Sokat fejlődik az iPadOS 15 felülete, és a funkcionalitása is

Akár iPad appokat is létre lehet majd hozni a táblagépeken, és lesz már App Library is egyebek mellett.

Sokat fejlődik az iPadOS 15 felülete, és a funkcionalitása is

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk, külön blokkot szánt az Apple az éves fejlesztői konferenciája keretében az iPadOS-nek. Ami lényegében többet is fejlődött, mint maga az iOS 15. A fejlesztők maguk is örömüket lelhetik majd a jövőben a táblagépen való munkában.

Az Apple az iPadOS esetében néhány újítást csak most vezet be azok közül, amik tavaly az iOS-nél már megvoltak. A widgeteket már bárhová lehet majd pakolni a képernyőn, így egyedibbé lehet majd varázsolni a készülékek felületét. Az új galéria widget nagyon látványos lett, de a Lokátor is kapott egy saját widgetet, amin lehet majd folyamatosan látni a különböző kiegészítőket is egyebek mellett.

Galéria megnyitása

Akár 4x2-es méretű widgetet is ki lehet majd tenni, ami gond nélkül el fog férni a nagyobb táblagépek képernyőjén. Továbbá a Fájlok alkalmazáshoz is kapcsolódni fog az iPadOS 15 esetében külön widget, ami könnyen használható majd a dokumentumok eléréséhez. És megjelent már itt is az App Library, ahol összegezve átnézhető lesz minden telepített program, megjeleníteni pedig a főképernyőn csak a legszükségesebbeket kell majd.

Galéria megnyitása

A multitasking nagyon fontos az iPadek esetében, éppen ezért az iPadOS ezen a területen is változik. Többféle módon lehet majd pillanatok alatt felosztani a kijelzőt. Új megjelenítési mód is lesz már ablakokban és jön a Shelf, amivel minimalizálni lehet a korábban megnyitott ablakokat későbbi használatra.

Galéria megnyitása

A dinamikus használhatóság kulcsa a billentyűparancsok ismerete, ezt egy Windows vagy macOS felhasználó minden bizonnyal pontosan tudja, és az Apple is tisztában van ezzel, éppen ezért az iPadOS esetében is bevezet a cég egy sor újabb billentyűkombinációt. A jegyzeteken belül pedig újítás, hogy a @ használatával nagyon könnyen lehet majd megjelölni embereket, akikkel megoszthatóak a különböző jegyzetek.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy már nem feltétlenül kronológiai sorban lesznek láthatóak a korábban rögzített jegyzetek, hanem a vélt szükségesség szerint is akár, ami üdvözölendő. Továbbá címkézni is lehet majd a # alkalmazásával, hogy egyszerűbb legyen megtalálni a bejegyzéseket. És már gyorsjegyzeket is létre lehet majd hozni egy egyszerű gesztussal. Ez menni fog a macOS és az iOS keretei között is, attól függetlenül, hogy itt lett kiemelve.

Galéria megnyitása

A Fordító alkalmazást is lehet majd használni az iPadOS-nél, és ez felismeri majd a kézírást is a támogatott nyelvek esetében. Ez a szolgáltatás már képes lesz automatikusan felismerni, hogy milyen nyelvre van szükség, ami megkönnyítheti az emberek helyzetét, ha többnyelvű területre utazik.

Galéria megnyitása

Jelentős újítás, hogy ezentúl már lehetősége lesz a felhasználóknak arra, hogy magán az iPaden kódoljanak applikációs az iPadOS-hez vagy éppen az iOS-hez. Érkezik a frissítéssel a Swift Playgrounds. Ez elsősorban a kódolás tanulására szolgál majd, de igazából kész programokat is létre lehet majd hozni kizárólag iPaden úgy, hogy azok közvetlenül publikálhatók is az App Store piactér kínálatába.

Galéria megnyitása

Ezeken felül az iOS 15 újításaiból is részesülni fog az iPadOS. Lesz Focus mód használat közben, Live Text optikai karakterfelismerés a kameránál, megújul a Térkép alkalmazás, ami már az időjárási infót is mutatni fogja, és egyebek mellett a teljesen új FaceTime-mal is számolni lehet.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap