Shop menü

SZEMÜVEG NÉLKÜLI 3D TÁMOGATÁSSAL ÉRKEZŐ NOTESZGÉPEK IS LAPULNAK AZ ASUS KÍNÁLATÁBAN

A tartalomgyártókat célzó ProArt Studiobook modell mellett a Zenboook, a VivoBook és a TuF Gaming sorozat is kapott új tagokat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Szemüveg nélküli 3D támogatással érkező noteszgépek is lapulnak az ASUS kínálatában

Az ASUS számos új noteszgépet mutatott be a napokban, amelyek között számos érdekesség lapult. Az alábbiakban ezek közül csemegézünk, kezdve a legérdekesebb, elsősorban tartalomkészítőknek szánt modellekkel, a ProArt Studiobook és a VivoBook Pro sorozat legújabb képviselőjével.

Galéria megnyitása

Az OLED kijelzővel szerelt ProArt Studiobook 16 3D OLED és a Vivobook Pro 16X 3D OLED névre keresztelt modellek közös tulajdonsága, hogy mindketten egy speciális, szemüveg nélküli 3D támogatást kínáló OLED panelt kaptak, ami új szintre emelhető a tartalomkészítők munkáját. A 16 hüvelykes képátlójú OLED panel mindkét esetben 16:10-es képaránnyal és 3200 x 2000 pixeles natív felbontással érkezik, extraként pedig támogatják az úgynevezett Spatial Vision üzemmódot, ami az említett felbontást két részre osztja szemeink között, ezáltal szemüvegmentes 3D-s vizuális élményt nyújtanak.  Ez a funkció nemcsak háromdimenziós modellekkel való interakciók alkalmával jöhet jól, hanem akár háromdimenziós filmek esetében is.

Ahogy az lenni szokott, a tesztek alkalmával előfordult fejfájás a tesztelőknél, igazából ez volt a probléma anno a szemüveges sztereoszkópikus 3D technológiáknál i, ám remélhetőleg a végleges változatoknál segítenek rajta, hogy kevésbé gyakran jelentkezzen fejfájás a munka vagy a kikapcsolódás során. Ahhoz persze, hogy a 3D Spatial View támogatásban rejlő lehetőségeket kiaknázhassuk, megfelelő szoftverekre is szükség lesz, amelyek képesek kezelni ezeket a kijelzőket. Amennyiben a 3D Spatial View funkciót kikapcsoljuk, a kijelző normál 120 Hz-es OLED panelként működik tovább.

Galéria megnyitása

A ProArt Studiobook és a Vivobook Pro egyaránt az Intel következő generációs HX sorozatú processzorait használhatja, ezekhez pedig Nvidia GeForce RTX sorozatú mobil videokártyák társulhatnak. A Studiobook esetében a GPU és a CPU 150 W-os maximális teljesítményt oszthat be, rendszermemóriából 64 GB-nyit kaphat a noteszgép, míg az adatok tárolását akár 8 TB-nyi PCI Express 4.0-s tárhelyre is bízhatjuk. A Studiobook esetében beépített tárcsa is rendelkezésre áll majd, amivel a különböző szoftverek egyes funkcióit lehet gyorsan és kényelmesen vezérelni.

A Vivobook Pro szintén maximum 64 GB-nyi fedélzeti memóriát kaphat, ám adattárolóból már csak 2 TB-nyit kérhetünk hozzá, és a fizikai tárcsát is felváltja egy, az érintőpadon elhelyezkedő, érintés-alapú megoldás, ami azért még mindig hasznos. A Vivobook Pro családban egy 16X OLED példány is helyet foglalhat, ami már 3D támogatás nélkül érkezik, méghozzá egy „3,2k-s” 120 Hz-es OLED panellel, vagy éppen egy 2,6k-s 165 Hz-es kijelzővel.

Az ASUS természetesen a Zenbook sorozatot sem hagyta újdonságok nélkül, oda nem kevesebb, mint négyféle notebook érkezik: a ZenBook 14 Flip, a Zenbook 14X OLED, a Zenbook 14 Pro OLED és a Zenbook Pro 16X OLED. Sorban haladva, a 14 hüvelykes OLED kijelzővel ellátott Zenbook 14 Flip egy 1,5 kilogrammos konvertibilis noteszgép lesz, ami a 13. generációs Intel Core sorozatú processzorokat használhatja, közülük is a Raptor Lake-P család egyes képviselőit. Rendszermemóriából itt maximum 16 GB-nyi állhat rendelkezésre, méghozzá LPDDR5-4800 MHz-es lapkák formájában, míg az adatok tárolását akár 1 TB-os PCI Express 4.0-s SSD-re is bízhatjuk. Az OLED kijelző „2,8k-s” felbontással érkezik, képfrissítési rátája 90 Hznél tetőzik, és a VESA DisplayHDR TruBlack 500-as tanúsítványát is megkapja.

A következő a Zenbook 14X OLED, ami már egy 120 Hz-es OLED panelt kap, méghozzá 2880 x 1800 pixeles natív felbontással és 16:10-es képaránnyal, illetve érintő támogatással. Ennél a verziónál a következő generációs Intel Raptor Lake-H sorozatú processzorokat akár egy GeForce RTX 3050 Laptop GPU mobil videokártyával is kombinálhatjuk. Rendszermemóriából maximum 32 GB-nyi LPDDR5-ös megoldás áll rendelkezésre, míg az adatok tárolását maximum 1 TB-os SSD-re bízhatjuk. Ez a modell kért Thunderbolt 4-es portot, HDMI 2.1-es videó kimenetet, valamint USB Type-A 3.2 Gen2 portot is kapott.

Érkezik még a Zenbook Pro 14 OLED is, ami az Intel Raptor Lake-H sorozatú processzorait az Nvidia következő generációs GeForce RTX Laptop GPU generációjával kombinálja, egészen 105 W-os teljes teljesítmény-keretig. A noteszgép maximum 16 GB-nyi DDR5-ös fedélzeti memóriát kap, ami 32 GB-ig bővíthető lesz, adattárolási célra pedig akár 2 TB-os SSD-t is kérhetünk hozzá. A kijelző ebben az esetben is ugyanazt tudja, mint a 14X OLED modellnél (2,8K, 120 Hz, 16:10).

A legnagyobb példány, vagyis a 16X OLED már felemelkedő billentyűzettel érkezik, vagyis nagyjából úgy néz ki, mint egy Zenbook Duo, csak második kijelző nélkül. A felemelkedő billentyűzet jóvoltából növekszik a rendszer hűtőteljesítménye és a hűtés hatásfoka is javulhat. Kijelző terén egyébként egy 16 hüvelykes képátlójú 120 Hz-es OLED panel adja az alapokat, ami „3,2k-s” felbontással érkezik. A motorháztető alatt speciális megoldással találkozhatunk, ugyanis a következő generációs Intel Core sorozatú Intel processzor és a rendszermemória egyetlen lapkán foglal helyet.

Galéria megnyitása

Ezek mellé Nvidia GeFore RTX sorozatú mobil videokártya kerülhet, ami a processzorral együtt 155 W-os teljesítmény-keretből gazdálkodhat. A hűtésről hőkamrával dolgozó megoldás gondoskodik, amelynél folyékony fémet alkalmaznak annak érdekében, hogy a melegedő komponensek felülete és a hőkamra talpazata közötti hőátadás hatásfoka a lehető legjobb legyen.

Ennél a modellnél maximum 32 GB-nyi LPDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodhatunk, a PCI Express 4.0-s SSD pedig maximum 2 TB-os kapacitással bírhat. A hat hangszóróval felszerelt noteszgépről nem hiányzik majd az ASUS Dial, illetve egy Full HD webkamera is a felszereltség részét képezi.

Galéria megnyitása

A vállalat TUF sorozatú noteszgépeket is bemutatott, amelyeknél szokás szerint az ár/teljesítmény arány lehet a legvonzóbb tulajdonság. A legújabb verzió, vagyis a TuF Gaming A16 Advantage Edition modell egy következő generációs RYZEN 9-es mobil APU egységet tartalmaz, ami RDNA 3 alapú grafikával karöltve dolgozhat, méghozzá 120 W-os összesített teljesítménykerettel.

A rendszer DDR5-ös fedélzeti memóriát és PCI Express 4.0-s tárhelyet használhat, pontosabb adatok viszont nem láttak napvilágot a felszereltséggel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy a kijelző 16 hüvelykes képátlóval és 16:10-es képaránnyal érkezik, felbontása QHD szintig terjed, amihez 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta társul.

Galéria megnyitása

Jönnek még az ASUS TuF Gaming F15-ös és F17-es verziók is, amelyek Intel processzorral és Nvidia videokártyával rendelkeznek, valamint a TuF Gaming A15-ös és A17-es modellek is tiszteletüket teszik majd a piacon, de már AMD processzorral és Nvidia mobil videokártyával szerelve. Mindkét esetben 140 W-nál tetőzhet a maximális teljesítmény-keret, a kijelzők pedig egészen QHD felbontásig és 240 Hz-es képfrissítési rátáig merészkedhetnek. Ezeknél a modelleknél az Intel processzorral szerelt példányok Thunderbolt 4-es portot kapnak, míg az AMD mobil APU-i mellé USB4 port jár.

Az új noteszgépek az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére