A gyümölcsök elképesztően gazdag színskálát vonultatnak fel az epertől a citromon át a szilváig. A szakértők pedig régóta vitatkoznak arról, hogy vajon ezeknek az élénk színeknek mi a szerepe. Egyesek szerint a növények pigmentekkel csalogatják magukhoz az állatokat, ha gyümölcsük megértett, hogy azok segítsenek a magok elterjesztésében. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy számos gyümölcsevő faj színvak.
Egy új vizsgálat alapján azonban úgy tűnik, hogy a növények valóban kommunikációra használják gyümölcseik színét, a használt árnyalatok ugyanis tökéletesen igazodnak a helyi gyümölcsevő állatok látásához. A problémát vizsgáló nemzetközi kutatócsoport tagjai, Omer Nevo, az Ulmi Egyetem evolúciós ökológusa vezetésével egy „természetes kísérletet” vizsgáltak meg: Uganda és Madagaszkár hegyi régióiban ugyanis sok növényfaj egyezik, az ezek gyümölcseit fogyasztó állatok viszont látásuk szempontjából eltérőek.
Ugandában nem főemlős majmok, főemlősök és madarak a fő gyümölcsevők, míg Madagaszkáron a főemlősök közé tartozó makifélék a gyümölcsök elsődleges fogyasztói. Ami azért érdekes, mert míg a majmok többsége az emberhez hasonlóan látja a színeket, a madarak pedig a még jobban, hiszen az elektromágneses hullámok szélesebb tartományát látják, a makiknak majdnem minden faja vörös-zöld színtévesztő.
Ahogy Nevo elmondta, ez kivételes lehetőséget jelentett a színlátás és a gyümölcsszínek összefüggéseinek vizsgálatára. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a különböző növényfajok helyi példányai igazodnak-e a gyümölcseiket fogyasztók látási adottságágaihoz. Így megvizsgálták, hogy az érett gyümölcsök színe hol mennyire tér el a levelek színétől, vagyis hogy mennyire látványosak ezek a növényen.
A kutatók azt várták, hogy Ugandában, ahol a gyümölcsevők többsége kifinomult színlátással rendelkezik, a kontraszt nagyobb lesz, mint Madagaszkáron. És pontosan ezt is figyelték meg, az érdekességek ugyanakkor ezzel nem értek véget. A színvizsgálatok során az is kiderült, hogy míg Ugandában a vörös-zöld csatorna kontrasztja az erősebb, vagyis a gyümölcsök hajlamosak pirosas színben pompázni a zöld levelek előtt, Madagaszkáron, ahol a makik nem nagyon látnák az ilyen eltéréseket, sokkal inkább a kék-sárga csatorna mentén érvényesül a kontraszt. Amit viszont a makik is tökéletesen tudnak észlelni.
Madagaszkáron tehát a jelek szerint a növények valóban adaptálódtak a makik sajátos vizuális világához, ami hatékony kommunikációt tett lehetővé a magjaikat szétszórni vágyó növények és az érett gyümölcsre éhező makik között, mondja Nevo.