Szerves molekulákból álló felhőt találtak egy fiatal csillag körül

A hasonló korú rendszerekbe még a legfejlettebb eszközökkel is nehéz belelátni, az ALMA-val vizsgálódó kutatóknak azonban ezúttal szerencséjük volt.

Szerves molekulákból álló felhőt találtak egy fiatal csillag körül

Az élet eredetének kutatásával kapcsolatban az egyik nagy kérdés, hogy hol vannak az ehhez szükséges alapanyagok, és hogyan jutnak el a Földhöz hasonló bolygókra. Azt egy ideje már tudjuk, hogy komplex szerves molekulák rengeteg helyen léteznek az űrben por- és gázfelhők vagy éppen üstökösmagok formájában. A másik kérdésre, vagyis hogy ezek a molekulák hogyan találnak olyan égitestet maguknak, ahol aztán élet formálódik belőlük, viszont nehezebbnek tűnik a válasz.

Amikor a csillagászok a Naprendszer korai történetét vizsgálják, gyakran hagyatkoznak az üstökösökre, mivel ezek a jeges égitestek a rendszer nagyon fiatal korában keletkeztek, és azóta gyakorlatilag alig változtak. A másik utat pedig más rendszerek, formálódó csillagok környezetének vizsgálata jelenti, ahol a központi égitest körüli gáz- és porkorongban éppen csak elkezdtek kialakulni a bolygók és más égitestek.

A chilei ALMA távcsővel vizsgálódó kutatók nemrégiben egy ilyen rendszert tanulmányoztak: a V883 Ori 1300 fényévre van a Földtől, és a jelek szerint szerves molekulák tömege veszi körül a központi csillagot. Az ALMA a milliméteres és szubmilliméteres tartományban vizsgálja az eget, ami miatt kiemelkedően alkalmas arra, hogy poros rendszerek belsejébe pillantson bele. Ennek is megvannak azonban a korlátai, ezen rendszer kapcsán azonban szerencsésnek bizonyultak a kutatók.

Galéria megnyitása

A probléma a hasonló csillagokkal és környezetükkel, hogy hiába lát át az ALMA a poron, a protoplanetáris korong külső régiójában a szerves anyagok jégbe vannak fagyva, így a távcső nem képes érzékelni ezeket. A csillaghoz közel, ahol a hőmérséklet miatt gáz formájában léteznek ezek az anyagok, viszont a csillag közelsége miatt nem lát tisztán a távcső, a fiatal csillagok ugyanis hajlamosak közvetlen környezetükbe még sűrűbb porfelhőt gyűjteni, amelyen az ALMA sem lát át.

A V883 Ori esetében azonban sikerült egy láthatósági szempontból nagyon kedvező időszakot elcsípni. A csillag éppen anyagot kebelez be közvetlen környezetéből, ezért aktívabb és forróbb a megszokottnál. Ennek következtében az úgynevezett hóhatár, amelyen túl fagyott állapotban léteznek az anyagok, jelentősen kijjebbre tolódott. A központi égitestet körülvevő túl sűrű poron túl így most van egy sáv, amelyben a molekulák gázként léteznek, és csak ezen kívül kezdődik a fagyott régió.

Az ALMA így rá is akadt egy szerves molekulákból álló gyűrűre, amely nagyjából kétszer olyan messze van a csillagtól, mint a Neptunusz a Naptól. Minden bizonnyal ezen a gyűrűn belül és kívül is léteznek komplex szerves anyagok a rendszerben, de ezeket egyelőre nem tudjuk vizsgálni, a szerencsés időzítés révén, azonban most végre sikerült egy ilyen rendszer protoplanetáris korongjának egy vékony sávját megvizsgálni. A V883 Ori körüli anyagkorong tanulmányozott része többek közt metanolt és acetont tartalmaz, amelyek közül az utóbbit még soha nem detektálták ennyire fiatal csillag körül.

Galéria megnyitása
Hamis színes felvétel a V883 Ori-ról: narancssárgával a por, kékkel a szerves összetevők láthatók

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap