Szintet léptek az Nvidia VR platformjai

Megérkezett a GameWorks VR SDK és a DesignWorks VR SDK 1.0-s kiadása, amelyek már Windows 10 támogatással is rendelkeznek.

Szintet léptek az Nvidia VR platformjai

Az Nvidia komoly lehetőségeket lát a virtuális valóságban (Virtual Reality), hisz újszerű felhasználói élményt kínál a legkülönfélébb területeken: például a tervezői munka során, sportközvetítések alkalmával a 360 fokos nézet jóvoltából, de játékokban, illetve a mindennapi teendők elvégzésekor is hasznos lehet. A vállalat emiatt nagy hangsúlyt fektet a VR támogatására mind hardveres, mind pedig szoftveres fronton. A VR kiszolgálása persze nehéz, meglehetősen komplex feladat, ami ráadásul nagyteljesítményű hardvert is igényel.

A kellő hardveres teljesítményt játékok és appok frontján a GeForce sorozatú videokártyák, üzleti alkalmazások frontján pedig a professzionális piacra szánt Quadro modellek biztosítják. Szoftver terén két új platformot tett elérhetővé a gyártó: az egyik a GameWorks VR SDK 1.0-s kiadása, ami a játékipart veszi célba, a másik pedig a DesignWorks VR SDK 1.0, ami már az üzleti alkalmazásokhoz passzol – itt főleg a különböző tervező szoftverekre kell gondolni.

A két új SDK akár 50%-kal is képes növelni a teljesítményt, hála a Multi-Res Shading technológiának. Ez az eljárás mindkét SDK alatt elérhető, lényege pedig az, hogy a képkocka egyes részeit eltérő felbontással tudja lerenderelni a rendszer, méghozzá olyan felbontás mellett, ami a legjobban passzol a headset által igényelt hajlított kép pixelsűrűségéhez.

Ehhez az adott képkockát több nézőpontra bontja a rendszer, amelyek közül a középső normál minőségben készül el, az őt körülvevő nyolc részt pedig választástól függően feleakkora vagy negyedakkora felbontással rendereli le. Az egész a Maxwell architektúra Multi-Projection képességére támaszkodik annak érdekében, hogy a kép renderelését egyetlen lépésben megvalósíthassa, ezzel pedig jelentős gyorsulásra lehet szert tenni.

Az Nvidia szerint a Multi-Res Shading segítségével akár 50%-os gyorsulás érhető el, méghozzá képminőség-romlás nélkül. Ez a technológia az Epic Games Unreal 4 motorjába rövidesen bekerül, de a többi játékfejlesztő vállalat is érdeklődik iránta

A Windows 10 támogatással is ellátott SDK-k legfontosabb tulajdonságait az alábbi felsorolás összegzi. Fontos megemlíteni, hogy a DesignWorks VR SDK gyakorlatilag a GameWorks VR SDK főbb komponenseire épül, csak ezeken felül számos olyan kiegészítést tartalmaz, amelyek a professzionális piac szereplőinek munkáját segítik.

GameWorks VR SDK 1.0 – Játék- és VR headset fejlesztőknek

•VR SLI: Több GPU munkába állításával jelentősen növelhető a sztereó renderelés teljesítménye, így az adott alkalmazás is gyorsulhat – az egyes szemekhez tartozó kép renderelése külön GPU-ra bízható.

•Context Priority: A fejlesztők számára lehetővé teszi a GPU feladatütemezésének kontrollálását, így olyan hatékony VR szolgáltatások támogatása valósítható meg, mint amilyen például az Asynchronous Time Warp. Utóbbinak köszönhetően csökkenthető a késleltetés és gyorsan módosítható a kép annak megfelelően, ahogy a játékos mozgatja a fejét, ehhez pedig új képkocka ismételt renderelésére sincs szükség.

•Direct Mode: Ez az üzemmód a VR headsetet viselhető monitorként kezeli és csak a VR alkalmazások számára teszi elérhetővé, nem úgy, mint egy tipikus Windows monitort, ez pedig sokkal jobb Plug and Play támogatás és kompatibilitás biztosítását teszi lehetővé.

•Front Buffer Rendering: Lehetővé teszi, hogy a GPU egyenesen a Front Bufferbe rendereljen, ezáltal csökkenthető a késleltetés.

DesignWorks VR SDK 1.0 – Professzionális VR alkalmazások készítőinek

•Warp and Blend: Új API-k, amelyek alkalmazás-független geometriai korrekciókra és intenzitás finomhangolásra adnak lehetőséget komplett asztalfelületeken keresztül, így gördülékeny VR Cave környezet hozható létre anélkül, hogy késleltetéstől kéne tartani.

•Synchronization: A szinkronizációs eljárásokkal megakadályozhatóak a képhibák és a képelcsúszásokból adódó kellemetlenségek, így hatékonyan készíthetőek kifejezetten nagy, több GPU-ra vagy fürtre támaszkodó asztalfelületek. Ennek megvalósításában számos hasznos technológia segít, mint például a Frame Lock, a Stereo Lock, a Swap Groups vagy éppen a Swap Barriers.

•GPU Affinity: Teljesítménynövekedést biztosít azáltal, hogy lehetővé teszi a grafikai és rendereléssel kapcsolatos feladatok elosztását a rendelkezésre álló GPU-k között.

•Direct for Video: VR és AR környezet kialakítását segítő technológia.

Az Nvidia két új fejlesztőkörnyezete, azaz a GameWorks VR SDK és a DesignWorks V SDK 1.0-s változata már elérhető a regisztrált fejlesztők számára: előbbi itt, utóbbi pedig itt található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward