Színek és gyümölcsök

A növények színekkel kommunikálják az állatok felé, ha gyümölcseik készen állnak a fogyasztásra.

Színek és gyümölcsök

A gyümölcsök elképesztően gazdag színskálát vonultatnak fel az epertől a citromon át a szilváig. A szakértők pedig régóta vitatkoznak arról, hogy vajon ezeknek az élénk színeknek mi a szerepe. Egyesek szerint a növények pigmentekkel csalogatják magukhoz az állatokat, ha gyümölcsük megértett, hogy azok segítsenek a magok elterjesztésében. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy számos gyümölcsevő faj színvak.

Egy új vizsgálat alapján azonban úgy tűnik, hogy a növények valóban kommunikációra használják gyümölcseik színét, a használt árnyalatok ugyanis tökéletesen igazodnak a helyi gyümölcsevő állatok látásához. A problémát vizsgáló nemzetközi kutatócsoport tagjai, Omer Nevo, az Ulmi Egyetem evolúciós ökológusa vezetésével egy „természetes kísérletet” vizsgáltak meg: Uganda és Madagaszkár hegyi régióiban ugyanis sok növényfaj egyezik, az ezek gyümölcseit fogyasztó állatok viszont látásuk szempontjából eltérőek.

Ugandában nem főemlős majmok, főemlősök és madarak a fő gyümölcsevők, míg Madagaszkáron a főemlősök közé tartozó makifélék a gyümölcsök elsődleges fogyasztói. Ami azért érdekes, mert míg a majmok többsége az emberhez hasonlóan látja a színeket, a madarak pedig a még jobban, hiszen az elektromágneses hullámok szélesebb tartományát látják, a makiknak majdnem minden faja vörös-zöld színtévesztő.

Ahogy Nevo elmondta, ez kivételes lehetőséget jelentett a színlátás és a gyümölcsszínek összefüggéseinek vizsgálatára. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a különböző növényfajok helyi példányai igazodnak-e a gyümölcseiket fogyasztók látási adottságágaihoz. Így megvizsgálták, hogy az érett gyümölcsök színe hol mennyire tér el a levelek színétől, vagyis hogy mennyire látványosak ezek a növényen.

Galéria megnyitása
Érett gyümölcs-levél kontraszt Ugandában (KNP) és Madagaszkáron (RNP)

A kutatók azt várták, hogy Ugandában, ahol a gyümölcsevők többsége kifinomult színlátással rendelkezik, a kontraszt nagyobb lesz, mint Madagaszkáron. És pontosan ezt is figyelték meg, az érdekességek ugyanakkor ezzel nem értek véget. A színvizsgálatok során az is kiderült, hogy míg Ugandában a vörös-zöld csatorna kontrasztja az erősebb, vagyis a gyümölcsök hajlamosak pirosas színben pompázni a zöld levelek előtt, Madagaszkáron, ahol a makik nem nagyon látnák az ilyen eltéréseket, sokkal inkább a kék-sárga csatorna mentén érvényesül a kontraszt. Amit viszont a makik is tökéletesen tudnak észlelni.

Madagaszkáron tehát a jelek szerint a növények valóban adaptálódtak a makik sajátos vizuális világához, ami hatékony kommunikációt tett lehetővé a magjaikat szétszórni vágyó növények és az érett gyümölcsre éhező makik között, mondja Nevo.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap