Shop menü

SZOLIDARITÁS A ROCKSTARRAL - FEJLESZTŐK OSZTANAK MEG FEJLESZTÉS KÖZBENI VIDEÓKAT

Ezzel próbálják meg felhívni a figyelmet arra, hogy fejlesztés közben a játékok nem úgy néznek ki, mint végleges formában.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Szolidaritás a Rockstarral - fejlesztők osztanak meg fejlesztés közbeni videókat

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy történelmi szivárgás keretében számos videó került ki a még fejlesztés alatt álló Grand Theft Auto 6-ról. A felvételek egy pre-alfa verzióból származnak, és két évnél is öregebbek, azonban ez az internet népét nem akadályozta meg abban, hogy már ezek alapján leírják a játékot, és eldöntsék, hogy bizony nem fog jól kinézni.

Az olajat a tűzre egy twitteres felhasználó öntötte, aki a következőt írta: "Ha tudnátok, hogyan is megy a játékfejlesztés, akkor tudnátok, hogy a grafika az elsők között készül el. Ez a játék már négy éve tervezés és fejlesztés alatt áll. Amit most láttok, az szinte biztosan az is lesz, amit végül megkapunk. A következő évben már csak programozás és debuggolás van hátra. Mindegyik háttérmunka. Meglehetősen rosszul néz ki..."

Ezt a bejegyzést alaposan felkapta a Twitter és a fejlesztői közösség, miután az Insomniactól a Ratchet and Clank: Rift Apart grafikusa, Xavier Coelho válaszolt rá, közölvén, hogy a bejegyzés nagyon jó példa arra, amikor valaki nagyon magabiztosan ír olyasmiről, amiről fogalma sincs:

Innentől kezdve pedig megindult az áradat, és több fejlesztő is megosztott videókat a játékaik fejlesztésének korai szakaszából. A Remedy például meglehetősen cinikusan "befejezett grafika" utóirattal töltött fel egy felvételt, hozzátéve, hogy ha tényleg a grafika az, amit az elsők között fejeznek be, akkor a Control mégis hogy nyert számos díjat a grafikájáért?

Az Uncharted 4 egyik vezető dizájnere, Kurt Margenau egy olyan videót osztott meg, hogyan fejlődött a játék látványos autós üldözős jelenete a kezdeti állapotoktól fogva. Szintén nem mondhatjuk, hogy a grafikát éppen az elsők között fejezték volna be:

Maradva a Naughty Dognál, a The Last of Us sem éppen úgy nézett ki a korai állapotban, mint ahogy megismertük:

Az Immortality direktora, Sam Barlow azt írta, hogy a játékuk a fejlesztés első két évében úgy nézett ki, mint ahogy a baloldali képen látszik, ekkor még ugyanis a mesterséges intelligenciát és a harcrendszert szerették volna belőni:

A Horizon: Zero Dawn esetében nem csak arra hívták fel a figyelmet, hogy a grafika nagyon sokáig nem végleges, de jelen esetben még arra is, hogy egy jó ideig a stúdió korábbi játékából, a Killzone: Shadow Fallból használtak grafikai elemeket, például a puskát:

De előkerült példaként a Destiny:

Végül pedig nem maradhat el a God of War sem, mint remek példa arra, hogy a játékfejlesztés során nagyon sokáig egyáltalán nem a grafika véglegesítése a legfontosabb prioritás:

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére