Shop menü

SZEMÜVEG NÉLKÜLI 3D TÁMOGATÁSSAL ÉRKEZŐ NOTESZGÉPEK IS LAPULNAK AZ ASUS KÍNÁLATÁBAN

A tartalomgyártókat célzó ProArt Studiobook modell mellett a Zenboook, a VivoBook és a TuF Gaming sorozat is kapott új tagokat.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Szemüveg nélküli 3D támogatással érkező noteszgépek is lapulnak az ASUS kínálatában

Az ASUS számos új noteszgépet mutatott be a napokban, amelyek között számos érdekesség lapult. Az alábbiakban ezek közül csemegézünk, kezdve a legérdekesebb, elsősorban tartalomkészítőknek szánt modellekkel, a ProArt Studiobook és a VivoBook Pro sorozat legújabb képviselőjével.

Galéria megnyitása

Az OLED kijelzővel szerelt ProArt Studiobook 16 3D OLED és a Vivobook Pro 16X 3D OLED névre keresztelt modellek közös tulajdonsága, hogy mindketten egy speciális, szemüveg nélküli 3D támogatást kínáló OLED panelt kaptak, ami új szintre emelhető a tartalomkészítők munkáját. A 16 hüvelykes képátlójú OLED panel mindkét esetben 16:10-es képaránnyal és 3200 x 2000 pixeles natív felbontással érkezik, extraként pedig támogatják az úgynevezett Spatial Vision üzemmódot, ami az említett felbontást két részre osztja szemeink között, ezáltal szemüvegmentes 3D-s vizuális élményt nyújtanak.  Ez a funkció nemcsak háromdimenziós modellekkel való interakciók alkalmával jöhet jól, hanem akár háromdimenziós filmek esetében is.

Ahogy az lenni szokott, a tesztek alkalmával előfordult fejfájás a tesztelőknél, igazából ez volt a probléma anno a szemüveges sztereoszkópikus 3D technológiáknál i, ám remélhetőleg a végleges változatoknál segítenek rajta, hogy kevésbé gyakran jelentkezzen fejfájás a munka vagy a kikapcsolódás során. Ahhoz persze, hogy a 3D Spatial View támogatásban rejlő lehetőségeket kiaknázhassuk, megfelelő szoftverekre is szükség lesz, amelyek képesek kezelni ezeket a kijelzőket. Amennyiben a 3D Spatial View funkciót kikapcsoljuk, a kijelző normál 120 Hz-es OLED panelként működik tovább.

Galéria megnyitása

A ProArt Studiobook és a Vivobook Pro egyaránt az Intel következő generációs HX sorozatú processzorait használhatja, ezekhez pedig Nvidia GeForce RTX sorozatú mobil videokártyák társulhatnak. A Studiobook esetében a GPU és a CPU 150 W-os maximális teljesítményt oszthat be, rendszermemóriából 64 GB-nyit kaphat a noteszgép, míg az adatok tárolását akár 8 TB-nyi PCI Express 4.0-s tárhelyre is bízhatjuk. A Studiobook esetében beépített tárcsa is rendelkezésre áll majd, amivel a különböző szoftverek egyes funkcióit lehet gyorsan és kényelmesen vezérelni.

A Vivobook Pro szintén maximum 64 GB-nyi fedélzeti memóriát kaphat, ám adattárolóból már csak 2 TB-nyit kérhetünk hozzá, és a fizikai tárcsát is felváltja egy, az érintőpadon elhelyezkedő, érintés-alapú megoldás, ami azért még mindig hasznos. A Vivobook Pro családban egy 16X OLED példány is helyet foglalhat, ami már 3D támogatás nélkül érkezik, méghozzá egy „3,2k-s” 120 Hz-es OLED panellel, vagy éppen egy 2,6k-s 165 Hz-es kijelzővel.

Az ASUS természetesen a Zenbook sorozatot sem hagyta újdonságok nélkül, oda nem kevesebb, mint négyféle notebook érkezik: a ZenBook 14 Flip, a Zenbook 14X OLED, a Zenbook 14 Pro OLED és a Zenbook Pro 16X OLED. Sorban haladva, a 14 hüvelykes OLED kijelzővel ellátott Zenbook 14 Flip egy 1,5 kilogrammos konvertibilis noteszgép lesz, ami a 13. generációs Intel Core sorozatú processzorokat használhatja, közülük is a Raptor Lake-P család egyes képviselőit. Rendszermemóriából itt maximum 16 GB-nyi állhat rendelkezésre, méghozzá LPDDR5-4800 MHz-es lapkák formájában, míg az adatok tárolását akár 1 TB-os PCI Express 4.0-s SSD-re is bízhatjuk. Az OLED kijelző „2,8k-s” felbontással érkezik, képfrissítési rátája 90 Hznél tetőzik, és a VESA DisplayHDR TruBlack 500-as tanúsítványát is megkapja.

A következő a Zenbook 14X OLED, ami már egy 120 Hz-es OLED panelt kap, méghozzá 2880 x 1800 pixeles natív felbontással és 16:10-es képaránnyal, illetve érintő támogatással. Ennél a verziónál a következő generációs Intel Raptor Lake-H sorozatú processzorokat akár egy GeForce RTX 3050 Laptop GPU mobil videokártyával is kombinálhatjuk. Rendszermemóriából maximum 32 GB-nyi LPDDR5-ös megoldás áll rendelkezésre, míg az adatok tárolását maximum 1 TB-os SSD-re bízhatjuk. Ez a modell kért Thunderbolt 4-es portot, HDMI 2.1-es videó kimenetet, valamint USB Type-A 3.2 Gen2 portot is kapott.

Érkezik még a Zenbook Pro 14 OLED is, ami az Intel Raptor Lake-H sorozatú processzorait az Nvidia következő generációs GeForce RTX Laptop GPU generációjával kombinálja, egészen 105 W-os teljes teljesítmény-keretig. A noteszgép maximum 16 GB-nyi DDR5-ös fedélzeti memóriát kap, ami 32 GB-ig bővíthető lesz, adattárolási célra pedig akár 2 TB-os SSD-t is kérhetünk hozzá. A kijelző ebben az esetben is ugyanazt tudja, mint a 14X OLED modellnél (2,8K, 120 Hz, 16:10).

A legnagyobb példány, vagyis a 16X OLED már felemelkedő billentyűzettel érkezik, vagyis nagyjából úgy néz ki, mint egy Zenbook Duo, csak második kijelző nélkül. A felemelkedő billentyűzet jóvoltából növekszik a rendszer hűtőteljesítménye és a hűtés hatásfoka is javulhat. Kijelző terén egyébként egy 16 hüvelykes képátlójú 120 Hz-es OLED panel adja az alapokat, ami „3,2k-s” felbontással érkezik. A motorháztető alatt speciális megoldással találkozhatunk, ugyanis a következő generációs Intel Core sorozatú Intel processzor és a rendszermemória egyetlen lapkán foglal helyet.

Galéria megnyitása

Ezek mellé Nvidia GeFore RTX sorozatú mobil videokártya kerülhet, ami a processzorral együtt 155 W-os teljesítmény-keretből gazdálkodhat. A hűtésről hőkamrával dolgozó megoldás gondoskodik, amelynél folyékony fémet alkalmaznak annak érdekében, hogy a melegedő komponensek felülete és a hőkamra talpazata közötti hőátadás hatásfoka a lehető legjobb legyen.

Ennél a modellnél maximum 32 GB-nyi LPDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodhatunk, a PCI Express 4.0-s SSD pedig maximum 2 TB-os kapacitással bírhat. A hat hangszóróval felszerelt noteszgépről nem hiányzik majd az ASUS Dial, illetve egy Full HD webkamera is a felszereltség részét képezi.

Galéria megnyitása

A vállalat TUF sorozatú noteszgépeket is bemutatott, amelyeknél szokás szerint az ár/teljesítmény arány lehet a legvonzóbb tulajdonság. A legújabb verzió, vagyis a TuF Gaming A16 Advantage Edition modell egy következő generációs RYZEN 9-es mobil APU egységet tartalmaz, ami RDNA 3 alapú grafikával karöltve dolgozhat, méghozzá 120 W-os összesített teljesítménykerettel.

A rendszer DDR5-ös fedélzeti memóriát és PCI Express 4.0-s tárhelyet használhat, pontosabb adatok viszont nem láttak napvilágot a felszereltséggel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy a kijelző 16 hüvelykes képátlóval és 16:10-es képaránnyal érkezik, felbontása QHD szintig terjed, amihez 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta társul.

Galéria megnyitása

Jönnek még az ASUS TuF Gaming F15-ös és F17-es verziók is, amelyek Intel processzorral és Nvidia videokártyával rendelkeznek, valamint a TuF Gaming A15-ös és A17-es modellek is tiszteletüket teszik majd a piacon, de már AMD processzorral és Nvidia mobil videokártyával szerelve. Mindkét esetben 140 W-nál tetőzhet a maximális teljesítmény-keret, a kijelzők pedig egészen QHD felbontásig és 240 Hz-es képfrissítési rátáig merészkedhetnek. Ezeknél a modelleknél az Intel processzorral szerelt példányok Thunderbolt 4-es portot kapnak, míg az AMD mobil APU-i mellé USB4 port jár.

Az új noteszgépek az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére