Szünetmentes tápegység a CyberPowertől

A BR700ELCD első ránézésre úgy néz ki, mint ha egy felfújt hosszabbító lenne, de ez nem is véletlen, hiszen amennyivel nagyobb, annyival többet is tud.

Szünetmentes tápegység a CyberPowertől

Bevezető

Ezúttal egy kvázi-szinuszos kimeneti jelalakkal dolgozó, line-interaktív típusú szünetmentes tápegységet nézünk meg közelebbről, amely a CyberPower kínálatából érkezett. Az előbb említett fogalmakat egy korábbi cikkünkben már tisztáztuk, így akinek nem ismerősek, annak érdemes lehet átlapoznia múltkori írásunkat.

A CyberPower több világvárosban is rendelkezik képviselettel, fejlesztő és tesztelő központja pedig Tajvanon található. A termékei két nagy kínai gyárban készülnek, amelyek közül az első 2000-ben, a második pedig 2004-ben állt csatasorba – utóbbi már négyszer nagyobb volt, mint az első. A vállalat költséghatékony, jól felszerelt, gazdag funkcionalitást kínáló szünetmentes tápegységeket kínál, amelyekhez könnyen kezelhető szoftver is társul. A szoftver és a hardver mögött piacvezető ügyfélszolgálat és globális logisztikai támogatás áll, azaz nem egy sufnicégről van szó.

CyberPower BR700ELCD

Most a termékpaletta egyik érdekes szereplőjét, egy 700 VA terhelhetőségű, 8 konnektorral ellátott szünetmentes tápegységet vizsgálunk meg egy picit közelebbről, amely 420 wattnyi terhelést tud kiszolgálni, ára pedig 30 000 forint környékén mozog. Extra, hogy a szünetmentes tápegység telefonvonali túlfeszültség-védelmet is nyújt, az USB porton keresztül pedig egyszerűen és hatékonyan monitorozható a működése, sőt, a szoftver szükség esetén a PC kikapcsolásáról, pontosabban hibernálásáról is gondoskodhat. Mielőtt közelebbről is megismerkednénk a termékkel, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amely a legfontosabb műszaki paramétereket tartalmazza.

A fentiek alapján egyáltalán nem tűnik rossznak a termék, így itt az ideje, hogy alaposan feltérképezzük a képességeit. Vágjunk is bele!

A tápegység

A csomag

A CyberPower BR700ELCD doboza viszonylag kompakt, viszont nincs rajta fogantyú. A pici csomag elsőre meglepően nehéz lehet, ha még nem volt dolgunk szünetmentes tápegységgel: csak maga a termék közel 6 kilogrammot nyom a mérlegen.

Az igényes csomagolás a szünetmentes tápegység mellett némi dokumentációt is tartalmaz, külön tápkábelt azonban nem kapunk, az ugyanis a tápegységbe építve érkezik. Kapunk viszont egy RJ-11-es telefonkábelt, valamint egy USB A-B kábelt is – utóbbi a nyomtatók és a szkennerek mellől is ismerős lehet, így rendszerint USB-s nyomtatókábelként szoktak rá hivatkozni. Az utolsó tartozék egy apró műanyag keret, amellyel a 8 darab konnektorba illeszkedő tápkábelt lehet rendezett formába varázsolni.

A szünetmentes tápegység elsőre egy elhízott hosszabbítónak tűnik, de ez nem is véletlen, hiszen a matt fekete műanyag ház az elektronika mellett tartalmaz még egy viszonylag nagyméretű transzformátort, illetve egy 12 voltos akkumulátort is – ezeknek pedig kell a hely. A 8 konnektoros előlap felső sora csak túlfeszültséggel, feszültségtüskékkel és egyéb anomáliákkal szemben nyújt védelmet, az ide csatlakozó eszközök az inverterrel nincsenek kapcsolatban. Gyakorlatilag úgy viselkednek, mintha egy egyszerű túlfeszültség-védelemmel ellátott hosszabbító részét képeznék, tehát a tápegység kikapcsolását követően is áram alatt vannak.

Az alsó négy tápcsatlakozó ezzel szemben a fentiek mellett áramszünettel szembeni védelmet is élvez, hála a felügyelő elektronika, az inverter és az akkumulátor hathatós együttműködésének. A nyolc konnektor mellett két darab RJ-11-es telefonkábel aljzat is jelen van még itt, amelyek a telefonvonal védelméről gondoskodnak, így a telefon és a DSL modem is hatékonyan védhető. A bal alsó sarokban egy háttérvilágítással ellátott kijelzőt találunk, amelynek tartalmát a lejjebb látható Display gomb megnyomásával lehet megtekinteni. A kijelző nem világít folyamatosan, a bekapcsoló gomb pedig diszkrét kék ledes fényt kapott, így éjszaka sem lesz zavaró a termék működése.

A szünetmentes tápegység hátulján két furat segíti a falra történő felszerelést, igaz, ekkor óvatosan kell kezelni a tápkábeleket, hiszen egy-egy erőteljesebb kábel-kihúzással akár a falról is letéphető a tápegység. Egyébként a felszereléshez szükséges tiplik és csavarok nem képezik a csomag részét. Kicsit fura, hogy a tápegység lábait a ház műanyag anyagából alakították ki, a körök azonban üresek – nincs bennük se szivacskorong, se gumilap, ami gondoskodna a csúszásmentes elhelyezésről és/vagy a tápegység alatt elhelyezkedő felület védelméről.

A tápegység jobb oldalán nincs semmi érdekes, a bal oldalon azonban már izgalmasabb a helyzet, itt ugyanis a tápegység diagnosztizálásához szükséges USB csatlakozót, valamint egy túlterhelés esetén használandó "Reset" gombot találunk.

A tápegységhez tartozó akkumulátor a gyártó állítása szerint egyszerűen és gyorsan cserélhető, ami részben igaz is. A hátlapi műanyag ajtót két darab csavar tartja a helyén, ha ezeket eltávolítottuk, az ajtó kicsúsztatásával elénk tárul a tápegység. A tápegységre rögzített pozitív és negatív kábel sarui első alkalommal nagyon-nagyon nehezen távolíthatóak el, ezen ne lepődjünk meg. Ennél egy picit nagyobb baj, hogy egy esetleges akkumulátor-csere után a saruk kicsit kitágulnak, így lötyögnek az akkumulátor érintkezőin. Ezt orvosolhatjuk, ha csatlakoztatás előtt egy kombinált fogóval kicsit összenyomjuk őket, azaz lapítunk rajtuk. Maga az akkumulátor egyébként egy 12 voltos, 7,2 amperórás példány, ami az RBP0083 típusjelzést viseli. Áramkimaradás esetén mindössze 4 ezredmásodperc kell ahhoz, hogy a szünetmentes tápegység akkumulátoros üzemmódra váltson.

A 420 watt, illetve 700 VA terhelhetőségű szünetmentes tápegység a gyártó állítása szerint sokkal hatékonyabb, mint az átlagos konkurensek, ugyanis a GreenPower UPS technológiát használja, amivel akár 75%-nyi fogyasztást is képes megtakarítani – a tradicionális modellekhez képest.

A GreenPower UPS és a normál technológia

Hogy ez mit jelent? Gyakorlatilag azt, hogy a szünetmentes tápegységben található transzformátor csak akkor kapcsol be, amennyiben áramszünetre kerül sor, nem úgy, mint a hagyományos modellek, amelyeknél folyamatosan működik a trafó, ami extra fogyasztással és extra hőtermeléssel jár. A CyberPower szakemberei szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert egy szünetmentes tápegység üzemideje túlnyomó többségében, vagyis mintegy 88%-ában tétlenül működik, ugyanis az elektromos hálózat többnyire hiba nélkül üzemel. Ha ebben a 88%-nyi üzemidőben nem "ketyeg" feleslegesen a transzformátor, az jelentős energiamegtakarítást eredményezhet – ami végső soron igaz is, nem csak marketinges blöff.

Ezt a szünetmentes tápegység teljes áramtalanítása mellett ellenőriztük is: töltött akkumulátor melletti hosszas működés után szétszedtük a terméket, a transzformátor pedig jéghideg volt. Ezzel szemben akkumulátortöltést követően szétszedve már tűz forró volt a transzformátor – de annyira, hogy szinte alig lehetett hozzáérni.

Az LCD kijelző

A CyberPower terméke egy kicsi, de hasznos kijelzővel érkezik, ami sok-sok fontos információ megjelenítésére képes. Egyrészt nyomon követhető az aktuális bemenő hálózati feszültség értéke, de a kimenő hálózati feszültség értékét, a terhelés százalékos értékét és az aktuális akkumulátor-kapacitást is figyelemmel kísérhetjük.

Az említett funkciókat a Display gomb megnyomásával lehet elérni, ha pedig hosszabb időre nyomva tartjuk ezt a gombot, letilthatjuk a tápegység hangjelzés alapú értesítéseit is. Hasznos dolog, ha már unjuk, hogy áramkimaradás alkalmával folyamatosan csipog a szerkezet, az utolsó egy percben pedig másodpercenként kapunk egy hangjelzést, ami már tényleg sok lehet, ha 20 perce hallgatjuk a "koncertet".

A szoftver

A szoftver

A BR700ELCD modell mellé egy PowerPanel Personal Edition nevű szoftver jár, amelynek legfrissebb változatát a gyártó hivatalos weboldaláról lehet letölteni. Az alkalmazás nem csak Windowsra, hanem Linuxra és macOS-re is elérhető, felhasználói kezelőfelülete pedig letisztult, egyszerű, könnyen áttekinthető, mégis sokoldalú. Apró hiányosság, hogy a szoftverből nincs magyar nyelvű kiadás, ami egyes esetekben problémát jelenthet, viszont kezelése annyira egyszerű, annyira egyértelmű, hogy nyelvtudás nélkül is kibogarászható a lényeg.

Az alkalmazás Windows 10 alatt alap esetben nem engedi a beállítások megváltoztatását, így rendszergazdaként kell futtatni – ekkor már nem szürkék a menük. A főoldalon, a Monitor menüben látszik, hogy akkumulátorról vagy elektromos hálózatról megy-e a rendszer, de az akkumulátor kapacitását és a becsült akkumulátoros üzemidőt is megtekinthetjük itt. Utóbbival kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy egy picit optimista, így a becsült és a tényleges akkumulátoros üzemidő között olykor-olykor komolyabb különbség is kialakulhat. Ha biztosra akarunk menni, érdemes először egy tesztet futtatni, amelynek során lemérjük, az adott rendszert valójában meddig bírja akkumulátorról üzemeltetni a termék, innentől már jobban lehet saccolni, ha például konfiguráció-bővítésre kerül sor. A főoldalon egyébként az aktuális UPS terhelés is látható, ami nem csak a valós terhelést mutatja meg, hanem azt is, hogy a 420 wattos terhelhetőségnek nagyjából hány százalékát aknázzuk ki.

A Summary fülön megtekinthető, mennyi ideig volt áramkimaradás, túlfeszültség vagy túl alacsony feszültség, igaz, itt heti, havi, negyedéves és féléves összesítés látható, részletesebb bontás nincs. Egy kicsit lejjebb az is látszik, be kellett-e avatkozni a hálózati feszültség alakulásába (Buck/Boost).

A Configure menü meglehetősen érdekes, hiszen itt a Schedule fülön megadhatjuk, heti bontásban, hogy mely napokon mikor kapcsoljon be és ki a tápegység, így csak akkor működik majd, amikor feltétlenül muszáj. A Notification menüpontban a szoftver értesítéseit engedélyezhetjük vagy tilthatjuk le, de a tápegységbe épített hangszóró engedélyezésére és letiltására is van lehetőség.

A Runtime opciónál az adható meg, hogy áramszünet esetén mi történjen. Az első opció addig engedi működni a rendszert, amíg az akkumulátor töltöttsége el nem éri beállított határértéket – ez 5 vagy 8 perc –, vagyis ha már csak ennyi percnyi működésre képes a tápegység, akkor megindul a hibernációs folyamat. A Preserve Battery Power opciónál már nem a hátralévő idő, hanem az akkumulátoros módban eltöltött üzemidőt veszi alapul a rendszer: ha a beállított időkorlát letelik, elindul a hibernálás, így maradhat tartalék, ami később tetszés szerint felhasználható, ha esetleg hosszabb áramszünetre kell berendezkedni.

A Voltage fülön beállítható a nominális, azaz névleges hálózati feszültség értéke. A szünetmentes tápegység beavatkozik, ha a feszültség 165 volt alá, vagy éppen 290 volt fölé emelkedik – ekkor bekapcsol az inverter, azaz akkumulátoros üzemmódba vált a termék, hogy biztosítsa az eszközök zavartalan működését és szükség szerint elvégezhető legyen szabályos leállításuk is. A kimeneti feszültséget egyébként az AVR funkció kondicionálja, illetve stabilizálja, így a szünetmentes tápegységre csatlakozó eszközök biztonságosan működhetnek. Az említett feszültséghatárok módosítására sajnos nem ad lehetőséget a szoftver, legalábbis az általunk tesztelt 1.6.2-es változatban még ez volt a helyzet.

Az utolsó menüpontban a Self-Test opciót találjuk, amivel elvégezhető a szünetmentes tápegység önellenőrzése. Ha az inverterrel vagy az akkumulátorral baj van, a teszt során fény derül rá. Sajnos az önellenőrzés nem ütemezhető, azaz nem adható meg, milyen időközönként fusson le automatikusan a teszt – néhány gyártó modelljeinél ilyesmire is van lehetőség, ami nagyon hasznos tud lenni.

A PowerPanel Personal Edition szoftver PC esetén jöhet jól, de a szünetmentes tápegység hálózati adattárolóval is képes együttműködni. Döntés előtt persze erről érdemes megbizonyosodni – a nagyobb NAS gyártók weboldalán a HDD kompatibilitás mellett a külső eszközökkel való kompatibilitással kapcsolatban is információhoz juthatunk.

Persze, ha NAS-ra kapcsolódik a szünetmentes tápegység, akkor külön szoftverre is szükség van ahhoz, hogy a NAS beállításai alapján a PC is időben kikapcsolhasson – erre remek ingyenes alternatíva a WinNUT, amit könnyű konfigurálni. Korábbi tesztünkben már részletesen le is írtuk, hogyan lehet beállítani, így erre most külön nem térünk ki.

Tapasztalatok és mérések

Beüzemelés

A szünetmentes tápegység beüzemelése gyerekjáték: csak csatlakoztatni kell a helyi elektromos hálózathoz, majd a meglévő telefonkábelt az "IN" aljzathoz, a mellékelt kábelt pedig a telefonhoz vagy a DSL modemhez kell kapcsolni. Az USB port használata opcionális, PC-s felügyelet nélkül is tökéletesen működni fog a termék, igaz, ekkor egy-egy áramszünet alkalmával egészen 0%-ig fog merülni az akkumulátor, hisz nem lesz szoftveres korlátozás.

A termék zárt ólom-savas akkumulátort tartalmaz, az első néhány akkumulátortöltés alkalmával pedig elég kellemetlen szagot áraszt a rendszer, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. A harmadik töltésnél már nem volt ilyen probléma, így az első 1-2 töltést érdemes jól szellőző helyen elvégezni.

A végére egy furcsa tapasztalatról is be kell számolnunk. A hozzánk érkező tesztpéldány kijelzőjén ferdén felhelyezett fólia volt, amit a fotózás erejéig levettünk, majd normál helyzetben visszaragasztottunk. A fóliát a kijelző felső részére simítva meglepetés következett: a kijelző felső éle meglazult és a ház belseje felé mozdult el, innentől pedig érintés hatására benyomhatóvá vált a kijelző. Ekkor javító szándékkal a tápegység szétszedése mellett döntöttünk, hogy visszapattintsuk a kijelzőt a helyére, ám az a jelek szerint ragasztva volt, így a ragasztó engedhetett el. A ragasztás már körülményesebb munka, hiszen nagyon szét kell szedni miatta a terméket: ki kell venni a traszformátort, az alaplapot, majd le kell csatlakoztatni egy csomó kábelt, ami nem is baj, de innentől további szerelési feladatok is várnak ránk – úgyhogy "jobb a békesség" alapon inkább kihagytuk a mókát. Ez a példány alighanem teszttermék mivolta miatt "viselkedett így", de ettől függetlenül érdemes óvatosan bánni a kijelzővel.

Az első akkumulátortöltést egyébként érdemes legalább 12-16 órára nyújtani, mielőtt terhelnénk a rendszert. A gyártó 8 órás tipikus akkumulátortöltési időről tesz említést a hivatalos weboldalon, de tapasztalatunk szerint a teljesen lemerült akkumulátor már alig 4 óra alatt is képes újra feltöltődni.

Előkészületek

Annak érdekében, hogy biztosan legyen elég ideje az elektronikának gatyába rázni az akkumulátort, minden egyes mérés előtt 12 órányi nyugalmi időt hagytunk a rendszernek, így maximálisan "tettre készen" várhatta a megmérettetést. A méréseket minden esetben kétszer végeztük el, majd az így kapott eredményeket átlagoltuk.

A szünetmentes tápegység fogyasztása

Mielőtt még lerántanánk a leplet a tartási időkről, feltétlenül érdemes kitérni arra is, mennyit fogyaszt maga a termék üresjáratban, USB-s eszköz töltésekor, illetve akkumulátortöltés alkalmával.

A termék kikapcsol állapotban 2,1 wattot kér, míg bekapcsolt állapotban, teljesen feltöltött akkumulátor mellett 2,7 wattot fogyaszt. Ez a korábban tesztelt APC modellhez képest, amely egy szinuszos típusú, hasonló terhelhetőségű modell, mindenképpen előrelépés, hiszen az a tápegység még 11 wattot kért üresjáratban.

Amennyiben az USB 2.0-s porton keresztül USB-s eszköz akkumulátorának töltésébe kezdünk, a fogyasztás 7,1 wattra, illetve 9 wattra ugrik – előbbi 0,62 amperes, utóbbi 0,92 amperes USB portról felvett áramerősség esetén érvényes. Maga a port maximum 1 amperes töltőáramot biztosíthat, kikapcsolt UPS-nél persze inaktív.

Amennyiben az akkumulátor lemerül, a töltés során 15 wattos fogyasztás mértünk a folyamat vége felé, míg teljesen lemerült akkumulátor esetén a 90% körüli töltöttségi szint eléréséig 23 wattos fogyasztás mutatkozott.

Tartási idő

A CyberPower BR700ELCD akkumulátoros tartási idejét többféle teszttel is vizsgáltuk, amelyek során arra voltunk kíváncsiak, milyen hosszú üzemidő nyerhető különböző terhelésformák esetén. Noha a tesztek eltérőek voltak, a mérések előtt mindig ugyanúgy jártunk el: a szünetmentes tápegységnek 12 órája volt az akkumulátor teljes feltöltésére, valamint kondicionálására, majd az üzemkész szerkezetre rászabadítottuk az adott terhelésformát. Az eredmények két mérés átlagai – azért nem több, mert egy-egy teljes töltési ciklus hosszú ideig tart. A gyártó adatai szerint 90 wattos terhelés mellett 28 percet, 60 wattos terhelés mellett pedig 47 percet üzemelhet akkumulátorról a rendszer.

A teszt kellékei

PC-s mérések

•AMD Trinity A10-5800K alapú PC

(8 GB RAM, 120 GB SSD, 1 TB HDD, Enermax Modu87+ 500 wattos tápegység)

•Dell U2212HM monitor

Először egy 330 wattos halogén reflektort üzemeltetett 3 perc 37 másodpercig a termék (ez az egyenletes fogyasztás miatt választottuk), viszont ekkor nem tudott beleszólni a működésbe a PC-s szoftver, ugyanis a szünetmentes tápegység nem csatlakozott PC-hez. A teszt ebben az esetben végső lemerülésig tartott, de előtte kíváncsiságból megnéztük, ekkora terhelésnél milyen üzemidőt becsül a szoftver: kereken 5 percet. Majd miután ezt megtudtuk, le is választottuk az USB kábelt.

PC-s üzemnél egyébként beállítástól függően legalább 5 percnyi tartalék marad még a rendszerben, mielőtt megkezdődik a hibernálás. Mi egyébként pont 5 percre állítottuk a tartalék időt, mert az a legkisebb érték, amit engedélyez a szoftver, a teljes lemerülést nem hagyja.

A PC-s teszteknél első körben egy Prime95-öt futtató AMD Trinity alapú PC-t vetettünk be, amely 160 wattos fogyasztás mellett dolgozott. A rendszert 8 perc 33 másodperc után hibernálta a gyári szoftver.

A második PC-s tesztnél már üresjáratban dolgozott az AMD A10-5800K-s APU egység köré épülő rendszer, így 68 wattot fogyasztott, egy 21,5 hüvelykes képátlójú DELL LCD monitorral együtt. A végeredmény közel fél óra lett, ami már elég jó, de ez a windowsos szoftver normál üzemmódban mutatott 39 perces becsléséhez képest kicsit kevesebb. A valós felhasználás persze valahol félúton lehet a kettő között, hiszen egy PC normál esetben alacsony vagy közepes terhelés mellett fut. A lényeg, hogy még így is bőven elég időnk lehet ahhoz, hogy befejezzük amit épp csináltunk és készítsünk egy mentést. Ha pedig az adott térségben sokszor fordul elő, hogy csak 1-2 másodpercre megy el az áram, akkor azt a szünetmentes tápegység mellett észre sem fogjuk venni. Hosszabb áramszünet alkalmával a csipogás úgyis tájékoztat – ezt pedig fejhallgatót viselve, zenét hallgatva is remekül lehet majd hallani.

Érdekesség egyébként, hogy teljesen feltöltött akkumulátor esetén, külön fogyasztók nélkül 120 perces üzemidőt ír ki a szoftver és az LCD kijelző is, de ez az időkeret terhelés hatására, a terhelés növekedésével egyre meredekebben csökkenni kezd.

Verdikt

Verdikt

A CyberPower kvázi szinuszos line-interaktív szünetmentes tápegysége árához mérten nem teljesített rosszul, hiszen a termék 30 000 forint körüli összegért vásárolható meg, átlagfelhasználók számára pedig bőven elegendő lehet, amit nyújt.

A mellékelt szoftver kezelése egyszerű, működése megbízható, funkcionalitása pedig tökéletesen elég. Piros pontot érdemel az időzített ki- és bekapcsolhatóság, valamint az is, hogy a Display gomb nyomva tartása esetén elhallgattatható a hang alapú jelzés. A kábelmenedzsmentet segítő kis műanyag keret szintén hasznos figyelmesség, hiszen könnyebben kordában tarthatóak vele a kábelek.

Negatívum volt, hogy a kijelző előtt lévő plexilap egy enyhe nyomás hatására – mikor a kijelzővédő-fóliát visszasimítottuk – levált a házról, így felső mentén benyomhatóvá vált, érintésre mozgott. A szétszedés alkalmával kiderült, hogy alighanem a ragasztó engedett el, ami egy többek által használt tesztterméknél még elmegy, de valószínűleg a bolti változatok is ragasztósak. Apró hiányosság az is, hogy a tápegység alján, a kör alakú lábak belsejében nincs sem gumikorong, sem szivacskorong, így a tápegység "műanyagon áll". Filléres dolog lenne orvosolni a hibát, viszont a felhasználói élményt jelentősen javítaná.

Tartási idő terén elég, amit a termék kínál, igaz, az üzemidő-becslő rutin egy picit túlságosan is optimista, így érdemes legalább egy tesztet végezni, miután beüzemeltük a terméket és akkumulátorát is teljesen feltöltöttük, így legalább nem ér kellemetlen meglepetés.

Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy mivel kvázi szinuszos inverterrel működő szünetmentes tápegységről van szó, villanymotorokhoz nem érdemes használni, így kazánok keringető szivattyújához sem passzol. Ezeknél a rendszereknél akkumulátoros üzemmódban hangosabb lehet a motor és jobban is melegedhet, hosszabb távon pedig károsodhat, így nem érdemes kísérletezni. Szintén nem lehet hajsütő-vasat, hajszárítót, elektromos vízmelegítőt vagy lézernyomtatót üzemeltetni a termékről, ezek ugyanis magas fogyasztás mellett dolgoznak, így túlterhelik a rendszert (ha azonban csak nagyobb fogyasztású PC-nk van, akkor van egy jó hírünk, a most tesztelt termék a ledes család legkisebb tagja, vannak nagyobbak is).

Összességében az árához mérten CyberPower BR700ELCD szerintünk jól vizsgázott, így megérdemli, hogy ajánlott vétellé nyilvánítsuk.

A terméket az ABC Data bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói weboldal

iPon webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward