Sorozatgyártásba állt a Micron 1-Alpha gyártástechnológiája, amellyel DRAM lapkák készülnek

Az új csíkszélesség idővel a teljes DRAM termékpalettán szerephez juthat, eleinte azonban csak bizonyos lapkák készülnek rajta.

Sorozatgyártásba állt a Micron 1-Alpha gyártástechnológiája, amellyel DRAM lapkák készülnek

A Micronnál a kitartó fejlesztőmunkának köszönhetően elkészült a legújabb, 1α, azaz 1-alpha jelöléssel ellátott gyártástechnológia, amelyen már meg is kezdődött a tömegtermelés. A vállalat tervei szerint ezzel a csíkszélességgel első körben csak LPDDR4X típusú memórialapkák készülhetnek, illetve 8 Gb-es DDR4-es memórialapkákat is gyárthatnak vele, később azonban a többi DRAM termékhez is bevethetik.

Az 1α gyártástechnológia azért különleges, mert a riválisokkal ellentétben nem alkalmaz EUV (Extreme UltraViolet) levilágítást a különböző rétegek elkészítéséhez, és a gyártó az elkövetkező néhány évben nem is tervezi az EUV technológia bevetését. EUV ide vagy oda, azt akkor is meg kell oldani a friss gyártástechnológiák esetében, hogy csökkenjen az egy bitre eső előállítási költség, ezt pedig a memórialapkák adatsűrűségének növelésével tudják kivitelezni, amihez különböző innovációkra van szükség.

Galéria megnyitása Ígéretes tulajdonságokkal rendelkezik az új gyártástechnológia A vállalat elmondása szerint az 1α csíkszélesség érkezésével az aktuális 1Z gyártástechnológiához képest 40% előrelépés következett be bitsűrűség terén, és ezzel együtt a fogyasztás is csökkent, méghozzá 15%-kal, ami abszolút nem hangzik rosszul. Ahhoz, hogy ezeket a pozitívumokat elérjék, fejleszteni kellett a cellatömb dizájnját, de új anyagok alkalmazására is szükség volt, így például jobb vezetőket, jobb szigetelőket és új gyártóeszközöket is használtak, amelyekkel az új anyagokat felvihetik, módosíthatják, illetve szelektíven el is távolíthatják, amennyiben szükséges.

Az 1α gyártástechnológiát a Micron 8 Gb-es DDR4-es memórialapkái már használják, ezeket nagy mennyiségben szállítja is a gyártó. Később, de még ebben a hónapban várhatóan az 1α gyártástechnológiára alapozó LPDDR4X memórialapkák szállítása is megindulhat, a távolabbi tervek alapján pedig a teljes DRAM kínálat átállhat az új gyártástechnológiára, azaz HBM2E, GDDR6 és GDDR6X, illetve DDR5 memórialapkák egyaránt készülhetnek vele. A gyártás most még csak a Taichung területén található A3-as üzemben zajlik, de a későbbiekben egyéb gyáregységek is alkalmazhatják az 1α csíkszélességt.

A termékek alkalmazása előtt sincs már akadály, ugyanis az ehhez szükséges hitelesítési eljárást már lefolytatták a legfrissebb szerverplatformokon, beleértve a harmadik generációs AMD EPYC processzorokat alkalmazó platformot is, és ugyanezek a lapkák a notebookokban is használhatóak lesznek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap