Számítógép vásárlás. Melyiket szeressem?

Legfrisebb cikkünkben némi segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik bizonytalanok, mi alapján valásszák ki új gépüket, vagy annak alkatrészeit.

Számítógép vásárlás. Melyiket szeressem?

Bevezető, kategóriák

Két hónappal ezelőtt megjelent egy cikkünk, mely azzal foglalkozott, hogy egy esetleges notebook vásárlásnál mire lehet érdemes odafigyelni, hogy alap szinten mégis mi miért lehetne hasznos. Logikus döntésnek tűnt, hogy foglalkozzunk egy kicsit a másik oldallal is, az asztali gépek világával.

Alapvetően két lehetőségünk van: vagy választunk egy előre összerakott gépet és nem fő a fejünk az alkatrészek válogatása miatt, vagy némi időt beleölve mi döntjük el, miből mennyire gyorsat/nagyot, stb. választunk. Emellett a legfontosabb tényező: mire szeretnénk használni új szerzeményünket. Bár a valóságban nem ennyire élesek a határvonalak, engedjék meg, hogy három kategóriára bontva vizsgáljuk ezt a kérdést a következő oldalakon.

Irodai gépek alatt értjük azt a csoportot, ahol az elvárás az, hogy tökéletes legyen irodai munkára, böngészésre, filmnézésre, stb. A HD filmek kivételével ezek nem jelentenek óriási terhelést gépünknek, viszonylag olcsón megúszható egy-egy ilyen összerakása.

Gamer (játékos) kategóriába soroljuk a minden fronton legdurvább izomzattal rendelkező masinákat. A mai játékok igen komoly követelményeket támasztanak, és miután meghúztuk valahol a határvonalat árban, itt a legnehezebb megfelelő arányban elosztani az anyagiakat az alkatrészek között.

HTPC azaz Home Theater PC (házi-mozi PC) az, amit szeretnénk a TV alatt elhelyezni, hogy a multimédiás központja lehessen a nappalinak, így nem utolsó szempont az sem, hogy esztétikus és halk legyen.

Egyik kategórián belül sem foglalkozunk a különlegességekkel, ezeknek ugyanis egy külön oldalt szentelünk. Általában áruk miatt kisebb a célközönségük, mint „normális” társaiknak, de mindenképpen megérdemelnek egy fejezetet, igyekszünk megmutatni pár igazán érdekes darabot.

A minél részletesebb elemzés miatt minden alkatrészről próbálunk pár sort ejteni kategóriánként, úgymint: házak, tápok, alaplapok, processzorok, memóriák, videokártyák, merevlemezek és optikai meghajtók, hangvezérlők. Kezdjünk hát bele!

Irodai gépek

[bold]Gépház és tápegység

[/bold]Erre a célra szinte bármelyik gépház megfelel, ám ettől függetlenül érdemes egy normális minőségű ház után nézni. Vegyük figyelembe, hogy mindenképpen rendelkezzen előlapi USB és hang kivezetésekkel, később megbánhatjuk ezek hiányát. Egy jó 300, esetleg 350W-os tápegység bőven megfelel beléjük. A kínálatból kiemelnénk például az Asus és a Chieftec házait, melyeket lehet tápegységgel együtt kapni. Előbbi FSP, utóbbi saját Chieftec tápokat használ, melyek a legjobb gyártók között vannak. Ha nagyon szorítanak a keretek, a legolcsóbb ház+tápegység duókat talán a Codegen szállítja, majdnem fél áron (~7 ezer forint körül). Mi mégis azt ajánlanánk, hogy tápon ne spóroljunk annyira, mert ez a gép egyetlen olyan része, ami ha meghal, akkor a fél gépet magával ránthatja a túlvilágra.

[bold]Alaplap, processzor, hang

[/bold]

Itt jön az első komoly döntés: Intel vagy AMD processzorral szerelt gépet szeretnénk otthonunkba vinni? A jelenlegi árak mellett mi az AMD mellé tennénk le a voksunkat. Az olcsóbb processzorok között még mindig verhetetlenek az A64-ek. Talán, ha kijönnek az új 2000-es szériás olcsó Core2-k változni fog a helyzet, de addig is a Celeronok nem képesek életképes alternatívát nyújtani, amikor már ~16 ezer forintért gyári hűtővel ellátott dobozos, kétmagos X2-höz juthatunk. Ha pedig nincs szükségünk a két mag erejére, a legolcsóbb Sempronokhoz már 6-7 ezer forintért hozzá lehet jutni, mely igen barátságos árnak mondható.

Alaplap fronton már sokkal nagyobb a káosz: ha az AMD mellett döntöttünk, mindenképpen egy Socket AM2-es példányt válasszunk. Ez az első lépés, de még így is elveszhetünk a chipsetek és gyártók forgatagában. Ha abszolút nem számít a grafikus teljesítmény, érdemes az integrált grafikus vezérlőkkel szerelt lapok között nézelődni. nForce 605 chipsettel szerelt lapokért már hozzájuthatunk 12-13 ezer forint környékén, de 15-ért már 630-assal szerelt lapokat lehet kapni. A jelenlegi csúcs az AMD-Ati 690G chipsete, de sajnos hazánkban nem túl nagy a kínálat az ilyennel szerelt lapokból. Amit érdemes figyelembe venni: a csak analóg VGA kimenettel (D-sub) rendelkező alaplapok között lehetnek olyanok, amik túl sok zajt szednek fel, így romolhat a kép minősége. Külön VGA esetén, bármely chipset megfelel szinte, válasszunk egy szimpatikus lapot, a legolcsóbbak a VIA chipseteivel szerelt példányok. Az utolsó dolog pedig, amit egy költséghatékony irodai gépen érdemes figyelembe venni, hogy legyen elég jó az alaplapra integrált hangkártya, így azt sem kell külön beszerezni. Szerencsére már a legtöbb alaplap jó vezérlőkkel van felszerelve, például a Realtek AL883 vagy 888 chipjei igen szép hangzást biztosítanak.

Memória és VGA

Ha túléltük az alaplapválasztást és még nem ment el a kedvünk az egésztől, fellélegezhetünk: a többi már nem olyan nehéz. A memóriaárak szerencsére igen barátságosak az utóbbi időben, a túltermelés miatt majdnem felére estek le a pár hónappal ezelőtti árakhoz viszonyítva, így érdemes 1GB RAM-ot vásárolni, de egy minimalista gép 512-vel is beéri, ám ilyenkor számítsunk néha kicsit több töltögetésre és sebességvesztésre. Akárhogy is döntöttünk, valószínűleg DDR2-es memória modulokra lesz szükségünk, érdemes 667-eseket vásárolni, valamivel jövő-biztosabbak, mint 533-as társaik és az árkülönbözet elenyésző.

A VGA-kérdéssel csak akkor kell törődnünk, ha nem alaplapi integráltat választottunk. Sehogy sem fogunk tudni ugyanolyan árban kijönni, ám több kimenetet is kaphatunk, és biztosabb a minőség is. Egy GF 7100-as vagy Ati X1050-es is tökéletesen megfelel a célra.

Merevlemez és optikai meghajtó

Merevlemezeknél a minél nagyobb, annál jobb elv is érvényesülhet akár, csak a pénztárcánk szabja meg a határt. Ha sokat töltögetünk, jól jöhet a hely, nekünk kell eldöntenünk, kihasználnánk-e több száz Gigabyte-ot vagy nem. A legjobb ár/mennyiség mutatóval talán a Seagate rendelkezik. A DVD-írók komoly áresésének köszönhetően mindenképpen érdemes az archiválásra gondolva beszereznünk egyet, sima DVD-olvasókat csak mutatóba látni.

Összesítés

Felvértezve az eddig olvasottakkal, bátorkodtunk két példakonfigurációt is összeállítani, hogy látható legyen, hogyan helyezkednek el ezek árban, így viszonyíthatunk majd a későbbi kategória gépeihez is.

Mint említettük, ezek természetesen csak példák, áruházunk igen nagy választékkel rendelkezik minden alkatrészfajtából, érdemes lehet körülnézni. Most viszont biztonsági öveket bekapcsolni, a következő kategóriában egy-két árcetli lehet, hogy fájni fog egy kicsit.

Gamer

Ebben a kategóriában a határ a csillagos ég, az olcsóbb játékgépektől a milliós csodákig bármi elfér itt, lássuk hát, mire is lesz szükségünk, hogy játsszunk egy jót (a sorrenden változtattunk kicsit)!

[bold]Alaplap és processzor

[/bold]

Mint az előző oldalon, az olcsóbb régiókban, most is az AMD processzorait ajánlanánk. A Sempron itt már nagyon az alsó vonal lenne, mindenképpen érdemes a teljes A64-ek és X2-k tájékán nézelődni, és esetleg a nagyobb példányokat. Komolyabb felbontásokhoz és részletességekhez, ha nem akarunk kompromisszumokat kötni a játékokban, akkor mélyebbre kell nyúlni és a Core2 Duo-k tájékán nézelődni. Nem elég, ha csak a VGA-nk erős, ha nincs ami „kihajtsa”, akkor teljesen felesleges. Jó, ha tudunk egy egészséges egyensúlyt teremteni.

Alaplapot választani itt sem lesz könnyű. Annyi előnyünk van, hogy az integrált VGA-sokat azonnal lehúzhatjuk a listáról. Legolcsóbb gépekbe itt is ajánlhatóak a VIA chipsetes alaplapok, ám a drágább régiókban inkább az nForce 570-nel szerelt lapokat néznénk AMD fronton és a 965P-vel szerelteket az Intel processzorok alá. Itt is érdemes alaplapra integrált hangkártyával nyitni, és később fejleszteni, ha nem vagyunk vele elégedettek, az ajánlások ugyanazok.

VGA és memória

A grafikus vezérlő az egyik legkritikusabb pontja a játékos gépének. A piac jelenlegi állása szerint a legolcsóbb kártya, amin érdemes gondolkozni, a Galaxy 7300GT-je GDDR3-as memóriával. 16 ezer forint környékén beszerezhető és alacsony vagy közepes beállítások mellett a legtöbb játék elmegy rajta rendesen, ha nem használunk túl nagy felbontást. Egy tízessel feljebb a Radeon X1650XT uralja a teret, majd az X1950Pro és XT. Jelenleg a 8600-as GF-ek még túl drágák a teljesítményükhöz képest. 50-60 ezer forint felett választási lehetőség sincs sok, a 8800-ak konkurencia nélkül uralják a felsőkategóriát. Legalábbis még két hétig biztosan, így aki ekkora befektetésben gondolkozik, még mindenképpen várja meg az új Radeonok megjelenését.

A memóriakérdés is viszonylag egyszerű: minél több, annál jobb! Az 1GB itt azért már minimumnak mondható, ám az erősebb gépek 2 GB-tal érzik igazán jól magukat. A gyorsabb memóriamodulok beszerzésének tuning szempontjából lehet igazából értelme, de aki már leásta magát idáig, az valószínűleg csak a képeket nézegeti most is a cikkben, nem neki szól ez a pár sor.

Ház és tápegység

Nem véletlenül került itt ide ez a kérdés, ugyanis e kettő kiválasztása nagyban függ a többi döntésünktől. Az X1950-ekig igaz az, amit az előző oldalon írtunk, ám onnantól már érdemes figyelni a ház szellőzésére, így ha egy X1950XT vagy 8800GTX került a gépünkbe, akkor lehetőleg ne egy apró Codegen házba pakoljuk őket, mert azt onnantól kezdve hívhatnánk hőerőműnek is. Figyeljünk tehát arra, hogy ezekhez már inkább a 400W-s tápok felé kacsintgassunk, és közepes vagy nagyméretű házba pakoljuk ezt az egészet, amibe nem árt, ha előre is tudunk szerelni egy plusz ventilátort.

[bold]Összegzés

[/bold]

A merevlemezről és optikai meghajtóról elmondható ugyanaz, mint az irodai gépeknél, miért is tennénk hát különbséget. Kiragadtunk hármat abból a millió konfigurációból, ami elkészíthető, az árak összevetése érdekében.

Direkt nem raktuk bele a lehető legdrágább konfigurációt, azt bárki elkészítheti magának, elég csak minden menünkben kikeresni a legdrágább alkatrészeket. Mi azért valamennyire próbáltunk a talajon maradni.

HTPC

A HTPC fogalma nem olyan régen kezdett el terjedni, de egyre több gyártó lát benne fantáziát, így végre kialakult némi választék is. Ha már a nappaliba kerül, akkor mi mással is kezdhetnénk a válogatást, mint:

[bold]Gépház és tápegység

[/bold]

Jó híreink vannak. Az esetek 99%-ában, amikor tervezőink homlokán HTPC felirat virít munka közben, tápot is pakolnak a gépbe, így jó eséllyel nem kell gondoskodnunk róla. Ha mégis, egy kis FSP megteszi. Általában a TV alá nem játékgépeket szoktunk építeni, arra ott vannak a konzolok, így még a fogyasztás miatt sem kell annyira aggódni.

De mivel az élet nem habostorta, vannak rossz híreink is. Ezek a házikók sosem kapnak „iPon gazdaságos gépház” matricát, 25-30 ezer forint körül található az induló áruk. Igaz, cserébe van egy-két igen tetszetős darab is köztük. A legnagyobb kínálattal a SilverStone rendelkezik (felénk), de találhatunk HTPC-nek alkalmas házat az Antec, vagy akár a Chieftec kínálatában is.

[bold]Alaplap, processzor, memória, VGA

[/bold]

HTPC-kben általában igaz, hogy túl sok bővítőhely nincs. Alaplapválasztásnál nagyon figyeljünk arra, hogy az beférjen a választott házba. A legtöbb ház microATX-es alaplapokat fogad magába, és sokszor a magasságuk miatt nem használhatunk bennük csak félmagas bővítőkártyákat. Ezért logikus választásnak tűnik egy integrált VGA használata.

Mivel az nVidia chipsetes lapoknál egyelőre ritka, mint a fehér holló, mi mindenképpen egy AMD-Ati 690G-re épülő megoldást választanánk a TV-nknek megfelelően. HDMI kimenet mindenképpen legyen rajta, és ha lehetséges, ezt is használjuk a kép/hang továbbítására. Ha nem rendelkezünk ilyen bemenettel a TV-nken, akkor is időtállóbb megoldás, még jól jöhet. Ráadásul integrált X1250-es grafikus maggal rendelkező chipset van mindkét gyártó processzora alá is.

Ha már a processzornál tartunk: attól függően válasszunk, mit szeretnénk lejátszani. Amíg nem nézünk 1080p-s filmeket, addig nincs szükség komoly erőműre. Ha pedig már ez is a tervek között szerepel, akkor vagy erős processzor kell, vagy egy olyan VGA ami sokkal jobban támogatja a videólejátszást. Az érkezőfélben lévő Ati kártyák és az nV 8300-8600-as széria megfelelne erre, de sajnos a reális megoldások még nem kaphatóak, egy 8500-as elég drága lehet csak ezért.

Memóriából 512MB-1GB elég kell legyen minden lejátszási feladatra.

Merevlemez, optikai meghajtó és egyebek

A HTPC-kben kulcsszerepe lehet mindkettőnek. A sok film sok tárhelyet igényel, és ha például fel szeretnénk venni valamit a TV-ből, akkor (azon felül, hogy szükségünk lesz egy TV-tunerre is a gépben) aztán főleg létfontosságú minden egyes megabájt. Jelenleg a 300-320GB-s merevlemezek után van egy ár-ugrás, így eddig érdemes elmenni mindenképpen.

A HTPC legnagyobb előnye az alap DVD-lejátszókkal szemben az időtállósága, és olcsóbb fejleszthetősége. Ha szeretnénk egy Blu-Ray lejátszót, akkor a régi DVD-lejátszó helyett egy vadonatújat kell vennünk, míg a HTPC-ben csak az optikai egységet kell kicserélni. Jelenleg a HD lejátszók, akárcsak a meghajtók, horror áron kaphatóak, így jelenleg csak egy DVD-írót érdemes a gépbe szerelni, ám idővel akár Blu-Ray vagy HD-DVD meghajtó is kerülhet bele.

Persze mindennek van egy árnyoldala is: valahogy vezérelni kell mindezt. Ha billentyűzettel és egérrel mászkálunk a szobánkban, akkor azért nem örülünk annyira, hogy kidobtuk a távirányítót. Pedig mivel sok mindent nehéz lenne távirányítóval vezérelni, ezért jobb, ha szokjuk a gondolatot. Már lehet kapni olyan vezeték nélküli billentyűzetet, melybe egeret is építettek, és viszonylag kényelmesen elvégezhető vele minden.

Végül pedig érdemes megjegyeznünk, hogy ha komolyabb hangrendszerrel rendelkezünk odahaza, akkor az alaplapi hangkártya minőségét valószínűleg nem fogjuk kielégítőnek találni, így érdemes egy jobb PCI foglalatosba beruházni. Sajnos a választék manapság nem túl nagy, amire mindenképpen figyeljünk oda az az, hogy ha erősítőnk rendelkezik például optikai bemenettel, akkor érdemes olyan kártyát keresni, mely rendelkezik hozzá kimenettel.

[bold]Összefoglalás

[/bold]

És hogy mindez mégis mennyibe kerül, ha összeadogatjuk az árcetliket? Érdekességképpen melléjük pakoltunk egy Playstation 3-at is, lévén lehet rá Linux operációs rendszert is telepíteni.

Különlegességek

Barebone gépek

Barebone, azaz „félkész” gépek. Legtöbb esetben ez egy gépházat, tápot, alaplapot és processzorhűtőt jelent, a többiről pedig nekünk kell gondoskodnunk. Pár évvel ezelőtt kapott nagyobb hangsúlyt a dolog, amikor a Shuttle és az AOpen jelentős sikereket értek el az SFF (Small Form Factor) barebone gépeikkel. Speciális kialakításuk miatt általában az említett alkatrészek nem cserélhetőek, és ha már két bővítőhely van a gépben, akkor sokat mondtunk.

Miért érdemes ilyet venni? A válasz a külsőben és a méretben rejlik. Hátrányaik ellenére ezek a gépek az asztal díszei lehetnek, és helyet spórolhatnak nekünk.

A legkisebbek

Kicsi, kisebb, legkisebb. 2005 eleje óta van a piacon a Mac Mini. Mindenki azonnal a szívébe zárta az apró Apple gépet, így nem csoda, hogy máig szinte változatlan. Természetesen időről-időre átesik egy kis ráncfelvarráson, a kezdeti PowerPC procik helyett például már Core Duo-k duruzsolnak benne.

Ettől persze vérszemet kaptak az AOpen mérnökei, terveztek egy még kisebbet és elnevezték Mini PC-nek. Belső paraméterei hasonlóak a Mac Minihez, de néhány köbcentit lehúztak a térfogatból.

Természetesen a Shuttle sem ült a babérjain, de egy kicsit más aspektusából közelítette meg a kérdést. Nem arra törekedtek, hogy nano gépet építsenek, inkább építettek kicsit, ám erősebbet a konkurenciáénál. A Mini PC és a Mac Mini legnagyobb hátránya talán az integrált grafikus magban kereshető. Akinek az Intel GMA950 elég, annak nincs mitől tartania, akinek pedig nem, az nézelődhet a Shuttle-nél is az X100-as és X200-as szériánál, melyek jóval erősebb Ati X1x00 grafikus vezérlőkkel vannak szerelve.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, aki a legrégebb óta az éllovasa ennek a vonulatnak, az nem más, mint a VIA. Sok-sok év telt el azóta, hogy bejelentette az első mini-ITX-es méretekkel rendelkező Epia platformját, melyet a nano, majd a pico-ITX követett. Apró méretük miatt a modderek álma volt mind, sok nagyon ötletes gépház született, hogy magukba fogadják a VIA platformját. Sajnos a C3-as VIA processzorok nem képesek felvenni a versenyt az Intel és az AMD processzoraival, így áruk mellett a teljesítményük is felsorolható általában hátrányként.

[bold]Extrém házak

[/bold]

A design nem fordítottan arányos a mérettel, nagy házakból is találhatunk pár feltűnő példányt minden földi jóval felszerelve akár (alumíniumból építve, csavarmentes szerelés, stb.). Nem is igazán szaporítanánk a szót, ezek úgyis magukért beszélnek.

[bold]Zen

[/bold]

Hallják a gépüket? Sajnos mi is. Elcsendesítésére három komolyabb lehetőség van:

     -   Vízhűtés: már elég sok komplett vízhűtő rendszert lehet kapni, bár, hogy tényleg halk legyen, elég nagy hőleadó felület kell, így méretesek lehetnek, mint a Zalman megoldása.

     -   Néhány elem passzívra cserélése: Óva intenénk bárkit is, hogy komolyabb tudás nélkül megpróbáljon teljesen passzív gépet készíteni, még odasül valamije. Ám jó házszellőzés mellett lecserélhető a tápegység és a videokártya passzívra például.

     -   Minden passzív: ilyen gyárilag jelenleg csak Zalman TNN széria néven létezik horror áron, ám cserébe tényleg kapunk egy nagy radiátort, ugyanis maga a gépház az alkatrészek hűtőbordája!

Komplett gépek és zárszó

[bold]Komplett gépek

[/bold]

Hazánkban is jelen van pár neves gyártó (pl. Acer, HP, Fujitsu-Siemens, IBM), akik kínálnak teljes konfigurációkat, megkímélve minket a több órás döntési procedúrától. Az áruk valamivel magasabb annál, mint ha mi legóznánk össze az alkatrészeket, és meg se bonthatjuk őket magunktól, mert az garanciavesztéssel járna, márpedig az nagy kár lenne, ugyanis pont a garancia a legnagyobb előnye eme gépeknek. Általában 3 év garanciát vállalnak a gépekre és a HP esetén akár helyszínit is.

Zárszó

Két koncepcióra gondoltunk, mikor ez a cikk fogalmazódott a fejünkben. Az elsőben a fő strukturáló szempont az alkatrész lett volna, a másikban, mely végül elkészült, az igény kategóriák. Azért döntöttünk végül utóbbi mellett, mert logikusabb felépítésűnek és vásárlói szempontból fontosabbnak hatott, a másik túl dagályos lett volna és talán nehezen átlátható, sokat kellett volna hivatkozni egyik fejezetből a másikra (például videokártyáknál tápra, házra, procira stb.). Tisztában vagyunk vele, hogy képtelenség minden kérdésre válaszolni ilyen keretek között, így szeretnénk biztatni mindenkit, hogy ha kérdése van, vagy nehezen tud választani, kérdezzen nyugodtan, legjobb tudásunk szerint válaszolunk minden kérdésre.

Amennyiben igény van bizonyos témakörökkel jobban foglalkozó írásokra, mi nyitottak vagyunk, csak jelezzék felénk. Reméljük, hogy jelen irományt hasznosnak találták, további szép napot kívánunk mindenkinek és jó válogatást!

iPon link: elérhetőségek

iPon link: Komplett konfigurációk

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward