Shop menü

SZÍNTISZTA RETRÓ LETT A NIKON ÚJ, MILLIÓS MILC-E

A Nikon Z f úgy néz ki, mintha legalább 40 éves lenne, de a legújabb fejlesztéseket foglalja magában, mivel a színfalak mögött a Z6 II alapjaira lehet bukkanni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Színtiszta retró lett a Nikon új, milliós MILC-e

Az elmúlt években számos olyan fényképező jelent meg, ami a múltat próbálja megidézni a külsejét tekintve, és az új Z f ezen a fronton egy tökéletesen végrehajtott házi feladat. Egy avatatlan sem egészen biztos, hogy nem tudná időben elhelyezni az újdonságot, még akkor sem, ha rajta van a KIT-ben hozzá járó optika, mert az is egy az egyben hozza a 70-es, 80-as éveket.

A vállalat elmondta, hogy a cél a legendás és sokak számára emlékezetes Nikon FM2 megidézése volt, a Nikon Z f pedig tényleg megdöbbentő hasonlóságot mutat a 40 éves fényképezőgéppel. Persze egy teljesen modern 24,5 megapixeles szenzor található benne, ami full frame formátumú, szóval meglehetősen nagyra nőtt. Mivel a felbontása nem túlzó, így a pixelek nagyok, jó lesz a fényérzékenysége, ezáltal különösen jól teljesíthet rossz fényviszonyoknál. az ISO értéket 100 és 64 000 között lehet variálni.

Galéria megnyitása

A szerkezet azoknak is kedvezni fog, akik a képi világot tekintve is szeretnék kicsit megélni a retrót. Az újdonság egy pillanat alatt átállítható monokróm módra, és ebből többfélét is biztosít a felhasználóknak. Ráadásul dedikált kapcsolóval lehet erre átállni fotózás közben – itt szinte minden elérhető fizikai gombokkal. A kezelőszervek sárgarézből vannak, és a Nikon leírása alapján itt igazából az a cél, hogy idővel szépen megkopjon a gép. „A precíziósan maratott sárgaréz mechanikus vezérlőtárcsák fekete fényezése az idő múlásával szép, patinás megjelenésre tesz szert. Minél többet használja a Z f-et, az annál egyedibb lesz.” – olvasható a leírásban.

Galéria megnyitása

A Z-bajonettes gép megkapta az EXPEED 7 feldolgozó egységet, ami a Z 8 és Z 9 fényképezőkben már bizonyított, itt pedig lazán helytáll majd. Ez a lapka már mélytanulásos algoritmusokat is képes alkalmazni a fényképezés, videózás során. Kapott a Nikon Z f egy gépen belüli képstabilizátort, a vállalat egy olyan VR rendszert használ, ami öttengelyes csillapításra képes, és még minimális fénynél is elfogadható képek készítését teszi lehetővé kézben fogott gép esetén. Elvileg a világon elsőként itt már van fókuszpont stabilizálás is, ami azt jelenti, hogy az AF rendszer direkt úgy stabilizálja a képet, hogy a kívánt ponton maradjon a kép mozdulatlan.

Galéria megnyitása

A fejlett automatikus fókusz még olyankor is dolgozni fog, amikor egyébként elvileg nem kellene neki. Manuális beállításban is használható a témafelismerés opciója, és képes arra ráállni egy pillanat alatt, amit az ember szeretne megörökíteni. Így több figyelem szentelhető a kompozícióra. Tárgyakat, állatokat (madarakat), arcokat és szemet is fel tud ismerni. 299 AF pontot használ a Nikon Z f, ezekkel fedi le a szenzor teljes felületét és -10 Fé-ig pontosan teszi a dolgát, szóval egészen sötétben is lehet rá számítani.

Galéria megnyitása

Mostanában nagyon sokan videóznak, a MILC-ek jelentős részét is erre vásárolják, éppen ezért a Nikon kiemelte, hogy a Z f képes natív 10 bites felvételeket készíteni H.265 formátumot használva 4K Ultra HD minőségben, de 6K képről letömörítve a videót, hogy a felvételek még jobb minőségűek legyenek. A 4K60 minőségben (8 bit, H.265) zajló videózás nem lehet vég nélküli, 125 percet bír a kamera pihenés nélkül. Lassított videózásra is van itt mód, noha csak 120 FPS-sel, szóval a negyedére lassítható egy-egy jelenet.

Galéria megnyitása

Brutális részletességet is el lehet érni az új képponteltolás funkcióval, ami számos lehetőséget nyújt. Akár ultranagy felbontású, 96 MPixeles RAW is alkotható ezáltal, de zajszűrésre is tudja a gép használni az opciót, minden helyzetben legalább 8, de akár 32 kép készülhet, és ezeket dolgozza össze pillanatok alatt a Nikon Z f. A váz magnézium és időjárásálló szigeteléssel rendelkezik. A jobb fogásért lehet majd hozzá kapni markolat rátétet.

Galéria megnyitása

SD és érdekes módon microSD kártya is mehet közvetlenül a Nikon Z f-be. Támogatott a villámgyors UHS-II kártyák használata is. Ha két kártya van a gépben, akkor például a sorozatképek készítése során hamarabb lezajlik majd a mentés. Apropó sorozatkép, erről a Nikon annyira nem beszélt, de megtudhattuk, hogy 7,8 kép/mp készülhet normál sorozatkép esetén (RAW+JPG), 14 kép/mp érhető el kiterjesztett módban (JPG), és 30 kép/mp nagy sebességű beállításon.

Galéria megnyitása

Van Bluetooth és Wi-Fi támogatás, lehet mobilról vezérelni a fényképezőt, az Android és az iOS kompatibilitás is adott. Nagyon retró a Nikon Z f, és behajtva a képernyője olyan, mintha a filmet takaró kis ajtó lenne, de persze nem erről van szó. Ki lehet hajtani a képernyőt, elforgatható és nyitott állapotban is be lehet fordítani, hogy mindig szem előtt legyen. Persze érintésérzékeny annak ellenére, hogy a sima fotós funkciók és még sok egyéb dolog is elérhető itt gombokkal. A kereső is elektronikus, hiszen MILC-ről van szó, nincs tükör a vázban. egy 3,68 millió pixeles OLED kereső található itt.

Galéria megnyitása

Mivel ez attól függetlenül, hogy egy remek fényképező, mégis inkább egy divatos termék, így több színben lehet majd hozzájutni. A Nikon Z f választható lesz a teljesen fekete mellett kék, barna, bordó, narancssárga, zöld és szürke változatban is. Nagyon széles a kínálat, de az árnyalatok minden esetben elég sötétek lettek. Nagyon masszív az fényképezőgép, 710 grammot nyom, ami persze itt nem csoda, miután még vörösrezet is használtak a tervezők benne. Egy töltéssel és folyamatos használatban 360-380 felvétel készíthető.

Galéria megnyitása

A Nikon Z f váz nettó 2000 dolláros áron kerül a boltokba az Egyesült Államokban, és már azt is lehet tudni, hogy itthon mennyibe fog kerülni. A termék 1 millió 70 ezer forintot kóstál majd, és az előrendeléseket már most rögzíti a vállalat. Aki a 40 mm-es fix objektívvel venné meg az eszközt, az 1,184 milliós árral számoljon, aki pedig már a 20-70mm-es optikára szavaz, még nagyobbra nyithatja a tárcáját, az ugyanis 1 364 095 forintot kóstál.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére