Szünetelteti a tevékenységeit a ZTE

A ZTE nehéz döntés meghozására kényszerült. A vállalat minden szektorban beszünteti a termékeinek értékesítését.

Szünetelteti a tevékenységeit a ZTE

A ZTE-re kereskedelmi embargót szabott ki az Egyesült Államok áprilisban, miután a kínai vállalat többször is vétett a törvény ellen, majd ahhoz az egyezséghez sem tartotta magát, amit az amerikai hatóságokkal, a szabályszegések megállapítását követően kötött. A döntésbe hamar beleroppant a vállalat.

Hogyan került ebbe a helyzetbe a vállalat?A ZTE az egyértelmű tiltások ellenére Észak-Koreának és Iránnak is szállított távközlési eszközöket 2010 környékén. Miután ez bizonyítást nyert, az Egyesült Államokban 1,2 milliárd dolláros bírságot kapott a vállalat. Ezt a hatalmas összeget végül nem kellett befizetnie a vállalatnak, kb. 900 millió dollárra csökkent a büntetés. Az elengedett 300 millió dollárért „cserébe” viszont vállalta a ZTE, hogy megválik azoktól a vezetőktől, akik tudtak a tiltott kereskedelemről, és csökkentik azoknak az alkalmazottaknak a bónuszát, akik érintettek voltak valamilyen szinten az ügyben. Ez utóbbi ponthoz nem tartotta magát a ZTE, és ennek eredményeként az amerikai döntéshozók úgy határoztak, hogy eltiltják a kínai alakulatot mindennemű Egyesült Államokból beszerzett terméktől hét évre.

A ZTE korábbi információnk szerint a nagyjából 25-30 százalékban alkalmazott a készülékeiben amerikai gyártmányú alkotóelemeket, ami igen jelentős arány. Szinte borítékolható volt, hogy a kereskedelmi embargó életbelépését követően a vállalat nem tudja majd előállítani a termékeit. Az ilyen gyors leállás viszont nem volt benne a levegőben, hiszen a múlt héten még arról lehetett híreket hallani, hogy a ZTE megegyezett a MediaTekkel a Qualcomm miatt kieső igényeinek a fedezéséről. A napokban azonban már több kínai munkavállaló is arról számolt be, hogy be kell ugyan járni a vállalathoz, de már szinte semmilyen tevékenységet nem végeznek. Most pedig a ZTE Corporation hivatalosan is bejelentette, hogy leállítja a kereskedelmi tevékenységét.

Sokan egyébként úgy gondolják, hogy a szokatlanul kemény büntetés nem racionális érvek mentén, hanem politikai alapon született meg. Tudniillik a ZTE és az Egyesült Államok kormánya több fronton is vívott egymással az elmúlt években. A ZTE mobiljainak kitiltása az USA-ból már hosszú ideje téma, és ebben egy másik kínai a vállalat, a Huawei is érintett.

Galéria megnyitása

Mit jelent a ZTE mostani döntése, és milyen hatásai lehetnek a lépésnek? A kereskedelmi aktivitás leállítása azt jelenti, hogy senkinek nem szállít eszközöket a vállalat. Ennek következtében a szerződött partnerek nehéz helyzetben találhatják magukat. A ZTE kapcsán főleg az okostelefonok szegmense juthat eszébe a legtöbb embernek, hiszen olyan formán találkoznak leginkább a vállalat márkajelzésével leginkább, de valójában a távközlési infrastruktúrákkal kapcsolat terület az, ahol a ZTE ott van az élvonalban.

Az okostelefonok piacán igazából nem jelentene túl nagy problémát, ha lekerülnek a cég termékei a polcokról, hiszen a vásárlók sok más gyártó készülékei közül válogathatnak. Bár a ZTE mobiljai általában elfogadható ár-érték arányt biztosítottak, igazából nem voltak olyan konstrukciók az elmúlt időszakban, amik pótolhatatlanul jó vételnek bizonyultak volna. Szóval a mobilpiac különösebb megrázkódtatás nélkül mehetne tovább a ZTE nélkül is. A távközlési iparágról viszont már egyáltalán nem mondható el ugyanez. A ZTE Corporation világszerte rengeteg partnernek (pl. szolgáltatók tömegének) szállított mostanáig hálózati eszközöket. A büntetést követően a cég ebben a szegmensben sem tudja ugyanúgy vinni a fejlesztéseit, mint korábban. A ZTE döntése okán most szorult helyzetbe kerülhetnek, akik tőle vásárolták a berendezéseiket. Persze lehet cserélni az infrastruktúrák elemeit, és más vállalatok eszközeivel is dolgozhatnak a cégek, de sok esetben ez egyáltalán nem megy egyszerűen. A kínaiak egyebek mellett Magyarországon is nagyon sok vállalattal dolgoznak/dolgoztak együtt. Azt nehéz most még megmondani, hogy ezek a partnerek merre tudnak tovább indulni.

Remélhetőleg az Egyesült Államok nem nézi majd tétlenül, ahogy a ZTE Corporation lehúzza a rolót, ugyanis az nagyon sok amerikai vállalatnak is jelentős károkat okozhatna. Az sem zártható ki, hogy a távközlési cég mostani lépése stratégiai jellegű. A vállalat hivatalos közleménye nem végleges döntésről beszél. Valószínű, hogy a vállalat így szeretné azt elérni, hogy a bíróság visszavonja a korábbi döntését, és új egyeztetések kezdődjenek az ügyben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward