Shop menü

SZINTETIKUS GYÉMÁNT ÉS ULTRATISZTA ÜVEG SEGÍTSÉGÉVEL MINDEN EDDIGINÉL GYORSABB CPU-K ÉS GPU-K KÉSZÜLHETNEK

Az új technológiák meglehetősen ígéretesek, kereskedelmi forgalomban történő alkalmazásukra azonban még egy picit várni kell.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Szintetikus gyémánt és ultratiszta üveg segítségével minden eddiginél gyorsabb CPU-k és GPU-k készülhetnek

A különböző modern chipek fejlesztése egyre drágább és nehezebb folyamat, amelynek során egyre nehezebb megoldani a hőmérséklet kordában tartását, már ami a megszokott módszereket és technológiákat illeti, éppen ezért több iparági szereplő is alternatív megoldásokkal kísérletezik. Az egyre komolyabb kihívások természetesen arra is hatással vannak, mekkora gyorsulások következnek be évről évre a processzorok és a grafikus processzorok szegmensében, a TDP keretek pedig lassan emelkednek, ami a megfelelő hűtés megvalósítását is nehezebbé és költségesebbé teheti. Az egyes gyártók és fejlesztők már egy ideje dolgoznak a kihívások leküzdésén, ennek eredményeként a nem is oly távoli jövőben olyan új technológiákat vethetnek be, mint amilyen az ultratiszta üveg, vagy éppen a mesterséges gyémánt. Ezekkel mind a processzorok, mind pedig a gamer videokártyák szegmense új lendületet kaphat, de ezzel egy időben egyéb területeken is kamatoztathatják majd az újításokban rejlő lehetőségeket.

A Wall Street Journal munkatársai éppen ezt a témakört járták körül a minap, amelynek során egyebek mellett az is szóba került, milyen megoldásokkal készül a fenti kihívásokra az Intel, illetve a Diamond Foundry – előbbi ultratiszta üveget vethet be a processzorok szubsztrátumaként, míg utóbbi a mesterséges gyémántból készített ostya mellett tette le a voksát.

A Diamond Foundry, ahogy az a vállalat nevében is benne van, a gyémántok felé indult el, lényegében mesterséges gyémántostyák létrehozásával próbálják leküzdeni a chipipar fejlődését egyre inkább korlátozó kihívásokat. A szilíciumlapkák köré épülő mikrochipekhez használható mesterséges gyémántostya a vállalat egyik illetékese, Matrin Roscheisen szerint igencsak ígéretes, ugyanis a laborban folyó tesztek igen komoly teljesítménynövekedést mutatnak a mesterséges gyémántra alapozó ostya alkalmazása mellett.

A tesztek folyamán egy hivatalosan meg nem nevezett felsőkategóriás Nvidia GPU-t vérteztek fel a technológiával, amelynek hatására a szóban forgó termék a normál állapothoz képest akár háromszor nagyobb teljesítményt is fel tudott mutatni. Ez nagyon impresszíven hangzik ugyan, de a konkrét teszteredményekkel és a tesztmódszerekkel kapcsolatban semmilyen információt nem osztottak meg, ami egészséges gyanakvásra ad okot. Amennyiben tényleg ígéretes a technológia, könnyen lehet, hogy a későbbiekben viszontláthatjuk a következő generációs CPU-k vagy GPU-k fedélzetén. A mesterséges gyémántból álló egykristályos ostya egyébként a hőelosztásra gyakorol pozitív hatást, azaz kitolja a hőkorlátot úgy, hogy a fentebb említett gyorsulás is elérhető általa.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben az Intel háza táján is zajlanak a fejlesztések, a gyártó tisztított üveget próbál bevetni a processzorlapkák hordozó rétegeként, azaz a klasszikus szubsztrátum helyett. A tisztított üvegből készített hordozóréteg várhatóan az aktuális évtized második felében juthat szerephez a konkrét, kereskedelmi forgalomban is kapható Intel termékek esetében. A ultratiszta üvegből készített hordozóréteg már nem a hűtésre gyakorol közvetlen pozitív hatást, hanem az energiahatékonyságra. Utóbbi persze a hőtermelést is befolyásolja, hiszen jobb energiahatékonyság mellett a hőtermelés is alacsonyabb lehet, de ez már más kérdés.

Galéria megnyitása

Az Intel technológiája az energiahatékonyság javítása mellett a lapkák közötti kommunikációra is pozitívan hat, vagyis összességében ígéretes fejlesztésnek tűnik. Az ultratiszta üvegből készített hordozóréteg a korábbi beszámolók szerint sokkal nagyobb összekötő-sűrűséget eredményez, mint a korábbi anyagok, vagyis ezen a téren akár tízszeres mértékű javulásra is van kilátás, valamint ezzel egy időben a minta-torzítás is 50%-kal alacsonyabb, ami precízebb, pontosabb, magasabb fókuszmélységű levilágítást eredményez, ami precízebb és pontosabb gyártást eredményez.

A fenti technológiák segítségével alighanem újabb mérföldkőhöz érkezhet a chipipar az elkövetkező évek folyamán, illetve az egyes lapkák teljesítménye is jelentősen növekedhet a jelenlegi szinthez képest, hála az újításoknak, amelyekről valószínűleg hallunk még az elkövetkező időszakban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére