Socket AM4-es foglalattal jöttek a Bristol Ridge APU-k

Az újdonságok még előző generációs architektúra köré épülnek, viszont már az új, egységes processzorfoglalatot használják.

Socket AM4-es foglalattal jöttek a Bristol Ridge APU-k

Az AMD ma rántotta le a leplet első Socket AM4-es központi egységeiről, amelyek a Bristol Ridge sorozatot erősítik. Az újdonságok jelenleg még csak az OEM partnerek számára érhetőek el, így elsőként komplett asztali számítógépek részeként találkozhatunk velük az üzletek polcain, de később önálló termékként is elérhetőek lesznek, természetesen a hozzájuk tartozó alaplapokkal együtt.

Megjöttek a Bristol Ridge APU egységek

Az asztali számítógépek piacát célzó újdonságok még nem Zen, hanem a régebbi, Excavator nevű architektúra köré épülnek, viszont továbbfejlesztett 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek, illetve néhány egyéb optimalizációval érkeznek – gyakorlatilag a korábban bejelentett mobil Bristol Ridge lapkákra alapoznak.

Az újdonságok tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi.

Az újdonságok több téren is előrelépésnek tekinthetőek, még ha nem is Zen alapúak. Fontos újítás, hogy ezek az asztali APU egységek már az AMD új, Socket AM4-es processzorfoglalatát használják, ami egységes megoldásnak tekinthető, hiszen nem csak a frissen bejelentett APU egységeket, hanem a később érkező, Zen architektúrát használó Summit Ridge asztali processzorokat is támogatni fogja. A Bristol APU egységek fedélzetén a processzormagok, az iGPU és klasszikus értelemben vett északi híd mellett már a déli híd is helyet kapott, azaz az új APU egységek külön alaplapi lapkakészlet nélkül is működőképesek.

A chip belseje a nyolcsávos PCI Express 3.0-s hub mellett tartalmaz egy kétcsatornás DDR4-2400 MHz-es memóriavezérlőt is. A déli hídnak tekinthető rész négy darab USB 3.1 Gen1 portot nyújt, amelyek 5 Gbps-os sávszélességgel működnek, plusz rendelkezésre áll még két darab PCIe csatorna is, amelyek adattárolásra foghatóak be, például M.2-es port formájában. A sort két darab SATA 6 Gbps-os port zárja.

Socket AM4-es alaplapok extra platformvezérlővel

Az új APU egységek mellé természetesen alaplapi lapkakészlet is társítható, így a fentebb említett integrált déli híd funkcionalitása alaposan kibővíthető. Ezen a téren két lehetőség lesz: az egyik az A320-as, a másik a B350-es lapkakészlet.

Előbbi egy USB 3.1 Gen 2-es, két USB 3.1 Gen 1-es és hat darab USB 2.0-s portot nyújt, valamint két SATA 6 Gbps-os és egy SATA Express csatolót is ki tud szolgálni. PCI Express 2.0-s sávokból ebben az esetben négy áll rendelkezésre, a SATA RAID támogatás pedig 0, 1 és 10 szintű lehet. A B350-es lapkakészlet ezzel szemben már két USB 3.1 Gen 2-es, két USB 3.1 Gen 1-es és hat darab USB 2.0-s portot kínál, az adattárolókat pedig két SATA 6 Gbps-os és egy SATA Express csatolóval várja. PCI Express 2.0-s sávokból itt már hat darab lesz, a RAID támogatás viszont változatlanul 0, 1 és 10 szintű lesz.

A Bristol Ridge APU egységek teljesítményével kapcsolatban annyit említett az AMD, hogy a Carrizo APU egységekhez képest 17%-kal nőtt a számítási teljesítmény, az iGPU pedig 27%-kal lett gyorsabb – nyilván a gyorsulás mértéke alkalmazástípustól, illetve egyéb körülményektől is függ majd.

A konkurenciához képest szintén gyorsabbak lesznek az új APU egységek: játékok alatt akár 99%-os, számítási teljesítmény terén pedig akár 17%-os is lehet a Bristol Ridge APU egységek előnye az azonos árkategóriában versenyző Skylake alapú modellekéhez képest. A belsős adatok bíztatóak, de a végső „ítéletet” úgyis az első független, objektív tesztek fogják kimondani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward