Tábla PC lázban ég az MSI és az ASUS

A Computex hivatalosan ugyan csak június elsején, azaz holnap veszi kezdetét, de ez néhány kiállítót nem gátol meg abban, hogy idő előtt lerántsák a leplet különböző újdonságaikról. Az ASUS illetékesei már nem bírtak holnapig várni, még ma bemutatták a cég legfrissebb Tábla PC-it, amelyek igen-igen különleges szerkezeteknek minősülnek.

Tábla PC lázban ég az MSI és az ASUS

A Computex hivatalosan ugyan csak június elsején, azaz holnap veszi kezdetét, de ez néhány kiállítót nem gátol meg abban, hogy idő előtt lerántsák a leplet különböző újdonságaikról. Az ASUS illetékesei már nem bírtak holnapig várni, még ma bemutatták a cég legfrissebb Tábla PC-it.

Elsőként egy, az iPad riválisának szánt megoldást mutatattak be, méghozzá az ASUS Eee Pad személyében. A gyártó a készülékből rögtön kétféle kiadást is bemutatott: az egyik EP101TC típusjelzéssel és 10 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel, míg a másik EP121-es típusjelzéssel és 12 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel büszkélkedik. A rendszerekhez sorrendben Windows Embedded Compact 7-es, illetve Windows 7 Home Premium operációs rendszert mellékel majd a gyártó. A két újdonság mellett egy harmadik szerkezet is feltűnt a vállalat standján, ez pedig nem más, mint az ASUS Eee Tablet, amely egy monokróm érintőkijelzővel felvértezett digitális netbook. A szerkezet 2450 dpi-s érintőkijelzővel büszkélkedik és főként jegyzetelőknek szánják, például újságíróknak vagy diákoknak.

Az első készülék, azaz az ASUS Eee Pad EP101TC amiben az nVidia Tegra2-je teljesít szolgálatot. A gép 12,2 mm-es vastagsággal és 675 grammos súllyal rendelkezik. A Windows Embedded Compact 7-es operciós rendszer rugalmas, átlátható felhasználói kezelőfelülettel érkezik (GUI).

A 12 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel ellátott ASUS Eee Pad EP121-es modell Windows 7 Home Premium operációsrendszert kapott és tulajdonképpen mindenre képes, amire egy átlagos netbook, de a Core 2 Duo CULV sorozatú processzornak köszönhetően erősebb is azoknál. A rendszer beépített webkamerával és néhány USB 2.0-s porttal érkezik, de külön billentyűzettel ellátott dokkolót is vásárolhatunk majd hozzá, csak úgy, mint az iPad-hez, így a mindennapi használat kényelmesebb lesz, az esetleges adatbevitel pedig jóval gyorsabban történhet, mint a képernyő-billentyűzettel. A dokkoló formájában érkező billentyűzettel együtt a szerkezet egy átlagos noteszgépnek néz ki, ahogy az a lenti videón is látszik

Sajnos a fent említett készülékek 2011 első negyedévéig szinte egészen biztosan nem kerülhetnek a boltok polcaira. A termékek ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, de az Asus illetékesei azt mondták, hogy 400 és 500 dollár közötti cédulára lehet számítani.

A harmadik újdonság az ASUS Eee Tablet, amely a fentiekkel ellentétben nem az átlagfelhasználókat, hanem egy speciális felhasználói réteget céloz meg. A készülék háttérvilágítás nélküli monokróm LCD kijelzőt tartalmaz. A kijelző válaszidejének köszönhetően az oldalak közötti lapozás/váltás 0,1s-os sebességgel, azaz rendkívül gyorsan történik. A szerkezet egy 2 megapixeles beépített webkamerával rendelkezik és lehetővé teszi, hogy a kijelzőjére helyezett lapon található képet digitalizáljuk, méghozzá úgy, hogy a mellékelt toll használatával átrajzoljuk azt. A rendszer USB porttal és microSD kártyaolvasóval egyaránt rendelkezik, a hozzá tartozó akkumulátor pedig egyetlen töltéssel akár 10 órán át is képes üzemeltetni a szerkezetet. Az újdonságról készült egy rövid videó is, ami itt tekinthető meg.

Az Eee Tablet, amely tulajdonképpen „digitális papírként” funkcionál, várhatóan szeptember folyamán kerül az üzletek polcaira, ára pedig konfigurációtól függően 199 és 299 dollár között fog elhelyezkedni.

Az MSI sem akar lemaradni

A vállalat egy Intel Atom alapú, valamint egy Tegra 2 SoC köré épülő tábla konfigurációval jelentkezik. Az Atom alapú szerkentyű WindPad 100-as típusjelzéssel és Windows 7 operációs rendszerrel, míg a Tegra 2 SoC köré épülő rendszer 2.1-es Google Android operációs rendszerrel érkezik.

Mindkét készülék 10 hüvelykes képátlójú kapacitív érintőkijelzővel büszkélkedik, natív felbontásuk pedig 1024 x 600 pixeles. A WindPad 100-as modell speciális érintő kezelőfelülettel érkezik, míg a WindPad 110 esetében az Android 2.1-es operációs rendszer megszokott felhasználói kezelőfelülete vár minket.

A WindPad 100-as egység, amely Windows 7 operációs rendszerrel kerül forgalomba, egy Atom Z530-as típusú processzort tartalmaz, amely 1,6 GHz-es órajelen üzemel. A készülék előlapján találunk beépített webkamerát, a csatlakozók között pedig USB portok és HDMI csatlakozó bújik meg.

A termékek még idén forgalomba kerülhetnek: a WindPad 100 esetében az ajánlott végfelhasználói ár valahol 500 dollár környékén fog elhelyezkedni, a Tegra 2 SoC alapú WindPad 110 pedig várhatóan 400 dollárba kerül majd.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward