Shop menü

SZÍNES E-KÖNYV OLVASÓKKAL RUKKOLT ELŐ A KOBO

Most először készített színes E Ink panelre képülő olvasókat a Kobo, és azonnal megadta ennek a módját, még tolltámogatás is van.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Színes e-könyv olvasókkal rukkolt elő a Kobo

A Rakuten leányvállalataként üzemelő Kobo a világ egyik legnagyobb e-book olvasókkal foglalkozó márkája, de érdekes módon egészen eddig nem kínált olyan modellt, ami színes panelt vonultatott fel. Ezúttal arról számolhatunk be, hogy a vállalkozás rögtön kettő olyan termékkel is előrukkolt, amikbe színes panel került.

A Kobo biztosra ment, és mind a kettő eszköz nevében feltüntette a Colour jelzőt, hogy a vásárlók pontosan tisztában legyenek azzal, hogy színes képernyőt kapnak. Az egyik készülék a Kobo Libra Colour névre hallgat, a másik pedig a Kobo Clara Colour nevet kapta. Az pedig közös bennük, hogy ugyanazt az E Ink Kaleido 3 technológiás képernyőt használják. Mindkét készüléknek létező Kobo Libra és Clara olvasók biztosítják az alapot, a lényeg itt a képernyő.

Galéria megnyitása

A Kobo Libra Colour 7 hüvelykes megjelenítőt vonultat fel, míg a Kobo Clara Colour egy kompaktabb termék lett 6 colos panellel. Mindkét terméknál 300 PPI-s pixelsűrűséget ad ki a felbontás; a kisebb eszköznél 1448 x 1072, a nagyobbnál pedig 1680 x 1264 pixelről beszélhetünk. De azt is hozzá kell tenni, hogy mikor színes képet jelenítenek meg, akkor az E Ink Kaleido technológia mellékhatásaként a pixelsűrűségük elfeleződik 150 PPI-re. A színeknek köszönhetően ezek a termékek érdekesek lehetnek például azoknak, akik sok képregényt fogyasztanak.

Galéria megnyitása

A szerkezetek megkapták a Kobo saját fejlesztésű ComfortLight PRO világítását, ami automatikusan szabályozza a fényerő mellett a színvilágot is, hogy minden esetben a lehető legjobb komfortról gondoskodjon a technológia nevéhez idomulva. Van direkt éjjeli mód is, ami megszűr minden káros kék fényt, és pont szemkímélő fényerőt nyújt. A felületük tükröződésmentes, így napsütésben is jól olvasható lesz a pároson minden tartalom.

Galéria megnyitása

A tervezők úgy építették fel ki a Kobo Libra Colourt, hogy az használható legyen érintőceruzával is, kellően pontos és jól reagál a felülete. Ezen még akár rajzolni is lehet majd, de inkább a jegyzetelés az elsődleges célja a tolltámogatásnak. A jegyzeteket, egyéb tartalmakat a felhasználók feltölthetik majd a Kobo Cloud felhőszolgáltatásra, de biztosított a Google Drive és még a Dropbox támogatás is. A jó olvashatóság érdekében a szövegek megjelenítését több mint 50 különböző módon lehet konfigurálni.

Galéria megnyitása

A szerkezetek egyaránt kétmagos, 2 GHz-es órajelen üzemelő rendszerchipet kaptak, viszont a tárhelyeik már eltérőek. 16 vagy 32 GB-os kapacitással lehet számolni, a Kobo Libra Colour nyújt több helyet a fájlok számára. Támogatják a készülékek a Bluetooth kapcsolódást és a 802.11 b/g/n/ac szabványoknak megfelelő, kétsávos Wi-Fi elérést is.

Eltérő formában öltöttek testet a szerkezetek, a Kobo Libra Colour aszimmetrikus kialakítású lett, a jobb oldalán megvastagított kerettel rendelkezik, ami a cég szerint így ergonomikus, mivel így jól meg lehet fogni az oldalán olvasás közben. A Libra Colourról elmondható az is, hogy fekete mellett fehér színben is meg lehet majd vásárolni, a Clara modellnél ilyen választási lehetőség már nincs, azt színes tokokkal dobhatják majd fel a tulajdonosok.

Galéria megnyitása

A Kobo Clara Colour jobban hordható és könnyebb, csak 174 grammot nyom a 160 x 112 x 9,2 milliméteres idomok mellett, míg a „testvére” 199,5 gramm tömegű és 161 x 144,6 x 8,3 mm-es vonalakkal határolt. Lényeges információ, hogy IP68 minősítéssel rendelkeznek a szerkezetek, és még túl is teljesítenek, mivel 2 méteren is kibírnak egy teljes órát gond nélkül. Nagyon jól bírják a vizet, bátran lehet őket használni fürdés közben vagy akár strandon is, és akkor sem lesz bejuk, ha véletlenül kint maradnak az esőben.

Galéria megnyitása

Az üzemidő nagyjából ugyanúgy alakul, 40-42 napig bírják majd egy töltéssel leállított kapcsolati lehetőségek és 30%-os fényerő mellett napi 30 perc olvasással. A kisebb eszközben egy 1500 mAh-s telep lapul, a nagyobb pedig egy 2050 milliamperórás kapacitású akkumulátorra lett bízva.

Galéria megnyitása

A Kobo Libra Colour ajánlott fogyasztói ára 220 dollárban lett meghatározva, és a tollat külön lehet hozzá megvásárolni meglehetősen drágán, 70 dollárért cserébe. A Clara Colour ehhez képest csak 150 dollárba fog kerülni, és ott nem kell plusz költségre sem számítani, miután az nem támogatja az érintőtoll használatát.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére