Tenger alatti kábelek

Múlt szombaton egy hajó tiltott területen vetett horgonyt miközben bebocsátásra várt a mombasai kikötőbe. Ezzel az akcióval elvágta Kelet-Afrika egyik legfontosabb tenger alatti internet- és telefonkábelét. 

Tenger alatti kábelek

Múlt szombaton egy hajó tiltott területen vetett horgonyt miközben bebocsátásra várt a mombasai kikötőbe. Ezzel az akcióval elvágta Kelet-Afrika egyik legfontosabb tenger alatti internet- és telefonkábelét. Ilyen előfordul, de a mostani eset különösen rosszkor történt, mivel egy héttel korábban három másik kábel szakadt el a Vörös-tengeren, amelyek forgalmát a most megszakított kábel vette át.

Az India-óceánban futó optikai kábel, a Teams (The East African Marine Systems) egy telekommunikációs cégeket egyesítő csoport és a kenyai kormány tulajdona. Mint már elhangzott február 17-e óta ez a negyedik kábel, amelyet elvágtak a régióban, gyakorlatilag megbénítva a telekommunikációt Dzsibutitól Zimbabwéig.

„Nagyon szokatlan helyzettel állunk szemben” ‒ mondta el Chris Wood, az Eassy (Eastern Africa Submarine Cable System) legnagyobb részvényes vállalatának igazgatója. A vállalatnak része van a másik két átvágott vörös-tengeri kábelben is. „Úgy gondolom, hogy balesetekről van szó, de többet tudunk mondani, ha felhoztuk a kábeleket a felszínre.”

Az Eassy, az EIG (Europe India Gateway) és az SMW-3 (South East Asia Middle East Western Europe-3) nevű kábelek egyszerre szakadtak el kint a nyílt tengeren, ahol elvileg 200 méteres mélységben futnak, de ahogy Wood elmondta, a Vörös-tenger igen szeszélyes, és nagyon sekély részei is vannak, így elképzelhető, hogy egy elhaladó hajó okozta a kárt. Ezeket a kábeleket három héten belül megjavítják.

Joel Tanui, a Teams általános menedzsere elmondta, hogy a mombasai kábel javítását is hamarosan megkezdik, és három héten belül az is újra működni fog. A javítási munkálatok során távirányítható tengeralattjárók keresik meg a szakadást, és felszínre hozzák a kábelvégeket. A kábelfektető hajó fedélzetén tartózkodó mérnökök ezt követően kijavítják a károkat. A javítások befejeztéig egyetlen kábel látja el Kelet-Afrika kommunikációs hálózatát.

A tenger alatti optikai kábelek általában négy, hajszálvékony optikai szálat tartalmaznak, és egy vastag acélréteggel vannak borítva. Az első ilyen kábel 2009-ben kezdte meg működését Kelet-Afrikában, és azóta ugrásszerű fejlődésnek indult a terület telekommunikációja: megnőtt a net sebessége és javult a hálózati lefedettség is.

A korábbi időszakban az internet csak nagyon drága műholdas kapcsolaton keresztül volt elérhető Kelet-Afrikából, vagy a fájdalmasan lassú telefonvonalakat használva. Az azóta tapasztalt fellendülés teljesen megváltoztatta az üzleti élet arculatát, így a hétvégi incidens kisebb gazdasági katasztrófával egyenértékű a helyiek számára.

Felmerül a kérdés, hogy vezeték nélküli világunkban nincs-e jobb módszer a kontinensek összekötésére annál a „fizikai” kapcsolatnál, amely a láthatólag sérülékeny tenger alatti kábeleken keresztül valósul meg. A válasz egyszerű: nem igazán van más megoldás. Az optikai kommunikáció minden látszólagos „gyengesége” ellenére még mindig lenyűgözően hatékony működést eredményez, ami évről évre egyre jobb lesz.

Balesetek persze történnek. A 2006-os hengcsuni földrengés kilenc kábelt szakított meg Tajvan közelében, egy hetes káoszt eredményezve a kommunikációs hálózatokban. 2008-ban kétszer sérültek meg Földközi-tengerben futó kábelek, zavart okozva a Közel-Kelet, Afrika és India hálózataiban. Számos hasonló történet van. Az optikai szálas technológiánál azonban jelenleg nincs jobb, így a válasz nem kevesebb, hanem több optikai kábel telepítése lehet a jelenleg Kelet-Afrikát érintőhöz hasonló krízisek elkerülésére.

Az optikai szálak többszörösét képesek hordozni annak az információnak, amelyet bármely rádiójel képes lenne. „Az a probléma, hogy ekkora adatmennyiség továbbításához nagyon nagy frekvenciatartomány szükséges” ‒ mondja Marvin Sirbu, a Carnegie Mellon Egyetem professzora. „Ehhez pedig magas frekvenciájú elektromágneses hullámokra van szükség. A fény ilyen. A nagyfrekvenciájú rádióhullámok a fényhez hasonló tulajdonságokkal bírnak, azonban a levegőben csak kis távolságokra terjednek, mielőtt az eső, a köd és a légkör egyéb elemei meggyengítenék őket.” A légkörbeli terjedés helyett tehát ezeket a magas frekvenciájú jeleket fény formájában optikai szálakban továbbítjuk, mondja Sirbu.

[italic]A tenger alatti kábelek naprakész térképe itt megtekinthető.

[/italic] 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward