Skyrim VR – Hihetetlen, de működik

Nem leszel tőle rosszul! Alig tudom elhinni, de megcsinálták és nagyon jól játszható.

Skyrim VR – Hihetetlen, de működik

1. oldal

Én, aki fél óra után rosszul lettem minden VR játéktól, amiben szabadon lehet mozogni (és tudom, hogy ezzel közel sem vagyok egyedül), félve vettem fel a kesztyűt, hogy leteszteljem a Skyrim VR-t a PlayStation szemüveggel. PC-re még egyelőre nem jelent meg a játék, de jövőre valamikor számíthatunk rá.

Galéria megnyitása

A Bethesdánál azonban valahogy addig bütyköltek az irányítás, a fókusz, a látószög és látótávolság állítgatásával, míg el nem érték, hogy egyáltalán semmilyen hányingert ne okozzon a karakterünk irányítása. Ezt már önmagában fantasztikusnak tartom, mert miután több játékhoz is volt szerencsém, melyek mindenféle trükköt próbáltak bevetni a rosszullét ellen - mindeddig sikertelenül - már szinte elkönyveltem, hogy a VR-ban a mozgás csak akkor lehet jó, ha a saját testünkkel csináljuk (mondjuk egy futópad segítségével) vagy pedig on-rail megoldással (a gép által irányítva) mozog a karakter. A Skyrim esetében egyik sem lehetséges, de jelentem, a Bethesda kigyógyította a VR-t a legaggasztóbb gyermekbetegségéből. Hogy hogyan csinálták?

Nos, először is ideális távolságba helyezték a kamerát a földtől, ezt például a Resident Evil 7 rontotta el nagyon, ott teljesen úgy éreztem, mintha egy magas torony szélén állnék, amit mellesleg egy viharban ringatózó hajóra építettek. Ennek hála úgy negyed óra alatt jutottam el a hányingerig, pedig nincs tériszonyom, és tengeri beteg sem szoktam lenni. A vidámparkban még a teljesen fejre álló gondolára is minimum háromszor ültem fel egymás után (amíg volt vidámpark Budapesten :() és egyáltalán semmi rosszullét nem kerülgetett. Továbbá a Bethesdánál is alkalmazták a már jól bevált 30 fokos fordulást, amit mostanra már egészen jól megszoktam, a körülnézéshez és a célzáshoz úgy is a fejünket használjuk, szóval így még csak nem is volt olyan érzésem, hogy darabos lenne a mozgás.

A Fated című játék azzal próbálkozott, hogy rácshálót helyezett a képre, ami kicsit javított a helyzetén (kb. fél órát lehetett benne kibírni szédülés nélkül), ezt szerencsére a Skyrim fejlesztői elvetették. Amit ők kitaláltak, az az, hogy amikor mozgásba lendülünk, leszűkül a fókusz, a képernyő szélei elhomályosodnak, csak középen egy kör alakú részben látjuk, hogy merre megyünk épp. Ez a lelke az egésznek. Persze minden egyebet is szépen finomhangoltak, de ez a módszer tette lehetővé, hogy a gyors futástól és az ugrálástól se legyünk rosszul, miközben Skyrim hatalmas nyílt világát járjuk be. Ha Ti az átlagnál jobban bírjátok a virtuális valóságot, akkor persze beállíthatjátok saját magatoknak a FOV-ot, a fordulás módját és minden mást is, de nekem az alapbeállítás nagyon bejött.

Galéria megnyitása

Azt azért persze hozzá kell tenni, hogy így sem fogtok fél napokat lehúzni VR sisakkal a fejeteken, 2 óra után már mindenképp ajánlott szünetet tartani, addigra nagyon elfárad az ember. Nem azért mert kényelmetlen vagy nehéz a sisak, hanem mert sokkal intenzívebb megterhelés egy VR játékot játszani, mint bármi mást monitoron.

2. oldal

A játék természetesen atomstabilan tartja a 60fps-t (ebből reprojekcióval 120-at csinál), ami szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy ne legyünk rosszul VR használat közben. Ennek viszont súlyos ára van grafikai fronton: a VR Skyrim össze sem hasonlítható a nem olyan rég felújított és újra kiadott alapjátékkal, ami nem mellesleg natív 4K-ban fut PS4 Pro konzolon. Amikor először indítjátok el, több mint valószínű, hogy húzni fogjátok a szátokat a sisak alatt, körülbelül addig, míg nem kerültök testközelbe egy mamuttal vagy egy óriással (vagy egy épp leszálló sárkánnyal). A nagyobb ellenfelekkel való harc hihetetlenül adrenalin pumpáló, egészen más élmény, mint monitoron. De kétségtelen tény, hogy kicsit fájdalmas ilyen csúnyának látni a TESV-t.

Galéria megnyitása

Ami az irányítást illeti, itt hatalmas pozitív csalódás ért. Kontrollerrel elképesztően intuitív az irányítás, a fejmozgással való célzás remekül működik, nagyon élvezetes az egész. Az íjászat különösen pöpec a célzás miatt, de minden mással is nagyon jól lehet boldogulni.

A PS Move kontrolleres irányítás viszont nagyon más és megszokni is jóval hosszabb idő. Az első és legfontosabb változás itt, hogy mivel nincsenek gombák, amikkel mozoghatnánk, így a balkezes fagyi Move gombjának nyomvatartásával és a kívánt helyen és időben való elengedésével teleportálgathatunk. Ennek az előnye, hogy még kevésbé lehet tengeribetegséget kapni a mozgástól, a hátránya, hogy a bal kezünket lefoglalja a mozgás, ami csata közben körülményessé teszi a dolgokat. A fagyikkal az íjászat is egész más élmény, úgy kell felhúzni az íjat, mint a legtöbb íjászkodós Move játékban, ami jópofa ugyan, de harc közben túl sokáig tart és emiatt nem igazán effektív. Vagyis ha hosszabb ideig akartok Move-val bohóckodni, akkor inkább egy nehézpáncélos lovagot vagy egy mágust irányítva tegyétek, az íjásszal még könnyű fokozaton is szenvedős a dolog. Én fél-egy órát játszottam a fagyikkal, jó móka, de utána inkább visszaváltottam kontrollerre, mert sokkal inkább nyeregben éreztem magam a DualShockkal.

3. oldal

Összességében azt tudom mondani, ha már van PS4 Pro és PSVR a háznál, akkor mindenképp ajánlott vétel a Skyrim VR, mert bár nem olyan szép, mint TV-n 4K-ban, különleges élmény valóban ott érezni magunkat Tamriel földjén. Amennyiben csak sima PS4-etek van, akkor még csúnyább a játék, szóval igazán nem erőltetném. Ha eddig kimaradtatok a VR őrületből és kifejezetten azt vártátok, hogy valami komolyabb, akár 100+ órás darab érkezzen rá, akkor talán itt az idő a vásárlásra. Azt viszont tudni kell, hogy bár a VR készülék csomagok egészen jó áron kaphatóak már, a Skyrim VR szoftveren vastagon fogott a Bethesda cerkája, és 20 ezer forint körül kapható, de legalább benne van az összes DLC is (ennyiért mondjuk el is várható).

Az átirat nagyon igényes lett, minden eddigi VR címnél tovább bírtam játszani ezzel a játékkal egyhuzamban, nagyon látszik, hogy a Bethesda stúdióinak sokkal több tapasztalata van az eszközzel és a rá való fejlesztéssel, mint sok más piaci szereplőnek. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a Doom VFR-re.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap