Ténylegesen hűt egy újfajta festék

És még az is izgalmas, ahogyan szárad.

Ténylegesen hűt egy újfajta festék

A Columbia és az Argonne Nemzeti Laboratórium kutatói egy speciális polimert kevertek össze acetonnal és vízzel, majd rákenték egy felületre, és vártak. A festék két fázisban szárad: először az aceton, majd a víz párolog el, egy egészen elképesztő tulajdonságokkal rendelkező, fehér színű festékréteget hagyva hátra.

Az anyagban, amelynek kémiai neve alapján született rövidítése P(VdF-HFP)HP, a kettős párolgás nyomán rengeteg apró buborék marad, amelyek szórják és visszaverik a fényt. Ezek az apró légbuborékok a fejlesztők szerint leginkább a hópelyhek közötti légrésekhez hasonlíthatók, amelyek miatt a friss hótakaró a legjobb fényvisszaverő felületek egyike a Földön.

Ahogy a fehér festékek általában, a réteg visszaveri a látható fényt, bár ebben is kiemelten jó, hiszen a látható tartomány ráeső részének 96 százalékát reflektálja. Míg azonban a pigmentalapú festékek elnyelik a Nap ultraibolya sugarainak nagy részét, a P(VdF-HFP)HP ezeket is visszaveri.

És ez még nem minden: az újfajta festék az általa mégis elnyelt hőt infravörös sugarak formájában sugározza ki. Mivel a légkör átjárható az infravörös sugárzásra, ez azt jelenti, hogy azon a hőmennyiség nagy részét, amelyet a réteg magába fogad a felszín közelében, vissza is küldi az űrbe, passzívan hűtve az általa bevont felületeket. A mérések szerint a festék mindenféle aktív energiabefektetés nélkül nagyjából 6 °C-kal képes hűteni azt, amire rákenték, 96 W/m2-es hűtési teljesítményt produkálva.

Az anyag olcsón előállítható, könnyen kezelhető, műanyagon, fémen és fán egyaránt használható, és a tesztek szerint kiválóan ellenáll az időjárás okozta viszontagságoknak is, vagyis hűtőképessége alig romlik, ahogy öregszik. A szakértők szerint az anyag színezhető is, így nem kell feltétlenül fehérre festeni mindent a használatához, bár arról egyelőre nincsenek információk, hogy ez mennyire rontja a teljesítményét.

Az új anyag a Nap hőjétől való védelmen túl más ígéreteket is tartogat. A szakértők szerint másfajta polimerekkel hasonló, magas hőt is kibíró bevonatok készíthetők, például ipari célokra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap