Surface Pro 3, a Microsoft nagy dobása

A Surface Pro 3 nagyobb képátlójú és nagyobb felbontású érintőkijelzőt kapott, de így is könnyebb és karcsúbb, mint elődje. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen rengeteg téren történtek kisebb-nagyobb módosítások.

Surface Pro 3, a Microsoft nagy dobása

Az elmúlt hetek, illetve hónapok folyamán mindenki arra várt, hogy a Microsoft lerántja a leplet a Surface család legkisebb tagjáról, a Surface Miniről, ám a nemrégiben véget ért rendezvényen erre mégsem került sor. Cserébe viszont kaptunk egy nagyon érdekes gépet.

Ahogy a legutóbbi pletykák várták, megérkezett a Surface Pro 2 utódja, a Surface Pro 3, amely Haswell platformra alapoz és több szempontból is komoly mérföldkőnek tekinthető. Az újdonság elődjével ellentétben már nem 10,6 hüvelykes, hanem 12 hüvelykes képátlójú érintőkijelzőt kapott, ami Full HD helyett 2160 x 1440 pixeles natív felbontás mellett üzemel. Az érintőkijelző képminőségére az első tesztek alapján aligha lehet panasz – talán csak a csillogó felület ronthatja egy picit az összképet, az élesség, a kontrasztarány, a színhűség és a betekintési szögek a rendezvény vendégei szerint továbbra is elismerésre méltóak.

A meghízott kijelző rendhagyó, 3:2-es képaránnyal rendelkezik, ami közelebb áll a normál A4-es papírlapéhoz, mint a hagyományos táblák esetében alkalmazott 16:9-es, illetve 16:10-es képarány. A képaránynak köszönhetően a kijelzőn 6%-kal több tartalom fér el, mint egy normál 13 hüvelykes noteszgép kijelzőjén.

Az érintőkijelző esetében további említésre méltó változás, hogy más érintőtoll technológiát alkalmaz, mint elődje: a Wacom digitizer texchnológiáját N-rig aktív digitizer technológiára cserélték.

A technológiaváltással együtt a tollat is kezelésbe vették: mostantól az érintőceruza formailag is sokkal inkább hasonlít a klasszikus tollakra, plusz kínál két extra funkciót is, ezekre mindjárt visszatérünk.

A magnéziumház a Surface Pro 3 esetében is rendkívül jó minőségű, csak úgy, mint a Surface Pro 2 esetében, viszont méret tekintetében van változás. A nagyobb képátlójú érintőkijelző ellenére a tábla vastagsága 10 milliméterről 9,1 milliméterre csökkent, a tömegét pedig 800 grammra mérsékelték, így a termék összességében könnyebb, mint egy MacBook Air. A ház strapabíróságán is csiszoltak egy kicsit, és a bemutatón azt is megmutatták, mi történik, ha vállmagasságból a szőnyeggel borított padlóra ejtik a terméket. A Surface Pro 3 jól viselte a kínzást: a terméknek semmi baja sem lett, sőt, még csak ki sem kapcsolt, illetve le sem fagyott.

A Microsoft az újdonsággal egyébként azt szeretné elérni, hogy a noteszgépek és a táblák közötti "konfliktus" véget érjen, ezért a Surface pro 3 személyében egy olyan megoldást kínál, ami noteszgépként és táblaként is kompromisszummentesen használható. Ennek érdekében a kihajtható támaszték immár 150 fokos tartományon belül mozgatható, méghozzá fokozatmentesen. Az asztali használatot segíti az is, hogy a billentyűzet felső része hajtogatható, így azt behajtva a kijelző alsó részéhez illeszthetjük, ebben a pozícióban pedig erős mágnesek fogják megtartani. Ezáltal a billentyűzet picit döntött lesz, ami pont elég ahhoz, hogy kényelmesebben lehessen rajta gépelni.

A fedélzeten többféle negyedik generációs Intel Core processzor kaphat helyet, így a lehetőségeinknek csak pénztárcánk vastagsága szabhat korlátot. Rendszermemória tekintetében 4 GB-tól 8 GB-ig terjed a skála (LPDDR3), az adatok tárolásáról pedig 64 GB-nyi, 128 GB-nyi, 256 GB-nyi vagy 512 GB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodhat. Az egyetlen akkumulátortöltéssel nagyjából kilencórányi webböngészésre elegendő üzemidőt biztosító rendszer 802.11ac WiFi, illetve Bluetooth 4.0-s támogatással egyaránt rendelkezik, de számos szenzor is helyet kapott rajta (gyorsulásmérő, magnetométer, környezeti-fény érzékelő, giroszkóp), csak úgy, mint két darab kamera. Az előlapi példány 1080p-s, a hátlapi pedig 5 megapixeles felbontással bír. A csatlakozók között USB 3.0-s port, DisplayPort videó kimenet és fejhallgató kimenet egyaránt lapul, sőt, még microSD memóriakártya-olvasó is jelen van a fedélzeten. Utóbbival hatékonyan bővíthető a fedélzeti tárhely, ha szükséges.

A melegedő komponensek hűtéséről egy igényes, rendkívül halkan üzemelő aktív rendszer gondoskodik. A hűtés működését sem hallani, sem érzékelni nem igazán lehet, így ezen a téren sem lehet majd fogást találni a terméken. A lehető legjobb hangzásról új hangszórók gondoskodnak, amelyek nem csak jobb, 45%-kal nagyobb hangerősséggel, de elődeiknél jobb hangminőséggel is megajándékozzák hallgatóikat.

A korábban említett érintőceruzára visszatérve, néhány érdekesség ismertetésével még mindenképpen adósak vagyunk. Az új érintőceruzának, a rendhagyó képaránynak, illetve a nagy kijelző felbontásnak köszönhetően a Surface Pro 3 egyszerű jegyzetfüzetként is használható. A tollon található gomb megnyomásával felébreszthető az alvó konfiguráció, majd a lezárt táblán azonnal el is kezdhetünk jegyzetelni – még bejelentkezésre sincs szükség. A kész jegyzetet a toll gombjának megnyomásával a felhőbe, azaz a OneDrive tárhelyre küldhetjük, így a kész munka már biztosan nem veszhet el. A tartozékként érkező alumínium toll 256 nyomásszint megkülönböztetésére képes, írás közben pedig attól sem kell tartani, hogy mi történik, ha kezünk az érintőkijelzőhöz ér: az írás zavartalanul folytatódhat tovább, így csuklónkat kényelmesen megtámaszthatjuk a kijelzőn, mint egy normál lapon – abszolút nem kell rendellenes működéstől tartani.

A Surface Pro 3 mellé néhány kiegészítő is megjelenik majd. Az egyik legérdekesebb egy asztali dokkoló állomás, ami nem csak extra portokat kínál, de kényelmesebbé teszi a kijelző megtekintését is. A bölcsőben helyet foglaló tábla mellé hatékonyan pakolható billentyűzet és egér is, ezáltal mini asztali munkaállomásként is használható az újdonság. A 200 dollárba kerülő dokkoló USB 3.0-s és USB 2.0-s portokkal, Ethernet porttal, illetve mini-DisplayPort videó kimenettel kerül az üzletek polcaira.

A sorban egyszerű Ethernet adapter is lapul, ami USB portra illeszkedik – ezért a kiegészítőért 39,99 dollárt kérnek el. A Surface Pro Type Cover billentyűzet, ami pirosban, feketében, lilában, kékben és cián színben egyaránt elérhető lesz, 129,99 dollárba kerül. A 295 milliméter széles és 217 milliméter mély kiegészítő mindössze 5 milliméter vastag, billentyűi pedig mechanikusak és még háttérvilágítással is rendelkeznek. A kompakt billentyűzet kijelzővédőként is funkcionál, de ez aligha meglepő. Az árlistán extra tápegység és extra érintőtoll is lapul: előbbi 79,99 dollárba, utóbbi pedig 49,99 dollárba kerül, természetesen darabonként.

Maga a Surface Pro 3 majd csak augusztusban kerül az üzletek polcaira, legalábbis Európában, de az Amerikai Egyesült Államokra érvényes árazásról már most lehullott a lepel. A könnyebb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk az ismert adatokat. Íme:

Az egyelőre sajnos nem derült ki, hogy pontosan mely processzorokat alkalmazza az Microsoft. Annyi biztos, hogy az egyik Core i5-ös opció a Core i5-4300U modell lesz, amely 15 wattos TDP-vel rendelkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward