhez ne 300 forintos AV kábelt használjunk. A készülék minden tekintetben jónak mondható, a csomagban található videó szerkesztő szoftver segítségével a felvett TV adásokat könnyedén vághatjuk, majd egy kattintással kiírhatjuk DVD-re. A termék 14106 forintba kerül, de ezért a pénzért egy jól felszerelt mobil tunert kapunk cserébe, amely kitűnően, egyszerűen kezelhető.

[bold]Gigabyte U7000 DBV-T

[/bold]A Gigabyte terméke kizárólag digitális adások vételére alkalmas, ezeket az adásokat viszont tökéletesen veszi. A készülék szoftvere rendkívül tetszetős és rendkívül könnyen kezelhető, nekünk határozottan tetszett. A terméknek kishazánkban még nem sok helyen van létjogosultsága, ugyanis a DVB-T adás sugárzása még igencsak kezdeti stádiumban van. A készülék 10750 forintos árral rendelkezik, ám jelen pillanatban 4 csatorna miatt nem biztos, hogy jó választás, ugyanis analóg tunerrel nincs felszerelve, így a hagyományos adásokat nem képes venni.

[bold]Pinnacle Hybrid Stick 330E for Mac

[/bold]A Pinnacle Mac-es terméke messze a legjobbnak bizonyult analóg tv-adások és kompozit videó jel vételének tekintetében, a digitális tv vételében szintén nincs oka szégyenkezni, ám a DVB-T kezelőfelület a Gigabyte tuner esetében valamivel jobban tetszett, persze ennek ellenére a Mac-es tuner szoftvere is teljes mértékben átlátható és megfelelő. A készülék 25000 forintba kerül, ezért egy tökéletes kép- és hangminőséggel rendelkező tunert kapunk, amelyet ugyan csak OS X alatt használhatunk, de ott viszont könnyen és egyszerűen. A tuner a Mac-hez illő minőséget képviseli, így minden Mac-es számára ajánlott vétel. A távirányítója rendkívül kicsi, mégis jól használható, az antenna szintén tökéletesen teszi a dolgát. Nem utolsó sorban, a tunerrel analóg és digitális adások egyaránt foghatóak, ami egy újabb plusz pontot jelenthet. Nekünk határozottan tetszett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward