Tenger alatti internetkábelekkel észlelnék a földrengéseket

Az optikai szálas kábelek nemcsak gyors adatátvitelre képesek, de egy új vizsgálat szerint a földkéreg mozgásait is észlelni lehet velük.

Tenger alatti internetkábelekkel észlelnék a földrengéseket

A Berkeley kutatói, Nathaniel Lindsey vezetésével átmenetileg szeizmikus szenzorrá alakítottak egy 20 kilométeres üvegszálas netkábelt, amely a Csendes-óceán fenekén fut. A módszerrel sikeresen detektáltak egy 3,5 magnitúdós földrengést, és felfedeztek egy korábban ismeretlen törésvonalrendszert a kaliforniai partok közelében.

Az optikai kábelek fény formájában továbbítják a telekommunikációs adatokat, és mostanra kiterjedt hálózataik húzódnak minden kontinens között, az Antarktiszt kivéve. A kutatók úgynevezett disztributált akusztikus észlelést használtak a kísérlet során, vagyis fényimpulzusokat küldtek át a kábelen, majd elemezték, hogy ezek hogyan változtak meg az út során.

Galéria megnyitása

Ha ugyanis a kábel egy része elmozdul, mert mondjuk egy földrengéshullám terjed rajta keresztül, ez meglátszik a fényimpulzusokon is. A négy napos kísérlet során a kutatók egy erősebb rengést észleltek, illetve sok kis földrengéshullám alapján sikerült azonosítaniuk egy új törésvonalrendszert is a Monterey-öbölben.

Utóbbi azért is fontos eredmény, mivel a mai napig nem ismerjük a föld kérgében lévő törésvonalak mindegyikét. A tengerfenék pedig különösen nehezen vizsgálható ebből a szempontból. A módszerrel viszont az ideiglenesen vagy tartósan nem használt optikai kábelek (utóbbiakból is több millió kilométernyi létezik) tenger alatti földrengésszenzorokká alakíthatók, amelyekkel ezeket a problémás területeket is alaposan fel lehet térképezni.

Észak-Amerikai nyugati partjainál még mindig nagyon kevés a tengerfenékre telepített szeizmikus szenzor, optikai kábelből viszont rengeteg van, mondja Lindsey. A most tesztelt kábel relatíve sekély területen található, ahol a tenger legnagyobb mélysége 100 méter. A szakértők a következő időszakban ennél sokkal mélyebben futó kábeleken is el akarják végezni a kísérletet.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap