Sokba kerül a játékfejlesztés

A Skullgirls és az Indivisible fejlesztője szerint a felhasználók nincsenek tisztában vele, mennyibe kerül a fejlesztés.

Sokba kerül a játékfejlesztés

A Lab Zero Games vezetője, Mike Zaimont szerint ezzel a kérdéssel sokan nincsenek tisztában, és ennek a számlájára írja, hogy nem áll éppen jól a Indivisible kampánya az IndieGoGo-n. Alapvetően ugyanis úgy néz ki a dolog, hogy a stúdió megállapodott egy kiadóval, de nem úgy, ahogy általában egy stúdió és egy kiadó megállapodik. Az 505 Games vállalta, hogy ad 2 millió dollárt a fejlesztésre, és átvesz néhány feladatot a fejlesztőktől, mint például a tesztelés egy részét, a lokalizációkat és a marketinget. A pénzt azonban csak akkor rakja le, ha a Lab Zero Games össze tud szedni még 1,5 millió dollárt közösségi finanszírozásból - így tehát összesen 3,5 millió dollár lenne a költségvetés, és ez Zaimont szerint tisztán a játék elkészítésére menne el, a kiadó által átvállalt feladatok ebben nincsenek benne.

Zaimont szerint az egyik probléma, hogy az utóbbi időben számos olyan projekt került fel a Kickstarterre és hasonló oldalakra, ahol a fejlesztésre szánt pénz már alapból megvan, például egy kiadótól vagy befektetőktől, és a kampányt tulajdonképpen csak a közönség megszondáztatására használják fel - az ott összegyűjtött pénzre igazából nincs szükség. Így tehát Zaimont szerint fenn áll annak a veszélye, hogy a Indivisible-nél is ezt hiszik a felhasználók, így nem is motiváltak annyira abban, hogy beledobjanak valamit a kalapba.

A Lab Zero Games vezetője úgy véli, a felhasználók egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyire drága egy játék elkészítésére. Példának a fizetéseket hozta fel: az Egyesült Államokban évi 20 ezer dolláros fizetéssel valaki szegénynek számít. Ha azt nézzük, hogy a Super Metroidon 23 ember dolgozott, az évi 460 ezer dollárt jelent, ami egy hároméves fejlesztés esetében 1,38 millió dollár. Ha azonban a fizetést felemeljük az Amerikában középszerűnek számító évi 40 ezer dollárra, akkor már 2,76 milliónál járunk - és ezek csak a fizetések, az iroda, a rezsi, a fejlesztői kitek, a marketing és a többi még nincs is benne.

Zaimont szerint ennél több ember kell az Indivisible elkészítéséhez. A stúdió előző játékán, a Skullgirlsön például az alap csapaton kívül 70 szerződéses művész is dolgozott, ezért lehetett ennyire szép a grafika. Az Indivisible esetében inkább több embert akarnak felvenni, és a hároméves fejlesztési időt leszorítanák két évre - ez így a jelenlegi számítások szerint 3,5 millió dollárra emelné csak a fizetések költségét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward