Súlyos biztonsági hiba miatt áll a csoportos FaceTime

Az Apple videotelefonos alkalmazása lehetőséget nyújtott a hívott fél kihallgatására és akár a megfigyelésére is.

Súlyos biztonsági hiba miatt áll a csoportos FaceTime

A cupertinóiak hosszú várakozást követően, tavaly szeptemberben jelentették be a FaceTime csoportos beszélgetések kezdeményezésére szolgáló funkcióját, ami lehetőséget nyújt arra, hogy akár 32 ember is cseveghessen egymással. A funkciót valószínűleg nagyon sokan használták azóta, de mint kiderült, nem volt veszélytelen.

A FaceTime-ban egy nagyon érdekes hibajelenséget szúrtak ki felhasználók. Gyakorlatilag bármelyik ismerősüket gyanútlanul kihallgathatták, és akár meg is figyelhették az emberek a csoportos FaceTime használatával a kicsörgés időszaka alatt. Ehhez csak annyit kellett tenni, hogy a csoportos FaceTime-on keresztül kezdeményezni kellett a hívást, majd az új „szereplő” hozzáadása részen a saját telefonszámát kellett megadni az embernek, és máris hallani lehet a vonal túlsó végét. Amikor pedig az eredetileg tárcsázott fél felnyitja a kijelzőjét, akkor már a kamerát is aktiválta a rendszer. A folyamat közben az alkalmazásban azt lehet látni, hogy a hívott fél csatlakozott a beszélgetéshez, márpedig ez valójában nem történt meg. És a partnernél még ugyanúgy kicsörögött a készülék, szóval nem lehetett tisztában azzal, hogy a másik fél már látta és hallotta is őt.

Az ügy több dolog miatt is különösen súlyos és kellemetlen az Apple számára. Egyrészt nem a cég fejlesztői jöttek rá a gikszerre, így szinte biztos, hogy nem is a nagy nyilvánosságot kapó eset volt az első, amikor valaki visszaélt ezzel, hanem borítékolható, hogy mások is felfedezték már a biztonsági rést korábban. Másrészt az Apple az elmúlt időszakban különösen nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra és a privát szféra védelmére, amin a mostani FaceTime hiba óriási lyuknak tekinthető. A vállalat még a CES alatt is azt hirdette a kiállítás helyszínén, hogy aki biztonságra vágyik, az válassza az iPhone-t. „Ami az iPhone-on történik, az az iPhone-on marad.” – szólt a cég reklámszlogenje, de ennek most pont a szöges ellentéte történt. Amit a felhasználó iPhone-jának a mikrofonja hallott és a kamerája látott bizonyos körülmények között, azt mások is halhatták és láthatták.

Galéria megnyitása

Ez a hiba minden olyan készüléknél jelen volt, amin az iOS 12.1 operációs rendszer volt jelen, szóval az iPhone-ok mellett az iPadek is érintettek voltak, és mivel a csoportos FaceTime-ot az Apple ezzel a kiadással tette mindenki számára elérhetővé, még az is elképzelhető, hogy a kezdetek óta benne lehetett a biztonsági rés a szolgáltatásban. Sőt mi több, mint az kiderült, még a személyi számítógépeken futó alkalmazást sem kerülte el ez a probléma, és a macOS-en futó program ráadásul sokkal tovább csörög ki, szóval hosszabb ideig lehet vele „kémkedni”.

Az Apple ezúttal nem késlekedett, villámgyorsan reagált a hibára azzal, hogy letiltotta a FaceTime csoportos beszélgetési funkcióját. A vállalat kiemelte, hogy még a héten elő fog rukkolni egy olyan javítással, ami megoldást jelent a biztonsági résre, és ezt követően újra használható lesz a funkció. Az Apple részleteket nem közölt az ügy kapcsán, minden bizonnyal a cég szakemberei jelenleg is vizsgálják, hogyan történhetett ez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap