Shop menü

TELJESEN MEGVÁLTOZTATTA AZ ALAKJÁT A NASA SZONDÁJA ÁLTAL ELTALÁLT ASZTEROIDA

A kísérlet kimenetele jó hír lehet egy esetleges eltérítő küldetés szempontjából.
Jools _
Jools _
Teljesen megváltoztatta az alakját a NASA szondája által eltalált aszteroida

2022 szeptemberében a NASA komoly bolygóvédelmi tesztet hajtott végre az űrben. A DART szondát azzal a céllal küldték a Didymos aszteroida apró holdjához, a Dimorphoshoz, hogy célzottan belecsapódjon abba, és módosítson pályáján. Ez volt az első alkalom, hogy az emberiség ilyen céllal küldött ki egy szondát, és sikeresen kimozdított helyéről egy égitestet. A DART (Double Asteroid Redirection Test, vagyis a kettősaszteroida átirányítási teszt) nevű kísérlet ugyanis kiválóan sikerült. Olyannyira, hogy a Dimorphosnak nem csak a pályája módosult, de a formája is.

2022. szeptember 26-án a DART beindította hajtóműveit, és a Dimorphosba csapódott. A lendület, amelyet átadott, olyan jelentős volt, hogy a kutatók várakozásaival ellentétben nem hét perccel rövidítette meg az aszteroida Didymos körüli pályáját, hanem 33 perccel. Ráadásul az aszteroida több hatalmas sziklát is levetett magáról, amelyek távcsővel is láthatóak voltak.

Galéria megnyitása

A várakozásokat meghaladó események kapcsán a kutatók egy sor szimulációt készítettek arról, hogyan volt ez lehetséges, és ezekből egészen drámai kép rajzolódott ki az égitestről és annak sorsáról. A DART által az ütközés előtt gyűjtött adatokból megbecsülték a Dimorphos átlagos sűrűségét, valamint a felszínen és a felszín alatt található sziklák számát. Az ütközéssel kapcsolatos egyéb adatokkal kombinálva a kutatók úgy gondolják, hogy a Dimorphos a szintén meglátogatott Ryugu és Bennu aszteroidákhoz hasonlóan gyakorlatilag egy törmelékcsomó.

A Didymos egy S-típusú kőzetaszteroida, és a szakértők úgy vélik, hogy a Didymos forgása során levetett anyagból áll össze. És pontosan emiatt viselkedett olyan szokatlanul a becsapódást követően. A becsapódás alapvetően átformálta a Dimorphost, de mindezt anélkül tette, hogy krátert hagyott volna hátra maga után.

Galéria megnyitása

A Dimorphos átmérője körülbelül 160 méter, míg a Didymosé 780 méter. A DART-tal való ütközés másodpercenként 6,6 kilométeres sebességgel történt, vagyis nagy mennyiségű energia adódott át. A Dimorphos anyaga annyira laza, hogy az ütközés következtében nem maradt hátra kráter, viszont az egész aszteroida átrendeződött. Ez extrém, de nem példátlan és az elmúlt évek eredményei alapján nem is annyira váratlan. Amikor például az OSIRIS-REx megérintette a Bennut, hogy mintát vegyen, belesüllyedt az aszteroidát alkotó laza anyagba.

Az Európai Űrügynökség továbbra is tervezi, hogy elindítja a Hera nevű küldetést, amely az átformált aszteroidát fogja tanulmányozni, hogy felmérje a becsapódás pontos hatásait. A kutatók biztosak abban, hogy egy alapvetően másként festő holdat fog találni a szonda. Ennek fényében pedig még találóbb a korábbi névválasztás: a Dimorphos görögül azt jelenti, hogy „két alakja van”, és azért adták az égitestnek, hogy az objektum korábbi és jelenlegi pályáját jellemezzék, de mint kiderült, az alakjára is igaz a név.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére