Szélesvásznú monitorok III.

Megint ugrottunk egy kicsit, immáron a 22 colos kínálatból választottunk ki négy monitort egy kisebb mustrára

Szélesvásznú monitorok III.

Acer AL2223W I.

Acer AL2223W

Néhány gyártótól szinte minden bemutatóra jut egy-egy monitor, így a mai mezőnyben úgy éreztük ideje egy kicsit vért frissíteni. Kíváncsian vártuk az AL2223W-t, ugyanis az Acernél az utóbbi időben elég nagy a kavarodás néhány típus jellemzőit illetően. Ilyen névvel létezik például egyaránt TN és PVA paneles monitor is, mint ahogy ezt az Acer magyarországi honlapján is leellenőrizhetjük: link. Külső jegyekben és szolgáltatás listában nincs eltérés (állítható magasság, Pivot, DHCP, stb.). Hozzánk egy TN panellel szerelt változat érkezett, amely kibontás közben kapott tőlünk egy-két elismerő pillantást, külsőre egész megnyerő darab lett. A visszafogott, jó anyagú, vékony, szürke káva tökéletessé teszi a legtöbb helyiségbe, nagyon impozáns első pillantásra. Aztán másodikra is, még ha ezen a fronton a kis koronát nem is veszi el a Dell-től. A gombok alulra kerültek, ám ez mégsem volt zavaró, a feliratok jól olvashatóak. Mellékeltek saját szoftvereket, például a megjelenített kép elforgatására, de manapság ez már megy driverből is, így nem használtuk őket.

A talpazat masszívra sikerült, bár csak egy jó nagy adag vastag műanyag. A magasság nagyon könnyen állítható, de igazán csak teljesen kitolva, vagy nyakat behúzva érzi jól magát, ezzel számoljunk. 90 fokban elforgatni a képernyőt úgy lehet, hogy előtte hátradöntjük, különben ütközik a talppal.

Hátul jól látható a retesz, amellyel állíthatjuk a magasságot, alulról bekukkantva pedig láthatóvá válik a szokásos bemenetekkel tarkított panel, plusz a két beépített hangfal, és az OSD kezeléséért felelős gombsor.

Acer AL2223W II.

Előkapva kedvenc feketénket könnyen észrevehetjük, hogy lent erős bevilágítás tapasztalható, míg a többi oldalon csak nagyon vékonyan egy kicsi. Messze vagyunk a szép homogén feketétől, de sajnos kevés tökéletes monitor van. A betekintési szögek a TN panelektől megszokottak, lehetnének nagyobbak is, de egyéni használatra tökéletesen megfelelnek (a PVA-s változatnak biztos nincsenek ilyen problémái). Természetesen a szokásos sávosodás megvan a szürkeárnyalatos tesztben, de nem túl erősen. A színteszten szépen teljesített a monitor, és a gyári beállítások is egész jónak mondhatóak. Ez természetesen nem tántorított el minket attól, hogy megpróbáljuk a saját szájízünk szerint beállítani. Az Acer is rákapott a dinamikus kontrasztra és az előre beállított profilokra, a marketing mindenekfelett. Így hát a Splendid, F-engine és MagicColor trióhoz becsatlakozik az Empowering Technology, ám szerintünk nem lettek túl jól eltalálva a profilok. Az egyetlen jó pont az, hogy a többiekkel ellentétben az aktiválásnál nem azzal nyit, hogy feltekeri a fényerőt 100%-ra. Az egyéb színbeállítások nem túl részletesek, lehet válogatni: hideg, meleg, saját. A hideg színhőmérséklet tényleg nagyon arra sikerült, és iszonyatosan elhúz kékbe, így próbálkoztunk a sajáttal, és egész elégedettek voltunk a végeredménnyel.

Egy napos használat után egész jó vélemény alakult ki bennünk az Acer monitorával kapcsolatban, bár nagyon szerettük volna inkább egy PVA-s változatra rátenni a kezünket. Ez eléggé zsákbamacska, és pont ez az egyik hátránya a monitornak: nem lehetünk biztosak benne, hogy melyiket kapjuk, csak ha már ott a doboz és le tudjuk olvasni a számát. A másik az ára lehet, mely a cikk írásának pillanatában br. 84 ezer körülre tehető, így ha nem is a legdrágább, de egy 10-essel a következő oldalon található Asus felett van. Viszont 4 ezer forint felárért vásárolható hozzá 30 napos pixelgarancia, és bár napjainkban nagyon kevés a pixelhibás monitor, azért az ördög nem alszik, jól jöhet ez még (azonban hozzá kell tennünk, hogy például a Samsung ingyen ad három napot).

Vásárlás: Ipon link

Információ: Hivatalos honlap

Asus MW221U I.

[bold]Asus MW221U

[/bold]

Nem túl meglepő módon a 22 colos Asus az utolsó négyzetcentiig egyezik a hasonló típusú 20 colos testvérével, így a miénk helyett mosolyogjon itt egy sokkal jobban sikerült referencia fotó. Erős műanyag borítás, és az átlagnál vastagabb kialakítás jellemzi még mindig.

Mivel a talp sem változott, így a régi apró nyaka van a monitornak, mely az állítható magasságról még csak hírből sem hallott. Bár a monitor alacsonyan ül, a vastag alsó káva és a 22 inch miatt mi megfelelőnek találtuk a magasságát, csak nem biztos, hogy ez mindenhol így van.

A bemenetek megint a szokásosak, viszont az alulra helyezett fejhallgató kimenettel továbbra sem sikerült megbarátkoznunk, de legalább van.

Asus MW221U II.

MW barátunk alul erős bevilágítással rendelkezik, eddig úgy néz ki a 22 colos mezőnyben ez dívik, míg felül is jól látható egy gyengébb fénycsík. Zavarni csak az alsó zavaró néha, sötétebb filmeknél. A betekintési szögek talán egy kicsit romlottak az MW201-hez képest, de még így is elég jó a TN-es mezőnyben. Cserébe a gyári beállításokat jobbnak találtuk, kevesebbet kell piszkálni az OSD-t, de még mindig húz egy kicsit sárga irányba. A Splendidet ellentétben a többi gyártó sémáival még most is hasznos és jó dolognak tartjuk, de csak játékra. Nagyon sokat tud dobni némelyiken ha valaki szereti az élénk színeket. A többi mód mint amilyen a Theater is szerintünk túlságosan elrontja a képet filmnézés közben. Szép, hogy látunk mindent egy sötét képen, de cserébe felejtsük el a feketét… Inkább nem. Enyhe sávosodás figyelhető meg mind a színtesztben, mind a szürkeárnyalatosban.

Előző tesztünkben az Asus elkerülte az Ajánlott vétel cetlit, mert minőségéhez képest magasnak tartottuk az árát. Jelentjük, ez itt nem áll fenn! Bruttó 74 körüli árával már inkább az olcsóbb monitorok közé tartozik változatlan minőség mellett. Érdekes volt, hogy még a bevilágítás és a panel is nagyon emlékeztetett a kistestvérre, akinél határozottan jobb vételnek tartjuk.

Vásárlás: Ipon link

Információ: Hivatalos honlap

FuSi L22W-2 I.

[bold]Fujitsu-Siemens L22W-2

[/bold]

Az L22W-2 a jelenlegi mezőny legolcsóbb tagja, és ahogy ez várható volt, teljesen ugyanolyan házat kapott mint 19 inches társa. Vékony, ezüst káva és könnyen kezelhető gombok jellemzik.

A talp is maradt sajnos, vékony műanyag lapka. Igaz megtartja a monitort, de mi jobban szeretjük a masszív darabokat. A magasság nem állítható.

Hátul találhatóak a falra rögzítéshez szükséges lyukak és a két apró hangfal. Csatlakozók frontján azonban egy kisebb csalódás, hogy megint csak D-sub csatlakozó áll rendelkezésünkre. Rendben, segít leszorítani az árat, de egy 22 colos monitornál azért már alapfelszereltségnek gondolná az ember a DVI-t.

FuSi L22W-2 II.

A trend folytatódik, erős bevilágítás alul, kisebb felül. Átlagos betekintési szögek és a többieknél egy kicsit erősebb sávosodás a szürkeárnyalatos tesztben. Ez eddig még jó is lenne, de valahogy a monitor színei fakónak tűnnek és hiába állítgattuk, nem tudtuk igazán meghatni. Ez nagyon látszódott játékok és filmek alatt is, így végül bánatunkban csak MSN-t futtattunk rajta. Az OSD szokás szerint egyszerű, de ráébresztett minket mi hiányzik ezekről a monitorokról, ami az ezer éves ViewSonic modelleken megvan. Egy elhallgattató gomb. Bizony az csak menüből megy.

Nagyon rossz színhűsége miatt az Fujitsu-Siemens monitora maximum irodai munkára ajánlható, szövegszerkesztő alatt nem zavaró a dolog, de egyébként érdemesebb az olcsó régióban az LG és a Samsung monitorai felé nézelődni.

Vásárlás: Ipon link

ViewSonic VX2255WM I.

[bold]ViewSonic VX2255WM

[/bold]

Az első monitor aminek érdemes volt lefotózni a csomagolását, mert nem a szokásos semmitmondó kartondoboz barna színben, fekete feliratokkal. Emellett messze a legnagyobb dobozzal rendelkezett, így nem is csodálkoztunk, hogy természetesen a monitor teljesen összeszerelt állapotban várta benne, hogy felébresszék. A képen nagyon megnyerő kinézetű VX fehér színéhez fehér kábelek járnak (táp, DVI, D-sub, USB, hang), hogy teljes legyen az összkép (ami azért érdekes, mert a hivatalos honlap szerint ez bizony csak feketében létezik, itthon pedig csak fehéret láttunk). A gyártó semmit sem bízott a véletlenre, az egész monitort fóliák védik amit sajnos nem távolíthattunk el a teszt idejére, de legalább garantáltan egy ujjlenyomat se került a monitorra. Lehet, hogy ezeknek a fóliáknak köszönhető, de élőben így nem nyújtott olyan impozáns látványt mint fényképen. A teljesen sima fehér műanyagfelület nem a legjobb választás. Persze ez szubjektív, ám szerintünk a fekete szebb lehet. Fent található egy webkamera, amelyhez mikrofon is párosul, így az alul elhelyezkedő hangfalakkal karöltve már minden megvan egy jó kis video-beszélgetéshez. Az a két hangfal sajnos másra nem is igazán alkalmas. A gombok nem előre kerültek, de szerencsére nem is alulra.

Ugyanis ahogy a képen is látszik, oldalt helyezkednek el, nagyon kényelmesen kezelhetőek, még ha a feliratokat először közelről is kell nézni. Nagyon nagy plusz pont, hogy itt található a fejhallgató kimenet, ami így könnyen hozzáférhető. Bár a kép alapján nem gondolná az ember, de a magasság is állítható és a kijelző is forgatható, Pivot akinek csak kell. Mindössze a nyakon látható rögzítő szöget kell kihúzni és meghúzni felfelé az egészet.

Alul megtalálható a fehér kábelekhez passzoló csatlakozógárda. Rakhattak volna plusz USB kapukat akár a monitor bal oldalára, de nem tették, így az USB csak a webkamera miatt került a palettára.

VX2255WM II. és összefoglaló

Csak hogy a ViewSonic se maradjon ki a sorból: alul erősebb bevilágítás tapasztalható, felül gyengébb. Úgyhogy már előlegben meg is hirdethető a háttér-világításos döntetlen, lépjünk is túl ezen. A betekintési szögei elég jóra sikerültek, bár a 170/170-et a gyári adatokban eléggé optimistának tartjuk. Talán egy picit erősebb sávosodás észlelhető a szürkeárnyalat tesztben, és a jó fehéret is nagyon nehéz beállítani a monitoron. Kicsit hasonló problémával küzd, mint az MW201U, valamennyire húz narancssárga-piros irányba, ezt kompenzálni kell. Az első pár percben zavaró volt, hogy nem sikerült elérni a tökéletes fehéret (a mellette lévő Fujitsun ez szebbnek tűnt, ha más nem is), de egy nap használat után már észre sem vettük, ekkor már úgy éreztük ég és föld a két monitor. Az OSD a szokásos VS fapados, ne is számítsunk mindenféle hókuszpókuszra dinamikus kontraszttal (hála az Istennek). A színhőmérsékletet itt is több lépésben lehet állítani, így több esélyünk van rá, hogy találunk nekünk megfelelőt és nem kell a három alapszínt állítgatnunk estig.

Vegyes érzelmekkel váltunk el a ViewSonic friss monitorától. Mivel a mezőny legdrágább tagja, ezért elég magasak voltak az elvárásaink vele szemben. A hozzá árban közel álló Acerrel hasonlítva, annak jobb az anyaga, ez pedig sokkal több extrával rendelkezik (webcam, mikrofon, fejhallgató kimenet). Képét tekintve a melegebb színek a ViewSonicnak állnak jól, míg a hidegebbek az Acernek. A webkamera képéről azért nem tudtunk felvételt mutatni, mert a kávát egészében borító fólia miatt kicsit homályos a kép, ami nem az ő hibája.

Vásárlás: Ipon link

Információ: ViewSonic honlap

Rövid összefoglaló

Menjünk szépen sorban. Rizikó faktora ellenére úgy gondoljuk az Acer jó vétel, mert már a TN-es változat is egész jóra sikerült, valószínűleg a PVA-s ennél csak jobb lehet, egyedül az ára magas egy kicsit. Az Asus a múltkori cikk után úgy hisszük megérdemelten távozhat egy Ajánlott vétel titulussal, főleg játékosoknak érdemes odafigyelni rá. Megnyerő ára és extrái mindenképpen megfontolásra érdemessé teszik. A Fujitsu-Siemens ezen monitoráról ellenben ez nem mondható el. Bár az ára igen csábító lehet, még ez is kevés ahhoz, hogy szemet hunyjunk a képminősége felett, így ő ma plecsni nélkül távozik. A ViewSonic-nál nagy dilemmában voltunk mit kapjon, ám végül csak egy sima Tetszett-ben egyeztünk ki. Ha egy hajszállal jobb lenne, akkor hiába a magasabb ára, ő is ajánlott vétellel menne haza.

Kis szünet után szemügyre veszünk majd néhány 24 inches kijelzőt is, melyek mind kiváló panelekkel vannak szerelve, így magasak az elvárásaink. Reméljük megfelelnek nekik.

[bold]Előzmények:

[/bold]Szélesvásznú monitorok II.

[link target="_blank" href="/?art=75"]Szélesvásznú monitorok I.

22"-es monitorok tesztje[/link]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward