Színes E Ink kijelzővel szerelt okostelefon bukkant fel a CES-en

A Hisense alkotta meg azt a készüléket, ami valószínűleg sokaknak a fantáziáját beindítja.

Színes E Ink kijelzővel szerelt okostelefon bukkant fel a CES-en

Az E Ink megjelenítők teljesen máshogy viselkednek, mint az LCD vagy akár az OLED kijelzők, és elképesztően jó tulajdonságuk, hogy a fogyasztásuk nagyon alacsony lehet. Mivel egy mobilban a képernyő a leginkább energiaéhes, így jó ötletnek tűnhet E Ink panelt építeni mobilba. De vajon tényleg az?

A Hisense már régóta érdeklődik az E Ink panel mobilban való felhasználása iránt, a vállalat már készített is egy olyan eszközt, aminél ez megvalósult. A Hisense A5 egy monokróm E Ink kijelzőt foglalt keretbe. De a lehető legjobb élmény elérése érdekében a vállalat sok energiát fektetett abba, hogy ezt a dizájnt továbbgondolja. Ennek eredményeként a CES-en a cég idén kiállította az első színes E Ink panelet mobilját.

Egyelőre még nem egy teljesen kész termékről, hanem egy gyártás előtt álló megoldásról beszélhetünk. De már működik a masina, és a Hisense nem volt rest úgy kiállítani, hogy azt ki is lehessen próbálni Las Vegasban.

Galéria megnyitása

A színes E Ink panelt keretbe foglaló okostelefonra a vállalat úgy hivatkozik, mint „olvasó mobil”, ami talán azért van így, mert azt ők is érzik, hogy normál, napi használatra alkalmas okostelefont ezen az alapon, a mostani eljárásokkal még nem lehet készíteni. Az Android Police közelebbről is szemügyre vette az ismeretlen specifikációjú eszközt, és hamar kiderült, hogy bizony ez így egy erősen kompromisszumos megoldás.

A szaklap beszámolója szerint a színek megoldása egy dolog, de ez nem változtat azon, hogy a képfrissítés lassú az E Ink technológia mellett. És bizony olyan érzése lehet az embernek a készülék nyomkodása során, mintha egy diavetítést nézne. Plusz a felület sokszor szellemképességtől is szenved. Szóval nem elég, hogy lassan frissül a tartalom, a kitisztuláshoz még több időre van szükség.

Galéria megnyitása
Kamerával is rendelkezik a szerkezet, de annak is nagyon lassan frissült a képe, így megkérdőjelezhető a használhatósága

Azt pedig már a fotókon is lehet látni, hogy itt azért a színességet nem úgy kell érteni, hogy azt egy lapon lehet említeni az LCD-vel vagy az OLED-del. Nagyjából olyanok a színei a panelnek, mint a legelső színes mobiltelefonoknak a 2000-es években. Ahogy azt megtudhattuk, 4096 színárnyalat megjelenítésére képes az egység, és a saját világítás hiánya miatt fakó is a felülete.

Pozitívumként lényegében csak kettő dolgot lehet említeni, az egyik az üzemidő, a másik pedig a szemkímélés. Ahogy azt a Hisense lényegében előre jelzi is, az olvasási élmény igazán kellemes a prototípus készüléken. És, ha nem is egy gazdag színvilágot nyújtó gépezetről beszélhetünk, lényegesen jobb ezzel szembesülni, mint egy szimpla monokróm felületet nézni.

Az üzemidőről annyit lehet tudni, hogy normál használat mellett négy napig húzza. Ez a hagyományos készülékekhez képest nyilván jobb, de nem gondolnánk, hogy a hosszabb futási teljesítmény megérne akkora áldozatot, amekkorát itt a felhasználói élmény feláldozásával meg kell hozni.

Galéria megnyitása

Valamelyest csiszolt formában még idén gyártásba fog kerülni a CES-en látott masina, és 2020 végén vagy 2021-ben a boltokba kerül majd. Egyébként egy egyszerűbb Qualcomm Snapdragon rendszerchip dolgozik benne 4 GB-nyi rendszermemóriával és 32 GB-os tárhellyel, szóval a középkategóriát venné célba hardveres szempontból.

A Hisense célja az, hogy egyre jobb E Ink paneleket alkosson, és a látottak alapján az irány mindenképpen jó, de hosszú időbe telhet, mire újabb érdemi előrelépés lesz. Azt pedig semmi sem garantálja, hogy valaha felérhet ez a technológia akár egy évekkel korábbi TFT LCD egység szintjére.

Véleményünk szerint az E Ink mobilban való felhasználása nem teljesen tévút, de nem az aktuális formában lehet ebben a dizájnban potenciál. Ahogy a YotaPhone korábban kialakított egy hátlapi E Ink panelt, az abszolút érdekes lehetne ma is. Talán látni fogunk még ilyen megoldást.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap